Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. szeptember 4., szerda

Fahéjas Szilvás lepény

Tej,-tojás,-cukormentes
 
Kertünkben az orvosság.
Erdélyben rengeteg kék szilva terem és fekete, hegyi áfonya. Megfigyelték, hogy azokban a falvakban ahol ezt a két gyümölcsöt rendszeresen fogyasztják és az ebből készült lekvárokat nem ismerik a rákos megbetegedéseket,  legalábbis jóval ritkábban fordulnak elő, mint más falvakban, településeken ahol nem fogyasztják ezeket a gyümölcsöket
 Mindenki az áfonyát ismeri úgy, hogy nagyon magas az antioxidáns tartalma, az egyik legmagasabb az orac értéke. Viszont kevesen tudják, hogy a szilvának magasabb az orac értéke és utána következik a fekete áfonya.
Kék szilva orac értéke / 100 g  - 5700
Fekete áfonya orac értéke / 100 g - 2400

Szilva élettani hatásai:

Kevés cukor és magas víztartalom jellemzi a friss szilvát. Mintegy 85% víz van benne, ezért jól oltja a szomjat. 100 gramm gyümölcs nagyjából 50 kalória (209 KJ) energiát hordoz. Szénhidráttartalma 10,3 g körüli. Vitaminjai közül az A-, az A-provitamin, a béta-karotin, a B1- és B2-, illetve csaknem valamennyi B-vitamin, továbbá a C-vitamin érdemelnek említést.

Nagyobb mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, kalcium, foszfor és magnézium) és cinket.

A növényi antioxidánsok közül antocián színanyagokat és flavonoidokat; rutint és quercetint tartalmaz jelentősebb mennyiségben.   
Mindezen anyagoknak köszönhetően javítja az immunrendszeri ellenálló-képességet, véd a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. Élettani hatásait tekintve igen fontos rosttartalma - héjában például rengeteg cellulóz van - , ami jól megmozgatja a beleket, így ajánlható székrekedés ellen.


Szilvás lepény

Hozzávalók:

250 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
250 g fehér tönköly liszt
100-150 g darált dió, vagy mandulaliszt ( nem feltétlenül szükséges)
150 g kókusz cukor ( annak függvényében, hogy ki mennyire édesen szereti)
400 ml növényi tej
5-6 evőkanál kókusz olaj
1 csomag foszfátmentes sütőpor
1/2 citrom reszelt héja
250 g magozott kék szilva

1 kk őrölt fahéj
3 evőkanál kókusz cukor

Egy keverőtálban először a száraz, utána a nedves hozzávalókat összekeverjük, majd robotgép segítségével tovább keverjük.
Kiolajozott sütő formába öntjük, lehet kapcsos torta forma is: kb. 30 cm átmérőjű.
A kimagozott szilvákat őrölt fahéjjal elkevert kókusz cukorba hempergetjük, majd lisztben is meghempergetjük, (hogy a sütemény tetején maradjanak) és tetszetősen a tészta tetejére szórjuk. Majd előmelegített sütőben 180 fokok 40 - 45 percig sütjük. Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk szúrópróbát!
 






Nincsenek megjegyzések: