Végre Szegeden is nyílt egy viszonylag minőségibb , kínai jellegű gyors étterem, ahol maki falatok is kaphatóak. ( tervezem elkészíteni a vegán, nátrium glutamát mentes változatukat:). Valamelyik nap egyik barátnőmmel elcsábultunk és csak mentünk az illatok után. Mikor odaértünk csalódás ért, mert minden Wokkos étel csirke és marhahússal készítettek. Maximum alga salátát tudtam volna enni:( Bevallom éhesen maradtam az illatokkal az orromban. Haza értem, leakasztottam a kamra faláról a Wok edényt, és az aktuális alapanyagokból amelyeket a hűtőben találtam, készítettem, egy vegán Wokkos menüt. Még segítségem és volt:)
Íme lépésről lépésre: gyors, egyszerű, finom , egészséges, és lúgosít!
Hozzávalók:
200 g csiperke gomba
300 g natúr tofu
1/2 db kelkáposzta
3 cikk fokhagyma
2 evőkanálnyi pirított szezámmag ( előre elkészíthetjük)
300 ml kókusz krém
2 evőkanál kukorica keményítő
2 evőkanálnyi kókusz vagy pálmazsír
Fűszerek:
1 evőkanál dijoni mustár ( almaecettel, bioboltban kapható)
1 kávéskanál méz
1 kávéskanál himalaya só
1/2 citrom leve
2 evőkanál szója szósz
késhegynyi kínai ötfűszer keverék
késhegyni örőlt gyömbér
pár szál friss koriander
A gombát és a kelkáposztát ( vékony csíkokra vágjuk ) felaprítjuk . A tofut szintén kockákra vágjuk és minimum fél órára bepácoljuk:
..meglocsoljuk a szója szósszal..,
... belekeverjük a dijoni mustárt és a kávéskanálnyi mézet, fűszereket..,
belepréseljük a fokhagymát..,és minimum 30 percre alufóliával letakarva a hűtőbe tesszük.
..közben külön megpirítjuk a felhevített kókusz zsíron a gombát, miután megpirult kivesszük és egy tálra tesszük.
.. a pácolás után szintén a felhevített kókusz zsíron pirítjuk a tofukockákat ( pác lével együtt), majd hozzáadjuk a pirított gombát..
..folyamatos kevergetés mellet együtt sütjük, pároljuk, majd rászórjuk a külön, előre enyhén megpirított szezámmagot.
..hozzáadjuk a csíkokra vágott kelkáposztát, sózzuk. Folyamatosan kevergetjük, hogy ne égjen oda. Miután levet engedett, szükség és ízlés szerint fűszerezhetjük a fenti fűszerekkel. A kelkáposztát roppanósra pároljuk, nem hagyjuk teljesen megpuhulni.
..folyamatosan kóstoljunk ahogyan a képen:)
Utólag meglocsoljuk a citromlével- savanyítjuk és ha szükségét érezzük tehetünk bele még édesítésnek kevéske mézet....
A végén megszórjuk a friss, aprított korianderrel...
..És élvezzük a végeredményt! Tálalhatjuk hosszú szemű rizzsel, vagy natúr, "pörgős" kölessel. Az utóbbi köretet javaslom ha vacsorára esszük, mert a köles szénhidrát tartalma rendkívül alacsony és kiváló lúgosító gabona! ( pálcika nem kötelező:)