Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. április 30., szombat

Epres Köleskuglóf

Lassan itt a május és a májusi hónap gyümölcse az eper!
Nem sok olyan személyt ismerek aki nem kedvelné ezt a színre, zamatra, ízre csodálatos bogyós gyümölcsöt.

Élettani tudnivalók az eperről:

Tele vitaminnal, az egészsége megőrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel.
Lédús, C-vitaminban gazdag formás kis csoda, a hosszú téli hónapok után feltölti kiéheztetett testét és lelkét. És a színe, az illata!
Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki, még a látványa is energetizál!
Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat.
 Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító táplálék. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét.
A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Minden gyümölcsöt a legjobb akkor fogyasztani amikor érik, nyersen, édesítetlenül, vegyszermentesen a legjobb.
A bogyós gyümölcsök nyersen is ehetők együtt lisztes ételekkel, természetesen répacukor nélkül!!
Az eper jó hatást gyakorol a májra, élénkíti , méregteleníti.

Innen a téves allergizáló hatás, ugyanis az eper csak teszi a dolgát : méregtelenít, amely hatására a bőrön kiütések jelentkeznek.
Nem az epret kellene eliminálni, hanem leginkább a túlzottan elfogyasztott állati fehérjéket.
 Első helyen áll a hús mellett a tejtermék!
Kitűnő méregtelenítő kúra az 1-2 napos eperkúra, amikor csak vegyszermentes epret eszünk, mellé a nap folyamán kevés gyógyteát fogyasztunk .

Úgy döntöttem ebben a hónapban több olyan receptet teszek közzé ami ezzel az ínycsiklandozó gyümölccsel készül.

Első epres recept, természetesen cukor nélkül, ez a nagyon könnyű sütemény, amely tulajdonképpen nem tartalmaz búza lisztet, tehát gluténmentes is! Az egyik leginkább lúgosító gabonával készült : a kölessel.
A sütemény mellé fogyaszthatunk nyers epret is és csakis növényi , nem hidrogenizált tejszínhabot, ha fokozni akarjuk az élvezetét!



Hozzávalók:

250 g köles liszt
100 g mandula liszt, vagy örőlt mandula
80 g növényi édesítő: xilit ( nyírfa cukor)
8 evőkanál kókusz olaj
késhegynyi bourbon vanília
1 tasak foszfátmentes sütőpor
fél citrom leve és reszelt héja
3 dl víz
2 evőkanál szójajoghurt ( elhagyható).

100 g  friss eper



A köles lisztet elkeverjük a mandula liszttel, sütőporral, xilittel, bourbon vaníliával, citrom héjával, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat: olajat, citromlevet, vizet, szója joghurtot. Robotgép segítségével összedolgozzuk.
A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
Egy kuglóf sütő formát kiolajozunk és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30-35 percig sütjük. Szúró próbát veszünk mielőtt kivesszük és ha még nem sült át a közepe további 5-7 percig sütjük 150 C fokon. Miután kihűlt óvatosan kiborítjuk a formából.

Adhatunk mellé habbá vert szója tejszínhabot, vagy szója helyett kókusz krémet is kidolgozhatunk robot gép segítségével. ( majdnem hab állagú lesz).


6 megjegyzés:

Dankóné R. Magdi írta...

Kedves Emy!

Az oldalamon (www.magdireceptek.blogspot.com) díjat adtam a fittanyuka oldalának.
:)

Szep napot!

Szabóné Papp Emőke írta...

Köszönöm szépen a díjat:)!

Timi írta...

szia Emi!

Nincsen köleslisztem, nem kaptam a boltba sem. szerinted mivel helyettesíthetném? Rizsliszttel, vagy kölest megfőzzek?

Köszi!

Szabóné Papp Emőke írta...

Szia Timi!

Ha nem találtál köles lisztet, esetleg vannak bioboltok ahol őrölnek lisztet, bármilyen gabonát ha van kismalom. Esetleg erre még rákérdezhetsz! Ha ez sem sikerül, akor marad a fehér tönkölyliszt, csak akkor nem lesz gluténmentes!

Bridge írta...

Ezt majd kipróbálom, mert nagyon szimpatikus recept. :)

"D" írta...

Szia Emi!

Most sütöttem meg, és valami mennyi lett! Ugyan csak minimális változatásokkal készítettem (az epret mazsolára cseréltem, egy egész citrom héját belereszeltem, és mivel nincs vaníliakivonatom, ezért egy csomag bio vaníliás nádcukrot használtam hozzá), mégis féltem, hogy esetleg nem sikerül, mert elég folyós tésztát kaptam. A végeredmény viszont egy fantasztikusan szaftos, illatos, citromos-vaníliás kuglóf lett.
Nagyon köszönöm a receptet!

Ili

U.i.: Jobban belegndolva, most készítettem először gluténmentes tésztafélét. :o))