Megint egy nagyszerű példa arra, hogy a köles milyen sokféleképpen elkészíthető. A választásom a köles felfújtra esett, amelyet szinte ugyanúgy készítettem el, mintha rizs lenne.
A köles az egyik legjobban lúgosító gabona féle, magas tápanyag és ásványianyag tartalommal, könnyen emészthető és semleges íze miatt édesen, sósan egyaránt készíthető.
Hozzávalók:
250 g köles
maréknyi mazsola
maréknyi aszalt sárgabarack
maréknyi dió
1 alma
1 narancs leve, kevés a héjából ( legjobb a bio, ha megoldható, mert akkor a mérgező anyagokat nem sütjük bele a héjáról)
3-4 evőkanál méz vagy agave szirup
70 g bio margarin
3 dl rizs tej
1/2 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál kókusz cukor vagy nyírfacukor
valamilyen erjedésgátló fűszer: pl.: 1 kávéskanálnyi fahéj
kevés vanília kivonat
kókusz reszelék
Az aszalt gyümölcsöket, felaprítjuk és a rizstejbe áztatjuk kb. 1 órára. Közben a kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor picit hűlt hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket a tejjel együtt, bele reszeljük az almát, sütőport, narancs levét belefacsarjuk és jól összekeverjük, hagyjuk, hogy a köles magába szívja a tejet is, lefedve picit pihentetjük.
Majd hozzáadjuk az agávét, margarint, fűszereket, diót.
A narancs héjából vékony csíkokat vágunk és szintén beleszórjuk .
Egy tűzálló üveg tálat kikenünk kevés margarinnal és beleöntjük a masszát, tetejét megszórjuk a kókusz cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje picit megpirul. Tálaláskor a tetejét megszórjuk kókusz reszelékkel.