Nagyon tetszik ez a recept , az alap ötlet Gabojszától jött, nagyon jó gasztro blogja van, igaz, hogy nem vega, viszont fantasztikus az íz világa.
Én csupán "lúgosítottam" és tényleg isteni, laktató, akár egy tál salátával. És tudnivaló, hogy a krumpli önmagában egészséges, csak nem mindegy , hogy mivel párosítjuk és hogyan készítjük el.
Ez az étel frissen a legfinomabb, amikor még ropogós.
Hozzávalók:
4-5 db nagy, formás krumpli
1 kisebb fej brokkoli
250 ml növényi tejszín
csipet őrölt szerecsendió
1-2 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1/2 kávéskanál só
A megtisztított krumplikat félbe vágjuk és a közepüket kiskanállal kikaparjuk ( nem dobjuk el a kikapart krumplit, finom chips lesz belőle). Az aljára talpat vágunk, hogy ne boruljanak fel a sütőben.
Tepsibe sorakoztatjuk, lefedjük alufóliával és kb. 10 percig elősütjük, pároljuk.
Közben a brokkolit rózsáira szedjük és pároló edényben puhára pároljuk.
Turmix géppel a brokkolit, növényi tejszínnel , hidegen sajtolt olajjal ,sóval, szerecsendióval összedolgozzuk.
A kivájt krumpli üregekbe kanalazzuk a krémet, meglocsoljuk még kevés olajjal, mellé tesszük a krumpli tallérokat, isteni ropogósra sülnek és előmelegített sütőben 200 fokon készre sütjük, amíg aranybarna nem lesz a krumplik széle.
Mellé tesszük a krumpli tallérokat, isteni ropogósra sültek.
Friss zöld salátával a legfinomabb.
A krumpli élettani hatásai:
A burgonya egészséges és tápláló. Szénhidrát mellett tartalmaz értékes fehérjét és sokféle ásványi anyagot, vitaminokat. Jelentős kálium, kalcium és magnézium tartalma. A vitaminok közül C-vitamin, de a B vitamin csoportba tartozók is megtalálhatók benne. Méregtelenítő hatású. 100 gr burgonya 70 kalóriát tartalmaz. Ez a 100 gr burgonya egyben tartalmazza napi C-vitamin szükségletünk mintegy felét! A héjában főtt, sült krumpli glikémiás indexe közepes.
A krumplit akkor ne fogyasszuk már amikor kicsírázott, akkor ugyanis mérgező anyagok szaporodnak fel benne.
A frissen préselt krumpli lé pedig a gyomorfekélyt gyógyítja, apró kortyokban, "megrágva" fogyasztva, itt is célszerű vegyszermentes krumplit fogyasztani!
Mivel párosítsuk?
Azt már sokan tudják, hogy a krumpli a magas keményítő tartalma miatt nehezen emésztő az állati fehérjékkel, ezért a krumplit zöldségekkel célszerű párosítani, növényi fehérjék közül a gombával könnyen emészthető. Minden esetben használjunk erjedésgátló fűszereket: kömény, édes piros paprika, szerecsendió, stb.
Recept!
Recept!
Ha a héjával együtt fogyasztjuk el, sokkal jobban emészthető: Pl: héjában sült, ropogós krumpli salátával vagy télen savanyított káposztával.
Az új krumpli a legideálisabb, alacsony a keményítő tartalma és könnyedén tudjuk a héjával együtt fogyasztani, ráadásul gyorsan elkészíthető.
Itt is érvényes, hogy mértékkel fogyasszuk, időnként beilleszthetjük az étrendükbe, a fent említett szempontokat betartva. Állati fehérjékkel, tejtermékekkel, erősen savasító hatású!