Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. november 18., szerda

Brokkoli Bundában fokhagyma öntettel



Íme a mai ebédem, amelyet ajánlok akár  munkahelyre magatokkal vinni. Viszonylag gyorsan elkészült este, a köret mellé köles volt.
Eszembe jutott a múltkor a vega étteremben elfogyasztott zöldség pakora, ami tulajdonképpen sima sárgaborsó  vagy csicseriborsó liszt vízzel, fűszerekkel elkeverve és ebbe a keverékbe mártjuk a zöldség falatkáinkat és forró olajban vagy pálma zsírban kisütjük.
Na ez nem lett pakora, ugyanis a sárgaborsó lisztből kifogytam így magyarosan készült, zsemlemorzsába mártva, természetesen tojás nélkül.

Hozzávalók:

1 közepes brokkoli rózsáira szedve
1/2 bögrényi finom őrlésű tönkölybúza liszt
víz
késhegynyi só
1/2 bögrényi tönköly, élesztőmentes zsemlemorzsa ( Piszke Malom)
pálmazsír, vagy kókuszolaj a sütéshez.

A brokkoli rózsákat pároló edényben megpároljuk, majd két fázisban panírozzuk. A lisztet vízzel ,kevés sóval összekeverjük és ebbe a sűrű palacsintatésztába mártjuk, majd meghempergetjük a zsemlemorzsában és forró olajban aranybarnára sütjük.



Fokhagyma öntet:

150-200 g szezámmag ( egyik leggazdagabb kalcium forrás: 100g -783 mg, hétszer annyi Ca-ot tartalmaz, mint a tehéntej! forrás)
csipet só
3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
1/2 citrom leve
1,5 dl víz
2-3 cikk fokhagyma
késhegynyi őrölt mustármag


A szezámmagot megdaráljuk és a hozzávalókkal krémesre turmixoljuk, belepréseljük a fokhagymát,
én még  az aranybarnára sült , meleg brokkolik tetejére öntöttem.

Ezt a fokhagyma öntetet,- krémet  többféle variációban is felhasználhatjuk. Pl.: salátákhoz, kenyérre, kétszersültre  kenve.
Nekem az esti salátám öntete lesz.