Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. december 21., péntek

Zelleres krumplikrokett



Az ünnepi menüt fontolgatom, miközben a  tennivalóimat végzem. Egyre kevesebb idő jut ilyesmire, de fontosnak tartom, hogy előre megkomponáljuk az ünnepi fogásokat, dolgozzunk előre, hogy az ünnepek a pihenéssel és a családdal teljen, ne a konyhában töltsük ezeket az értékes pillanatokat:).  Holnap jövök egy kis kollázzsal, azokkal az ételekkel, receptekkel amelyeket elkészítek és amelyekre csak úgy " rájárunk" az Ünnepek alatt. Elöljáróban megosztom veletek ezt a krokett receptet, amelyet elkészíthettek köretnek, vagy hidegen is fogyaszthattok saláták, fasírtok mellé.

Hozzávalók ( kb. 10 - 15 darab):

250 g főtt krumpli
250 g főtt zeller
1 evőkanál kókusz olaj felmelegítve
1 kk himalaya só
1 kk nem csípős curry
1 evőkanál kukorica keményítő
szezám mag

A krumplit és a zellert a fűszerekkel az olajjal kézi turmixgép segítségével összedolgozzuk, majd vizes kézzel hengereket formázunk, amelyeket meghempergetünk a szezámmagban és előmelegített sütőben 180 C fokon, sütő papírra helyezve 20 perc alatt aranybarnára sütünk.


Beigli torta - Tej,-tojás,-cukor,-élesztőmentes



Karácsony elképzelhetetlen beigli nélkül, igazi hungarikum.
A Karácsonyi Fittanyuka főzőtanfolyamon készítettük el.
Az alábbi változat, mondhatni kettő az egyben,
ugyanis egy sütéssel rögtön kétféle ízben készítjük ez a finomságot.
Nincs repedés, hasadás, mint általában a beigli sütésnél.
Különlegessége ennek a beiglinek, hogy minden szempontból megfelel a nem savasító sütik kritériumainak.
Nincs benne élesztő, cukor és semmi tej,-tojás.
Így bátran elkészítheti és fogyaszthatja az is aki cukorbeteg, candidás, vagy lúgosítani szeretne, de azért karácsonykor nem szívesen hagyja ki a beiglit!



Hozzávalók:

Tészta:
430 g világos tönköly liszt
200 g nem hidrogénezett bio margarin
40 g nyírfa cukor
1,2 dl víz vagy növényi tej
1 zacskó foszfát mentes sütőpor
1 csipet só



Dió töltelék:

300 g darált dió
80 g nyírfa cukor
1 db narancs reszelt héja és leve
1 dl növényi tej
3 evőkanál cukormentes sárgabarack lekvár
1kk alma sűrítmény
1 kk vanília kivonat



Mák töltelék:

300 g darált mák
80 g nyírfa cukor
30 g áztatott mazsola
1/2 citrom leve és héja
2 db reszelt alma
1 dl növényi tej
kk vanília kivonat



Puding krém
( elhagyható)

1 tasak vaníliás bio puding por
1 evőkanál nyírfa cukor
300 ml növényi tej

Torta lekenéséhez: 4 evőkanál növényi tejszín, 2-3 evőkanál méz vagy agave szirup.



Először elkészítjük egyenként a töltelékeket.
 A darált diót a hozzávalókkal ( kivéve a lekvár), összekeverjük és lassú tűzön főzni kezdjük, állandó kavarás mellett.
Amikor "felrottyant", félre húzzuk és hozzá keverjük a lekvárt. Majd hűlni hagyjuk.
A mák tölteléknél szintén összekeverjük a hozzávalókat ( kivéve az almák )és lassú tűzön, állandó kavarás mellett főzzük.
 Az almákat lereszeljük nagy lyukú reszelőn és utólag hozzákeverjük a töltelékhez, majd hűlni hagyjuk.

A puding krém készítésénél a port először csomómentesen elkeverjük a növényi tejjel és utána hagyományos módon elkészítjük a pudingot.
 Fontos, hogy ne legyen túlságosan híg.

Amíg hűlnek a krémek összegyúrjuk a tésztát.
Először a száraz, majd a nedves hozzávalókkal keverjük össze és kézzel, vagy robotgéppel alaposan összedolgozzuk a tésztát. A hűtőben fél egy órát pihentetjük.

Miután kivettük a hűtőből még egyszer alaposan összegyúrjuk kézzel a tésztát és kettő ,
kb. 0,5-1 cm
vastagságú lapot nyújtunk ki belőle.
Egy 26 cm-es átmérőjű torta forma segítségével két alapot szúrunk ki a tésztából.
Az egyik az alja lesz, a másik a teteje.
Az alját belehelyezzük a kapcsos torta formába, megszúrkáljuk egy villa segítségével.
A forma oldalát is körbe bevonjuk tésztával, kézzel összedolgozzuk a torta alját az oldalával.
Megtöltjük a töltelékekkel.
Körbe csiga formában rakjuk a töltelékeket, vagy készíthetjük fele-fele arányban is megosztva a tortát a kétféle töltelékkel.
Én a csiga formát választottam, így egy szeletben mind a három töltelék szerepel.
Körbe ragjuk tetszőlegesen a diót vagy a mákot, utána következhet a dió vagy puding, vagy megcserélve, kinek mi a szimpatikus.
A torta tetejét kiszúrtam fenyő mintájú süti kiszúróval és így helyeztem rá a lapot torta tetejére. Oldalát kézzel összedolgozzuk.
A kivágott fenyő mintákkal díszítettem a fedő lapot.
Majd növényi tejszínt elkeverünk mézzel, vagy agave sziruppal és ezzel kenjük le a tortát, hogy szép fénye legyen.

Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 percig sütjük.

A torta ötletét itt találtam, amit természetesen megreformáltam!