Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. április 25., vasárnap

Tofu a tortán II.- Fekete áfonyás"Túró"-Tofu Torta

A múltkori citromos "túró" tortából merítettem az ihletet, mert az nagyon finom lett, most egy kicsit feltúrboztam az ötletet és szerintem finmom lett, legalábbis a család véleménye ez volt, majd kiderűl, hogy a lányok mit szóltak hozzá?!

Meg találó a címhez is, mivel itt valóban tofu a tortán, a túró helyett:)



Hozzávalók:

Tej és tojásmentes Piskóta:

125 g teljes kiörlésű tönköly liszt
125 g bio fehér tönkölyliszt
5 evőkanál étolaj
10 dkg barna nádcukor
2,5 dl növényi tej
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1 csapott kávéskanál szódabikarbóna

A hozzávalókat robotgéppel alaposan összekeverjük és sütőpapírral kibéllet kapcsos ( nagy) tortafomában
előmelegített sütőben 200  C fokon 20 percig sütjük. 10 perc után levesszük a hőfokot 170 C fokra.
Szúrópróbát végzünk mielőtt kivesszük, hog átsült-e a tészta?!
Miután megsült hagyjuk kihűlni.

Áfonyás tofukrém:

3 csomag natúr tofu ( 3 X 300 g)
1 citrom leve és reszelt héjja
6 evőkanál barna nádcukor, vagy méz
1 csomag fagyasztott áfonya, vagy vegyes erdei gyümölcsök 250 g
150 g fekete áfonya lekvár ( én szerencsés vagyok, mert anyukám erdélyi - havasi áfonya lekvárját használtam):)
250 ml növényi tejszín ( zab, vagy rizs)
2 dl növényi tej
2 kávéskanál strabak - növényi, zselésítő por
Menta levél és mandula pehely a díszítéshez!

A tofut lereszeljük és turmixgéppen az összetevőkkel ( kivéve a fagyasztott gyümölcsök és s strabak) összeturmixoljuk amíg eléggé krémes nem lesz.
Majd edénybe öntjük és melegíteni kezdjük a krémet. A strabakot egy evőkanál barna cukorral összekeverjük, és beleszórjuk a krémbe, összefőzzük amíg felforr, állandó keverés mellett. Hozzáadjuk a kiolvasztott és lecsöpögtetett gyümölcsöket, összekeverjük.
A piskótánkat visszatesszük a kapcsos tortaformába, megkenjük áfonya lekvárral, majd erre öntjük a krémet, elsímítjuk egy vizes ,hosszú kés segítségével. Hűtőben min. 4-5 órát, de a legjobb ha egy éjszakát állni hagyjuk. Én előző nap készítettem el ezt a desszertet.
Majd miután kikapcsoljuk a tortaformát és megszílárdult a krém a tetején, mandula pehellyel  és áfonyával, vagy erdei gyümölcsökkel pár levél mentával díszítjük.



És a hangulat a lányokkal nagyon jó volt! Alíg várom a következő találkát:)!


Tofu a tortán - Fittanyuka Menü I.

Pénteken volt nálam az első találkozó a főzőcske játékkal, nagyon - nagyon jól sikerűlt!
Jó volt találkozni és megismerni a többieket, ősz intén már a következő találkozót várom! Bevallom picit fárasztó volt a készűlődés és izgultam is, de megérte! Úgy gondolom végeredményben jól sikerűl, kíváncsían várom majd az értékeléseket !:)

Akkor íme a péntek esti menüm:

Welcome drink:
Extra szűz P'ina Colada

Előétel:
Sült Paprika krémmel töltött zöldségek, ropogos magvas kenyérrel.

Főétel:
Erdei gombákkal töltött "tejszínes", zsenge karaláb, szélesmetélttel

Desszert:
Fekete áfonyás "túró" ( tofu ) torta

Íme a fotók és a receptek:

Asztaldísz és a terítés, habár a fotó nem a legjobb, mert csak részletet mutat:





Welcome drink:
Extra szűz Pína Colada

Hozzávalók:

kb. 7 dl 100%-os ananászlé
1/2 friss ananász húsa
250 ml zabtejszín
jégkocka
kevéske málnaszörp


Az ananász húsát felkockázzuk és a jéggel ananászlével és a zabtejszínnel összeturmixoljuk. A koktélos pohár aljára teszünk keveset a felkockázott ananász húsából is és ráöntjük az italt. Majd igazi ananásszal díszítjük és a tetejére kevés málna vagy grenadine szörpöt csurgatunk ( 1 kávéskanálnyit).

Előétel:

Sült paprika krém:



Hozzávalók:

3 db piros húsú paprika ( kápia, vagy kalifornia paprika)
2 db sárga húsú paprika
250 g natúr tofu
1/2 kávéskanál tengeri só
3-4 evőkanál olíva olaj
1 cikk fokhagyma
1/2 citrom leve
pár szál snidling

A paprikákat, megszúrkáljuk és előmelegített sütőben megsütjük. Majd miután megsűltek és kihűltek, lehéjjazzuk őket. Feldaraboljuk, vagy reszeljük a tofut és a paprikával, majd a többi hozzávalóval alaposan összeturmixoljuk. Snidlinget felaprítjuk és beleszórjuk. Hütőben alaposan lehűtjük és nyomózsákba töltjük, majd tetszőlegesen választott zöldségekbe töltjük, én a koktél paradicsomot, zellerszárat és a paprikát választottam. Rozsos, magvas kenyeret pirítunk hozzá és együtt tálaljuk.

Főétel:
Erdei gombákkal töltött zsenge" tejszínes" karaláb szélesmetélttel

Az erdei gombákat azért választottam, mert nagyon finom aromájuk van, mindamellett pedig az erdei gombákat nem kezelik vegyszerekkel.

A karaláb szezonja pedig most van így tavasszal, ezért ez egy szezonális étel, zsenge karalábból finom.


Hozzávalók:

6 db nagyobb friss karaláb
500 g fagyasztott erdei gomba
125 g barnarizs
4 szál újhagyma
4 evőkanál olíva olaj
1 evőkanálnyi bio , nem hidrogénezett margarin
3x250 ml szója tejszín
2 evőkanál zabliszt
2 kávéskanál tengeri só
vegamix
1/2 kávéskanálnyi rozmaring
késhegynyi fekete bors
friss zöld petrezselyem
2 cikk fokhagyma

algás szélesmetélt , tönköly tésztából 250 g.

A karalábokat megtisztítjuk a leveleitől és a héjjától, majd karalábvájóval kiszedjük a belsejét, kb 1 cm-es falat hagyunk neki. ( a kiszedet részeket nem dobjuk el, mert a tejszínes öntetbe is teszünk, a maradékból, pedig levest főzhetünk). Egy edénybe újjnyi vizet öntünk, beleszórjuk a vegamixet és a karalábokat kb. 15-20 percig előpároljuk. Az előre beáztatott barnarizst kevés sóval puhára főzzük.
Az erdei gombát miután  kiengedett, megmossuk és  apróra vágjuk. Az újhagymát szintén felaprítjuk és az olíva olajon megfuttajuk, majd rádobjuk a gombát és együtt pároljuk. Sózzuk, borsózzuk és fűszerezzük a rozmaringgal, belepréseljük a fokhagymát is. Lefedve addig pároljuk amíg a gomba kellőképpen megpuhul. Majd a leszűrt barnarizst hozzá keverjük. 1 evőkanálnyi szójatejszínt is hozzákeverünk a masszához.
 A kivájt karalábok üregébe töltjük az erdei gombás tölteléket.
A karalábokat tűzálló tálba tesszük, tetejükre kevéske margarint teszünk, az edény aljára öntünk 1-2 dl vízet és alufóliával letakarva, előmelegített sütőben még 15 percig pároljuk.

Ezalatt megcsináljuk a tejszínes öntetet.

A karaláb belső, kiszedett részeit kevés olajon pároljuk 4-5 percig, majd sózzuk, erre ráöntjük a szójatejszínt és lefedjük. Megvárjuk amíg felforr, majd egy külön edényben a zablisztet elkeverjük csomómentesre a zablisztel és ezzel besűrítjük a szójatejszínt. Belepréselünk 2 cikk fokhagymát.
A sütőből kivesszük a töltött karalábokat és ráöntjük a tejszínes öntetet és a kifőtt szélesmetélttel  együtt tálaljuk.

Folyt.köv a deszerttel és a jó társasággal ( fotó):)......