Ez egy nagyszerű és egyszerű étel, kiváló választás a rohanó hétköznapokban.
Tápláló és laktató, mindez együtt ebben a lúgosító főételben.
Hozzávalók:
1 közepes fej brokkoli,
200 g gabona sonka ( más néven gabona gömböc)
300 ml növényi tejszín
1-2 kávéskanálnyi himalaya só
1 zöldségleves kocka
késhegynyi őrölt szerecsendió
1 cikk fokhagyma
3 evőkanál kókusz olaj
2 evőkanál kukorica vagy burgonya keményítő
1 evőkanálnyi bio margarin
A brokkolit rózsáira szedjük és 3-4 dl vízben a leves kockával együtt félpuhára pároljuk.
A gabona sonkát vékony csíkokra vagy kockára vágjuk és a felhevített kókusz olajon enyhén megpirítjuk.
A növényi tejszínben csomómentesen elkeverjük a kukorica keményítőt, belepréseljük a fokhagymát, sózzuk és fűszerezzük a szerecsendióval.
A brokkoli rózsákat kiszedjük, lecsöpögtetjük és a zöldségleves alaplébe öntjük a fűszerekkel és a keményítővel elkevert tejszínt.
Lassú tűzön, keverés mellett besűrítjük.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk és a brokkoli rózsákat sorban lerakjuk, majd ráhalmozzuk a pirított gabona sonkát és felöntjük a tejszínes alappal.
Tipp: tetejére reszelt növényi sajtot szórunk.
Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig készre sütjük.
Salátával, kölessel, barnarizzsel ajánlom fogyasztani.
Tálalás előtt meglocsoltam egy kevés hidegen sajtolt tökmagolajjal.