Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. december 8., szerda

Gluténmentes Áfonyás Muffin - Mandulaliszttel

 Munkám során sok személy panaszkodik, hogy lisztérzékeny és nemigazán talál magának való nyalánkságot, sőt kenyeret is csak ritka esetben.
Az sem mellékes, hogy aranyáron mérik ezeket a kész termékeket.
Ennél a muffinál több szempontot próbáltam figyelembe venni és több "célcsoportnak" megfelelni.
Mert az egy dolog, hogy valaki vegán, de egy vegán sütemény nem biztos, hogy megfelel a cukorbetegnek, a gluténérzékenyeknek, és vannak már olyan irányzatok is amikor valaki bizonyos oknál fogva ( ez lehet súlyfelesleg, savasodás, stb.) szénhidrát mentesen szeretne táplálkozni, alacsony glikémiás indexű  ételeket fogyaszt,  de nemcsak répán és spenóton szeretne élni.

Én sem gondoltam, hogy egy, akár nem tönkölylisztből készült süti lehet ennyire ízletes. Alacsony szénhidrát és glikémiás index tartalmú, és nem utolsó sorban semmilyen vegyi és állati összetevőt nem tartalmaz.



Hozzávalók:
(10-12db muffin)

200 g mandula liszt ( őrölt mandula)
100g köles liszt
100g szója liszt ( Szója érzékenységnél kiváltható pl.: barna rizsliszttel)
2 evőkanál xilit édesítő
4 evőkanál kókusz olaj, vagy sima olaj
2,5 dl növényi tej
1 tasak foszfátmentes sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
cukormentes áfonyalekvár


Először a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd robot gép segítségével összedolgozzuk a nedves hozzávalókkal.
Szükségünk lesz muffin sütőre, vagy  speciális muffin sütő papírra. A kidolgozott tésztával félig megtöltjük az üregeket , majd erre kanalazzuk az áfonya lekvárt, az áfonya lekvár után pedig teletöltjük a "muffin üregeket" a  tésztával. Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig aranybarnára sütjük a muffinokat.


Mielőtt kivesszük  a sütőből szúrópróbát végzünk. Ha még nem sültek át rendesen 5-10 percig süthetjük.


Kiváló finomság azoknak akik figyelik a súlyukat, vagy fogyni szeretnének, továbbá akik nem fogyasztanak savasító nyalánkságokat, tej-tojás érzékenyek és  fogyasztahtják candidások is!
  Ez a muffin a köles liszt, a növényi összetevők, és a xilit miatt a " lúgosító nyalánkságok" kategóriába tartozik.

Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

Nincsenek megjegyzések: