Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. március 3., szombat

Tavasz - Méregtelenítés - Lúgosítás - Fogyás!

Kukkantsatok be a Tippek oldalamra, hiszen vár mindenkit a tavaszi megújulás:
Közös Lékúra - Méregtelenítési tippek - Motivációs Ajándék!


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2012. február 26., vasárnap

Köles Túrógombóc - Erdei gyümölcsös öntettel


Megint az ezer arcú köles. Annyira sokoldalú, csak használnunk kell a kreativitásunkat.
Semleges ízű, így sósan, édesen is nagyszerű étel.
Ez a gombóc a gyerekek kedvence, vagy akár desszertként is fogyaszthatjuk.
A múltkori Gyerekeink egészséges táplálása főzőtanfolyamunkon volt az egyik étel amit elkészítettünk.
Az öntet lehet bármi, én most az erdei gyümölcsös Egészséges Torta ízből inspirálódtam.


Hozzávalók:

150 g köles
60 g tönköly dara
100 g tönköly morzsa
1-2 ek bio margarin
500 ml rizs tej
200-300 ml szója joghurt
100 g xilit
1 citrom leve és héja

Öntet: 200 g fagyasztott erdei gyömölcs mix
2 evőkanál xilit
késhegynyi citromsav ( megőrzik a gyümölcsök szép piros színüket)
Az alapanyagokat összefőzzük körülbelül 5 percig


A rizstejben odatesszük főzni a kölest a xilittel, kevés vaníliával, addig főzzük amíg puha lesz, beletesszük a margarint és a darát, hagyjuk kihűlni.

Majd hozzákeverjük a citromlevet és a héját. A köles esetében is, mint a tofunál, ha túró jelleget akarunk neki adni akkor a citromlé és a citrom héj teszi "túróvá".
A morzsát diónyi margarinban enyhén megpirítjuk.
 Majd vizes kézzel gombócokat formázunk és morzsába hempergetjük.
 

Tipp: Sokkal jobban összeáll a massza , ha előző nap elkészítjük és kihűtjük.


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2012. február 20., hétfő

Rántott "sajt" - növényi összetevőkből


Kérésetekre egy hagyományos étel megreformálva, nemcsak azoknak akik tej,-laktóz érzékenyek.
Könnyebben emészthető, nem tartalmaz állati zsírokat, fehérjéket és a növényi zsírok benne nem hidrogenizáltak. Ez nagyon fontos!

 Általában az ipari, növényi sajtok nemcsak, hogy nagyon rossz ízűek, de sajnos nagyon károsak is egyben.
Ugyanis hidrogenizált növényi zsírokból készülnek, amit a szervezet "műanyagként" kezel, vagyis méreganyagként - savként elraktároz, első körben a fontos szervektől távol, később már az erekben is.
 Ebbe a kategóriába tartoznak a hagyományos, nem bio margarinok is!
Ezek a hidrogenizált növényi zsírok még az állati zsíroknál is károsabbak. Transzzsíroknak is nevezzük őket.
A következő káros hatásokkal bírnak:
Emelik a koleszterin szintet, károsítják a keringési rendszert, növelik a degeneratív, illetve az öregedéssel kapcsolatos betegségeket.
Transzzsír lesz az egyszeresen vagy többszörösen telítetlen zsírokból is, ha 48 C fok fölé melegítjük őket.
De bármelyik nem hidegen sajtolt, étolaj transzzsír.

Ezért hangsúlyozom mindig, hogy főzéshez, sütéshez használjatok kókusz vagy pálmaolajat, a hidegen sajtolt olajokat pedig mindig salátára, vagy utólag, a nem túl forró ételhez keverve fogyasszuk, hogy az esszenciális zsírsavak pozitív tulajdonságait élvezhessük.
A hagyományos étolajak, pedig emberi fogyasztásra nem alkalmasak!
A kókusz vagy pálma olaj szénláncai 200 C fok fölött esnek csak szét, így nem alakul át transzssírrá egy sütés , főzés során.
Gazdag még laurinsavban, ez csökkenti a szervezet savasságát és az élesztőgombák étvágyát, így a cukoréhséget is kordában tartja, felgyorsítja az anyagcserét .

Visszatérve a recepthez. Ez egy szója alapú nem hidrogenizált, növényi sajt, amelyet leginkább a mozzarella és a trappista sajt között tudnék meghatározni. Házilag készített, nem szója alapú növényi sajttal, sajnos nem működik, próbáltam:(
Egy szlovák cég készíti. Bioboltok hűtő pultjaiban található.
Jó hír, hogy az ára körülbelül az alacsony árfekvésű, középkategóriás sajtokéhoz hasonló.

Hozzávalók:

200 g növényi sajt
sárgaborsó liszt
víz
himalaya só
tetszés szerinti fűszerek
kókusz olaj a sütéshez

Úgy készül, egy kis eltéréssel, mint a hagyományos rántott sajt.
A sárgaborsó lisztből és a vízből, palacsinta tészta sűrűségű masszát keverünk amelyet sózunk, borsózunk, vagy tehetünk bele tetszőleges zöldfűszereket is.
Kétfázisú panírozást hajtunk végre.
A sajtot kb. 1 cm-es vastagságú szeletekre vágjuk, amelyeket először alaposan megforgatunk a sárgaborsó lisztben, majd a masszába mártunk és a felforrósított kókusz olajban, teflon edényben aranybarnára sütünk.
Óvatosan forgassuk, mert ugyanúgy folyik, mint a hagyományos sajt. Ne villával szúrjuk, hanem lapáttal helyezzük az olajba és szintén a lapáttal forgassuk.
Melegen a legfinomabb, utána ugyanúgy visszakeményedik, mint a hagyományos sajt.
A helyes ételtársítás szabályai szerint ( növényi fehérje), zöld körettel, vagy friss, vegyes, idény salátával fogyasszuk!


Fittanyuka - Lúgostó ételek a facebookon

2012. február 12., vasárnap

Tökmaglisztes Pogácsa


A kedvencek listájára felkerült az élettani szempontból  nagyon értékes Tökmagliszt.
Tulajdonságai hasonlóak, mint a többi magliszté, de azért kiemelnék néhányat:
A tökmagliszt rostban gazdag, 5,43% rostot tartalmaz. Magas a fehérje tartalma, viszont szénhidrát-és zsírtartalma szegény. Alacsony kalória és glikémiás indexű liszt.
Ami még szintén nagyon fontos, hogy értékes ásványianyagokat tartalmaz: rendkívül magas a magnézium és a kálcium, cinktartalma!
E ásványianyagok fontosságáról itt olvashatsz!

A pogácsa rendkívül ízletes lett, aki szereti a tökmagolajat és a tökmagos ételeket annak tetszeni fog.
Nem mellékesen nagyon guszták lettek a zöld színű pogácsák:)
A www.naturecookta.hu gyártja, az oldalon további információkat találtok.

Csak keverve ajánlom használni, mert igazán intenzív ízvilágú!
Gondoltam ne rontsuk el ezeket a nagyszerű tulajdonságokat, többek között az alacsony glikémiás indexre és szénhidrát tartalomra gondolok, így tulajdonságokban hasonló lisztekkel kevertem.
Aki lisztérzékeny hagyja ki a tönkölylisztet és emelje meg a mandulaliszt mennyiségét vagy keverhet mellé bármilyen gluténmentes lisztkeveréket.

Hozzávalók:
 ( 20-30 db pogácsa)

100 g tökmagliszt
150 g mandulaliszt
250 g kölesliszt
100 g tönkölyliszt
250 g bio margarin
250 ml növényi tejszín vagy szója joghurt
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1 kávéskanál himalaya só
késhegynyi örőlt zöld bors
lenmag a pogácsák tetejére
stílusosan megszórhatjuk tökmaggal is!

Először a száraz hozzávalókat keverjük össze majd hosszáadjuk a margarint, növényi tejszínt és alaposan összedolgozzuk.
Cipót formázunk és 30 percre a hűtőben pihentetjük.
Majd lisztezett deszkán kinyújtjuk ( 1-1,5 cm vastagságúra ), tetejét lekenjük egy kevés növényi tejszínnel, berácsozzuk és megszórjuk a lenmaggal.
 Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütő papírra tesszük és előmelegített sütőben 180 C fokon 20 percig sütjük. Melegen,- hidegen kitűnő.
Ajánlom étkezések között és jó hír, hogy este is "rágcsálhatjuk", mivel kalória és szénhidráttartalma alacsony.



Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon





2012. február 6., hétfő

Kedvcsináló az " Gyermekeink Egészséges táplálása" Főzőtanfolyamhoz


..Egy kis kedvcsináló a " Gyermekeink Egészséges Táplálása" Főzőtanfolyamunkhoz!

Piackutatást láthattok amely a menü összeállításához nyújtott segítséget:))!

(Az elhangzott ételek, mind Tej,-Tojás,-Hús nélkül értendők:)!


Jelzem, hogy változás történt a programban: a február 11-i "Gyermekeink Egészséges Táplálása"
Főzőtanfolyamunk  jövő hét szombaton kerül megrendezésre 14 órától!

Várunk Minden Jelentkezőt Szeretettel!

 


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2012. február 5., vasárnap

Barackos Háromszög - Leveles


Tej,-tojás,-cukor és élesztőmentes!


Nincs finomabb a még meleg, illatozó, leveles tésztából készült sütiknél.
Azt gondolnánk, hogy ezt nem lehet büntetlenűl enni.
Van egy nagyon jó hírem!
Elkészíthető csupa egészséges összetevőkből is, így nemcsak azok akik lúgosítanak ehetnek mértékkel  belőle, de azok is akik tej,-tojás érzékenyek vagy candida diétán vannak.
Azért itt is szabály a mértékletesség!

Az elkészítése kicsit időigényes, de az eredményért cserébe  megéri.

Kétféle tésztát készítünk:


Hozzávalók:
Lágy tészta:

15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
25 dkg fehér tönkölyliszt
10 dkg bio margarin
1 evőkanál citromlé
2.5 dl lanygyos víz
1 csipet tengeri só

Kemény tészta:

10 dkg fehér tönkölyliszt
30 dkg bio margarin

Töltelék:
Nyírfacukorral készült barack lekvár


A hozzávalókból összegyúrjuk a kemény és a lágy tésztát is.
 Téglalap alakúra formázzuk és lisztezett tálra tesszük őket. A lágy tészta tetejét késsel bevagdossuk, majd alufóliával vagy folpackkal betakarjuk és hűtőbe tesszük kb. fél órára.
Miután lehűltek a lágy tésztát lóhere alakúra nyújtjuk úgy, hogy középen vastagabb maradjon.
A közepére rakjuk a kemény tésztát, amit beburkolunk a lágy tészta "leveleivel", majd az egészet kinyújtjuk téglalap alakúra.
Először háromrétegűre hajtjuk, elforgatjuk 90 fokkal, majd újra nyújtjuk.
Ezután négyrét hajtjuk és visszatesszük fél órára a hűtőbe.
 Ezt a nyújtás-hajtogatás-hűtés folyamatot még egyszer megismételjük, végül a tésztát kinyújtjuk, egyforma négyszögekre osszuk fel.
A négyszögek közepére cukormentes baracklekvárt halmozunk ( 1 kávéskanálnyit).
Háromszögbe hajtjuk, széleit alaposan lenyomkodjuk, hogy ne nyíljon szét és sütőpapírral kibélelt tepsibe sorakoztatjuk őket.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
Miután kicsit hűltek fahéjas por-nyírfacukorba hempergetjük.


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2012. január 31., kedd

Fittanyuka Főzőtanfolyam 2012 - Témák, Időpontok






Szeretettel várlak főzőtanfolyamaimra a fenti időpontokban!

Mindegyik téma a Lúgosító: Tej,-tojás,- adalék, élesztő, húsmentes táplálkozás körül lesz.

Gyors, hasznos ötleteket tanulhatsz a hétköznapokra a főzés terén, továbbá életmód tippeket kapsz
és a különböző alapanyagok felhasználási módjait, alternatívák bemutatására is sor kerül.





....ami finom az mostmár egészséges is!

2012. január 15., vasárnap

Sült "túró" Torta: Tej,-Tojás,-Cukormentes

 
Ez az a sütemény amely melegen - hidegen egyaránt nagyon finom és most már egészségesebb is.
A citrom héja és leve teszi igazán "túró" ízűvé a tortát.
Ha sikerül beszereznetek selyem tofut, amely sokkal lágyabb, könnyebb, mint a hagyományos, a töltelék még könnyebb lesz.
Az elkészítése egyszerű, csupa növényi összetevőkből, a sütése viszont picit időigényes, de megéri várni. Íze, állaga, mint a nagyi túró tortája anno:).
 
 

Hozzávalók:
(12 szelethez)


A tésztához:


30 g xilit ( még jobb ha porrá daráljuk!)
100 g bio margarin
150 g világos tönkölyliszt
1/2 zacskó foszfátmentes sütőpor

A "túró töltelékhez":

500 g selyem tofu, vagy hagyományos natúr tofu
100 g étkezési keményítő
1 csapott evőkanál agar-agar
100 g xilit
500 ml vaníliás rizs tej, vagy más növényi tej
400 ml kókusz tejszín
1 db citrom héja
1/2 citrom leve
1/2 kávéskanál  bourbon vanília

Először a tésztát készítjük el:
A lisztet keverjük el a xilittel, majd gyúrjuk hozzá a szoba hőmérsékletű bio margarint.
Ahogy összeáll a tészta, már jó is. Ne gyúrjuk túl, mert törni fog nyújtáskor. Ha elkészült, tegyük 10 percre hűtőbe.


Ha megdermedt, nyújtsuk ki a tésztát, és béleljük ki a torta forma alját - úgy, hogy a tészta felnyúljon 3-4 centit a forma falára -, hézagosan szurkáljuk meg, és süssük elő 10 percig 180 fokon. Csak addig süssük, míg teljesen aranysárga nem lesz.
 A krém összetevőit egy tálban alaposan mixeljük össze bot mixer segítségével, amíg egy krémes tölteléket nem kapunk.

Tipp: Ha hagyományos tofut használtok akkor először sajt reszelőn reszeljétek le.
Tegyük a híg tölteléket a formába, és 30 percig süssük 180 C fokon, majd további 30 percig 150 C fokon.
Ha sütés közben nagyon sötétedne a torta teteje, fedjük le sütőpapírral, vagy alufóliával!
Hagyjuk kihűlni a formában, majd kapcsoljuk le az oldalát és szeletelhetjük is.




 

2012. január 14., szombat

Köles Pancakes - Lenmagpehellyel


Az amerikai palacsinta nem a legegészségesebb ételek egyike, erősen a savasító  kategóriába tartozik.
Ha lúgosítani szeretnénk, vagy fogyni, minél kevesebb szénhidrátot célszerű fogyasztanunk, még az összetett szénhidrátokkal is csak módjával, főleg a kúra elején.
(Az összetett szénhidrátok: telítőértékük nagy energiatartalmuk alacsonyabb.
Glykémiás indexük alacsonyabb. Az élelmi rost tartalom növekedésével, mint pl. a lenmagpehely,csökken a glykémiás index.)

Ez a pankaces több pozitív kategóriának is megfelel.
Alacsony szénhidráttartalmú lisztekből készült, mint a köles, mandulaliszt ( nagyszerűen lúgosítják a szervezetet ), a magas rostartalmát pedig a lenmagpehelynek köszönheti.
Glikémiás indexe alacsony, cukorbetegek is bátran fogyaszthatják.
Mivel a tésztát nem édesítjük, így javaslom nem édes krémekkel, pástétomokkal is fogyasztani, akár kenyér helyett.
Bármelyik napszakban fogyasztható.
Kíválló lúgosító vacsora lehet, valamelyik növényi krémmel, pástétommal, salátával.



Desszertként fogyaszthatjuk csak természetes cukrokat tartalmazó lekvárokkal, mandulakrémmel, stb.

Hozzávalók:
(kb:10 db)

300 g kölesliszt
100 g lenmagpehely ( darált lenmag)
3 evőkanál kukorica keményítő
4 evőkanál mandula liszt
250 ml víz
késhegynyi szódabikarbóna
kókusz olaj a sütéshez





Az összetevőkből palacsinta tésztát keverünk. Ha szükséges kevés vizet keverhetünk hozzá, de óvatosan, hogy ne legyen nagyon híg a tésztánk.
Palacsinta sütőt kikenünk kókusz olajjal és kisméretű, viszonylag vastag tésztájú palacsintákat sütünk.
Nem javaslom próbálkozni a hagyományos méretű, vékonyabb palacsinta tészta kisütésével, mert könnyen szakad, mivel egyik lisztnek sincsen sikér tartalma.
Alufóliával letakarva, hűtőben 3-4 napig is eláll.




Fittanyuka - lúgosító ételek a facebookon

2012. január 12., csütörtök

Vegán Zöldség Gulyás



Rohanó hétköznapok, főzni az egész családnak finomat, egészségeset.
Fő szempont, hogy viszonylag gyorsan elkészüljön, emlékeztessen a nagyi ebédjeire és a legfontosabb szempont, hogy egészséges legyen, maradjon a lúgosító étel kategóriában.
A választásom most a magyaros ízű gulyásra esett, azonban a krumpli, főleg az öreg, már kicsírázott krumpli kerülendő, a magas keményítő tartalom miatt is, helyettesítettem sok zöldséggel amelyeket a piacon felleltem.
Kerekedett belőle egy illatos, zöldséges egytálétel, amely ízre, zamatra akár a hagyományos gulyás.


Hozzávalók:
(4 fő részére)

3 darab közepes krumpli
1/2 fej karfiol
2-3 db paradicsom
1 db kisebb cukkini
1 db közepes vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
petrezselyem zöld
vegán szója virsli ( 4 szál)
50-60 g tönköly tarhonya ( tojásmentes)
4 evőkanál kókusz olaj
késhegyni örőlt zöld bors
késhegyni örőlt kömény
1 evőkanálnyi örőlt, édesnemes piros paprika
1 evőkanál sótlan vegamix
1,5 kávéskanálnyi himalaya só
víz
1 kávéskanálnyi kukorica keményítő

A hagymát felaprítjuk, a többi zöldséget kockákra vágjuk, karfiolt rózsáira szedjük.
A felhevített kókusz olajban a hagymát megdinszteljük, majd hozzáadjuk a tarhonyát, 4-5 perc múlva a többi zöldséget is, sózzuk, fűszerezzük és felöntjük a vízzel.
Lefedve, alacsony lángon , lassan főzzük, amíg a zöldségek és a tarhonya megpuhulnak.
A végén belepréseljük a fokhagymát, kevés hideg vízzel csomómentesen elkeverjük a keményítőt és hozzáöntjük a zöldségekhez.
Állandó kavarás mellett 1-3 percig összefőzzük, sűrítjük, ha szükséges még ízlés szerint fűszerezzük.
Ehhez az egytálételhez is klorofillben, vitaminban gazdag nyers salátát, vagy csírát javaslok a fehér kenyér helyett:)!




Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2012. január 7., szombat

Aszalt paradicsomos, lenlisztes - köleskenyér

 Tej,-Tojás,-Glutén,-Élesztőmentes kenyér

Az előzőekben a lenlisztből sütemény készült, most sem hagyott alább a kísérletező kedvem és sütöttem egy olyan kenyeret, amely amellett, hogy szénhidrát szegény, csakis lúgosító "gabonákat" tartalmaz, magas a rosttartalma is.
Ez az a kenyér amelyet nyugodtan fogyaszthat gluténérzékeny, candidás, fogyni vágyó, vagy olyan aki szimplán csak szuper egészséges kenyeret szeretne enni, megteheti bármelyik napszakban.


Hozzávalók:

300 g köles liszt
120 g mandula liszt
80 g Paelo - lenliszt
6 evőkanál kókusz olaj
1 kávéskanál himalaya só
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
6 dl víz
kb.: 50 g aszalt paradicsom


Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, beleértve a felkockázott aszalt paradicsomot is ( néhányat félre teszünk a tetejére).
 Majd hozzáadjuk az olajat és a vizet, robotgép segítségével alaposan összedolgozzuk.
A lenliszt miatt gyorsan sűrűsödik, mivel a lenliszt tulajdonsága a magas rost tartalom és emiatt képes sok folyadékot magába szívni.
Egy hosszú formát kiolajozunk, beszórunk köles liszttel, majd a tésztát belehelyezzük, formázzuk.
Tetejét olíva olajjal, vagy kókusz olajjal bekenünk és az aszalt paradicsomokkal díszítjük.

Előmelegített sütőben 200 C fokon 15 percig sütjük, majd 180 C fokon további 30 percig, utána 150 c fokon pedig 15 percig.
Hosszú a sütés idő, kb. 60 perc.


Tipp: Tegyünk egy kis edénybe vizet amelyet behelyezünk a sütő térbe, így kevésbé szárad ki a külseje.
A kenyér közepe, előfordulhat, hogy kissé " szalonnás " marad, ez a lenliszt miatt történhet, ne süssük tovább 60 percnél.




Melegen, friss salátával, hidegen sajtolt olajjal meglocsolva fogyasszuk, hidegen növényi pástétomokkal, krémekkel, ízlés szerint.
Nylon zacskóban, vagy fóliában, hűtőben tároljuk.




Fittanyuka - lúgosító ételek a facebookon

2012. január 5., csütörtök

Kakaós puffancs - lenmag lisztből

Tej,-tojás, cukor és gluténmentes

Legújabb kísérletezésem a fenti sütemény, amely a Paleo -Len lisztből készült.
 Amely liszt nem más, mint a len préselési maradékának őrleménye. ( sajnos nem tudtam belinkelni, honlap címet nem találtam a csomagoláson. Solio Kft. készíti. Ők készítik a kókusz lisztet, mák lisztet, len lisztet..)
Pozitív tulajdonsága, egyrészt, hogy magas a nyers növényi fehérje, nyers zsír ( omega 3,-6 ) tartalma, szintén magas a rost tartalma és rendkívül alacsony a belőle készült sütemény glikémiás indexe és szénhidrát tartalma.
A fenti sütemény receptjét konkrétan a csomagoláson találtam, de kihagytam a tojást és fele-fele arányban készítettem steviával - xilittel, továbbá hozzáadtam még mandula lisztet és növényi tejet:)

Lúgosítás szempontjából, fontos, hogy alacsony szénhidrát tartamú ételeket fogyasszunk,  még fontosabb annak aki fogyni szeretne, vagy pedig cukor beteg!
A szénhidrátokból cukor alkohol - glükóz képződik, ebből pedig savak, amit a szervezet a zsír raktárakban tárol ( azért hozza létre), tehát, mint látjuk ez egy ördögi kör.
Ez a süti ilyen formában egyáltalán nem emeli meg a vércukor szintet és gyakorlatilag bármelyik napszakban fogyaszthatjuk.
Kinézete csúnya, de finom:)!

Szénhidrát tartalma elhanyagólhatóan alacsony, a lisztnek egyáltalán nincs, csak rost és fehérje tartalma.

Hozzávalók:

2 evőkanál xilit
1 csapott kávéskanál por stevía
1/2 kávéskanál bourbon vanília őrlemény
2 evőkanál kókusz olaj
1-2 evőkanál kakaó
1/2 csomag foszfátmentes sütőpor
2 dl víz
1-2 dl növényi tej
120 g Paleo lenmagliszt
50 g mandula liszt

Kókusz olaj a sütéshez.

A száraz hozzávalókat összekavarjuk, majd hozzáadjuk a vizet és növényi tejet, kókusz olajat.
Robot gép segítségével alaposan összekeverjük.
Gyorsan sűrűsödik, a lenmag is a súlyának többszörösét tudja magába szívni folyadékból, gyakorlatilag igazi kötő anyag is egyben, tojás teljesen fölösleges még annak is aki amúgy fogyasztja.
Kókusz olajat olyan edényben forrósítunk amelyik egyáltalán nem ragad le és egy kiskanál segítségével  halmokat szaggatunk és bő, forró kókusz vagy pálma olajban kisütjük, mindkét oldalukat.
 Majd papír törlőre szedjük és vaníliás xilitben megforgatjuk.



Tipp:

Vaníliás xilitet is házilag készítettem:
A xilitet darálón porrá daráltam, majd a bourbon vanília örleménnyel vegyítettem. Az illata isteni és természetes!



Fittanyuka - lúgosító ételek a facebookon

2011. december 30., péntek

Sokmagos Paprikás Stangli


Tulajdonságok: tej,-tojásmentes.

A magos stangli kicsit meg lett bolondítva az édes paprikával, így a színe fantasztikus lett!
Remek kísérője a hideg tálaknak, salátáknak.
 Önmagában is fogyasztható vagy tízórai -  uzsonna süteményként.


Hozzávalók:

400 g  világos tönköly liszt
2 kávéskanál himalaya só
3 evőkanál édesnemes piros paprika
késhegynyi örőlt kömény
kávéskanálnyi élesztő
2 dl növényi tej
1 kávéskanál nádcukor
víz
növényi tejszín

Magvak: lenmag, szezámmag, napraforgó mag.

A lisztet összekeverjük a sóval paprikával, köménnyel.
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukorral elkevert tejben.
A liszt közepébe kis mélyedést fúrunk és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, letakarva 5 percig pihentetjük.
Majd összegyúrjuk, hozzá adunk annyi vizet, hogy gyúrható tésztát kapjunk.
Újra letakarjuk és meleg helyen 15 percig kelesztjük.


1 cm vastagságúra nyújtjuk és hosszan 2-3 cm-es csíkokat vágunk.
Tetejét ecset segítségével lekenjük növényi tejszínnel és a fotón látható módon megszórjuk a három féle magvakkal.



..tetszőlegesen összesodorjuk a csíkokat, vagy csavarjuk.



Sütőpapírra helyezzük őket és előmelegített sütőben 180 C fokon 15-20 percig sütjük.

B.U.É.K
2012


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2011. december 29., csütörtök

Főzőtanfolyam 3. - Karácsonyi menü

Karácsony után vagyunk igaz, de ami késik nem múlik, már ami a recepteket illeti.





Íme a Főzőtanfolyamon elkészített és elfogyasztott menü sor:





Főétel:

Gesztenyés Vörös lencse - Kosárkában

Fenyőmagos Zeller saláta



Desszert:


Tulajdonságok: Tej,-tojás,-cukor,-és gluténmentes!




Tulajdonságok: Tej,-tojás,-élesztő, cukormentes!



Nézzük azokat a recepteket amelyek még nem lettek megosztva ezen az oldalon:



Gesztenyés Vörös lencse Kosárkában


Sütő forma: 12 darabos muffin sütő forma




Hozzávalók
(12 darabhoz)

A tésztához:

400 g világos tönköly liszt
200 g nem hidrogénezett margarin
1 kávéskanál himalaya só
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
100 ml növényi tejszín
kb. 1 dl víz

A töltelékhez:

20 dkg vörös lencse
15 dkg főtt gesztenye
1 közepes sárgarépa, durvára reszelve
1 db közepes fej vöröshagyma, apróra vágva
2 evőkanál kókusz olaj
1 kávéskanál örőlt kömény
1 kávéskanál szárított kakukkfű
2 gerezd fokhagyma
200 ml növényi tejszín
1-2 kávéskanál himalaya só
friss petrezselyem zöld
1 evőkanál kukorica keményítő





A tésztához a hozzávalókat alaposan összedolgozzuk és jól nyújtható tésztát gyúrunk belőle, majd egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Közben elkészítjük a kosárkák "tartalmát".

Az apróra vágott hagymát a kókusz olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a vörös lencsét, a reszelt sárgarépát, a fűszereket, kivéve a fokhagymát és kétszeres mennyiségű vízzel felöntjük.
  Lassú tűzön puhára főzzük. Amikor megpuhult a növényi tejszínt csomómentesen összekeverjük a keményítővel és besűrítjük a lencsét.
Utólag belepréseljük a fokhagymát és fűszerezzük ha szükséges.

A tésztát újra átgyúrjuk és 1 cm vastagságúra nyújtjuk, majd szaggatóval kerek lapocskákat szaggatunk.
Egyenként kibéleljük a mélyedéseket, majd a megtöltjük a lencsével.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütjük.

Tetejüket friss petrezselyem zölddel díszítjük.

Kitűnő vendégváró étel!

Fenyőmagos Zeller saláta


Hozzávalók:
4 fő részére

1-2 db zeller gumó durvára reszelve
1/2 citrom leve
himalaya só
200 ml szója joghurt
200 ml kókusz tejszín
1 közepes fej lila hagyma vékony szeletekre vágva
3 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 evőkanál pirított fenyőmag

Díszítés: Csírák

Elkészítése egyszerű: A reszelt zellert és a vékony szeletekre vágott lila hagymát összekeverjük, meglocsoljuk a citrom levével. A szója joghurtot összekeverjük a kókusz tejszínnel, hidegen sajtolt olajjal, sóval és a összekeverjük a zöldségekkel.
Fenyőmagot alacsony lángon, teflon edényben enyhén megpirítjuk és megszórjuk a salátát, majd csírákkal díszítjük.
Igazi téli saláta.


Hamarosan érkezem az új Fittanyuka - Főzőtanfolyam időpontokkal,-programokkal
januárban!


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2011. december 28., szerda

Főzőtanfolyam 2.- Hagyományos ízek

Második közös főzőcskénk is nagyon jól sikerült, ahol a hagyományos ízek, ételek kerültek előtérbe, természetesen megreformálva.

A hangulat kitűnő volt, a lányok fesztelenek voltak és nagyon éhesek:)

Íme a menü, amelyet nagyszerűen elsajátítottak a Lányok, a sikeres végeredményt megtekinthetitek a fotókon.



Az alapanyagok




..Előkészületek...
 




Lúgosító Ételek Menü



Előétel: Tofu körözött - pirítóssal


Főétel:

-Zöldséges Tofu puffancs,

- Gabonahús sárgaborsólisztes bundába

-Vadas mártás,

-Vegyes Zöld saláta



Desszert:

Mandulás palacsinta citromos „túrókrémmel”

(Tulajdonságok: Tej,-tojás,-cukor mentes!)



A "siker-recept" a gabona gömböc volt sárgaborsólisztes bundában és a "vadas mártás".
Közkívánatra megosztom veletek ezt a két egyszerű, de nagyszerű receptet.




Gabonahús sárgaborsólisztes bundába




Hozzávalók:


1-2 db 200 g-os gabona gömböc, más néven gabona sonka

200 g sárgaborsóliszt

só, örőlt fehér vagy fekete bors ízlés szerint

víz

kókusz olaj a sütéshez




A gabona sonkát vékony szeletekre vágjuk.

A sárgaborsóliszt egyik felét ízlés szerint fűszerezzük, majd annyi vízzel hígítjuk, hogy palacsinta tészta vastagságú masszát kapjunk.
Óvatosan öntsük hozzá a vizet, folyamatos keverés mellett, vigyázva, hogy ne maradjon csomós.

Kétfázisú panírozást végzünk.

Vagyis a szeleteket először megforgatjuk a sima sárgaborsólisztben, majd belemártjuk a palacsinta tészta vastagságú masszába és a forró olajban aranybarnára sütjük.


Vadas mártás:



Hozzávalók:


60 dkg répa
20 dkg gyökér
15 dkg zeller
1 egész vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
3 db közepes krumpli
pár szem szemes bors
4-5 babér levél
1 kk só
1 db zöldség leves kocka
1/2 citromlé
1 kk nyírfa cukor
100 ml növényi tejszín


A zöldségeket tisztítás után egyforma vastagságú, nagyságú kockákra vágjuk. ( kivéve a krumplit, mivel gyorsabban megpuhul).

Minden zöldséget vegyesen, egyszerre egy főzőedénybe helyezünk, felöntünk annyi vízzel, hogy éppen ellepje, sózzuk, belehelyezzük a leves kockát, a fűszereket és lassú tűzön puhára főzzük.

Miután megfőtt, leöntjük róla a sűrű zöldség levet ( nem öntjük ki, félre tesszük).
A babér leveleket kivesszük a turmixolás előtt.
Bot mixer segítségével összemixereljük a növényi tejszínnel együtt.
Ha szükséges öntünk hozzá kevés zöldség levet, hogy mártás sűrűségű legyen.
Utólag enyhén savanyítjuk a citromlével és enyhén édesítjük a nyírfa cukorral.



..A kis csapat:



Még több fotó: Fittanyuka - Lúgosító ételek / facebookon


2011. december 24., szombat

Fittanyuka Rádió felvétel - Erdély Fm

Az Erdély Fm rádió készített velem egy interjút a következő témában: 

 Alternatív karácsonyi menü cukorbetegeknek, tej-tojás-glutén-érzékenyeknek, fogyókúrázóknak és azoknak, akik lúgosítani szeretnének.

Mit mivel lehet helyettesíteni? Meg lehet-e közelíteni a hagyományos ízeket a könnyített - egészséges  menüvel?
Vagy jobb, ha teljesen más receptekben gondolkodunk?

Mekkora igény van reform cukrásztermékekre, mi a legnépszerűbb termék, mennyire drágább a hagyományosnál?

Ezekre a kérdésekre adtam választ és egy kis segítséget a lúgosító karácsonyi  menüvel kapcsolatosan.



Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon


Kellemes Karácsonyi Ünnepeket Kívánok Mindenkinek!

2011. december 13., kedd

Fittanyuka Webcukrászda - Webshop

Nagy örömhír számomra bejelenti Nektek, hogy


Az Ünnepekre választhattok Egészséges süteményeket,

 -beigli tortát, -beiglit, vagy akár -ünnepi tortákat:

 tej,-tojás,-cukor nélkül, természetes,

növényi összetevőkből, adalékok nélkül!

Jó hír , hogy Magyarországról, bárhonnan rendelhettek

 süteményeket, 2-4 munkanap alatt házhoz szállíttatjuk.

Tortákat egyenlőre Szeged és környékére szállítunk!

Továbbra is figyelmetekbe ajánlom a Karácsonyi ajánlatunkat,

 amelyet megtekinthettek az oldalon:




Külön köszönet a weboldal készítőjének, számomra a legszebb Karácsonyi Ajándék a webcukrászda :)!



Ajánlom figyelmetekbe, nagyszerű munkát végzett:



Oláh Ádám grafikus,

elérhetősége:

Tel: 70/ 293-4573

email: adm.olah@gmail.com





Kellemes Ünnepi készülődést és Egészséget kívánok!
 
 
 

2011. december 4., vasárnap

Zserbó golyó

 
( Tej,-Tojás,-Cukor és gluténmentes )

Karácsonyi Fittanyuka - Főzőtanfolyamunk egyik nagy kedvence a nagyon finom és egyszerű
Zserbó golyó volt.
 Ajánlom nektek, hogy mindenképpen készítsétek el karácsonyra, mert mind amellett, hogy finom, egészségesebb, mint a hagyományos zserbó.
Habár annak is létezik már reform változata.

Hozzávalók:
( kb. 20 db golyó)

150 g aszalt sárgabarack ( kén-dioxid mentes)
150 g darált dió
2 evőkanál vanília kivonat
2 evőkanál almasűrítmény, vagy 1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
kb. 250 g 70 %-os étcsokoládé bevonó


Turmixgép szükséges az elkészítéséhez. 
Az aszalt sárgabarackot, beáztatjuk 1-2 órára annyi vízbe, amennyi ellepi.
Miután beáztattuk az összetevőket összeturmixoljuk és éppen csak annyi vizet ( amiben beáztattuk) öntünk hozzá, hogy turmixolni tudjuk.
Ha túl lágy lett a massza akkor még adhatunk hozzá darált diót.
1-2 órára hűtőszekrénybe tesszük, majd vizes gézzel kis golyókat formázunk belőle.
Az étcsokibevonót víz gőz felett felolvasztjuk, majd a golyókat hús tűre szúrjuk és egyenként belemártjuk a csokoládé masszába.

Tipp: Ha a golyókat 10-15 percre a fagyasztóba tesszük, akkor az étcsokoládé azonnal rádermed!

Tetejüket dió béllel díszítjük és bon-bon papírokba csomagoljuk.  Hűtőben tároljuk a fogyasztásig!

Fotók a főzőtanfolyamról : Fittanyuka - Lúgosító ételek  facebookon