Az exelsior, tulajdonképpen lefordítva egyveleget, kivonatot is jelent egyben és gondoltam mivel az őszi böjtre készülünk tökéletesen beleillik a héten fogyasztható menük közé.
A recept amennyire egyszerű, legalább annyira nagyszerű és finom!
Az ősz rengeteg, finom zöldséget kínál, hiszen most kezdődik igazán a fogyasztási idénye a céklának, lila hagymának az illatos gombáknak, sült töknek stb.
Hozzávalók:
3-4 szem krumpli
3-4 db közepes cékla
1 fej lila hagyma
2 db savanykás alma
pár szem csiperke, vagy más erdei gomba
( kiegészíthető sütőtökkel, nálam most kimaradt)
30 g pálma zsír
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1 kávéskanálnyi tengeri vagy himalaya só
1 kávéskanálnyi tamari szójaszósz ( gluténtól és mindenféle E-től mentes)
1 kávéskanálnyi szárított kakukkfű
A zöldségeket, almát megtisztítjuk és tetszőleges nagyságúra felaprítjuk. Majd egy tepsit kikenünkk egy kevés pálmazsírral, a maradékot felkockázzuk és később a zöldségek közé tesszük. A zöldségeket egyenletesen eloszlatjuk a tepsin, sózzuk, meglocsoljuk a tamari szósszal, majd megszórjuk a kakukkfűvel.
Letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben 180-200 fokon 15 percig pároljuk, majd levesszük az alufóliát, megkavarjuk és további 10 percig sütjük.
Amikor elkészül utólag meglocsoljuk az olíva olajjal. Önmagában ajánlom, mert finom, laktató és kiváló lúgosító étel.