Az alábbi recept is kitűnő példa arra, hogy ezt a semleges ízű gabonát: a kölest, milyen sokféleképpen elkészíthetjük.
Ahogyan az ezt megelőző poszt is példázza, még tortát is süthetünk belőle.
Beltartalami értéke és ásványianyag tartalma rendkívül magas, gluténmentes, könnyen emészthető és nagyon jól lúgosítja a szervezetet, nem utolsó sorban: szénhidrát tartalma is alacsony!
Hozzávalók ( 4 fő részére ):
125 g köles
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
1 db zöldség leves kocka
1 evőkanálnyi bio margarin
1 nagyobb szál póréhagyma
3 evőkanálnyi kókusz olaj
250 ml növényi tejszín ( én tönköly tejszínt használtam )
1 kávéskanálnyi kukorica keményítő
késhegynyi örőlt zöld kardamon
2 cikk fokhagyma
1 kávéskanálnyi himalaya só
1,5 dl víz
200 g tönköly fehérje ( készen kapható, állaga, színe a fehér húsokhoz hasonló ),
Kevés növényi sajt a tetejére
Tipp: A tönköly fehérje rendkívül gazdag növényi fehérje forrás.
Szintén könnyen emészthető és növényi eredete lévén nem hagy méreganyagokat maga után a szervezetben ( a hússal ellentétben ).
Fehérje tartalma: 24 %
Rost és ásványianyag tartalma: 4%
Szénhidrát: 2,5 %
Növényi zsírtartalma: 0,3 %
Energia 100 g-ban: 120 Kcal
A kölest alaposan megmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben a leves kockával és a sóval együtt puhára főzzük, miután levettük a lángról belekeverjük a margarint.
A póréhagymát felkarikázzuk és a kókusz olajon a fűszerekkel párolni kezdjük, majd hozzáöntünk 1-1,5 dl vizet és puhára főzzük.
A növényi tejszínben a kukorica keményítőt elkeverjük és hozzáadjuk a póréhoz, majd belepréseljük a fokhagymát. Addig keverjük amíg besűrűsödik.
A tönköly fehérje tömböt vékony szeletekre vágjuk és kevés olajon teflon edényben mindkét oldalukat megpirítjuk.
Tipp: Szórjuk meg frissen örőlt rózsa borssal!
Egy tűzálló tálat kevés margarinnal kikenünk és a köles alapot beleöntjük, erre rétegezzük a tönköly szeleteket, majd ráöntjük a tejszínes póréhagymát.
Tetejére kevés növényi sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 15-20 percig sütjük.
Friss salátát ajánlok hozzá!