Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2009. december 4., péntek

Kati süti - Kati " fitten " süti:)

Hétvégén érkezik a Mikulás, mint már említettem.  Jó pár gyerek érkezik  hozzánk, nemigazán reform ételeken élők. Most próbálok a kedvükben járni , na és persze az anyukák kedvébe is. Szerintem az alábbi sütim után nem fogják úgy érezni, hogy ha vegán táplálkozik valaki az nem csak lemondással és önsanyargatással jár!
Sőt, ha így folytatom a süti gyártást, ebben az ütemben , akkor december végére gurulni fogunk:).
Na jó, ez most egy különleges alkalom, a gyerekek meg imádják az édeset és akkor inkább ilyen természetes és kevésbé savasító  összetevőkből készűlt finomságokat egyenek!
Ennél a sütinél is nagyim ihletet, habár az eredeti recept rum aromával készűl ( aki szeretné ki próbálhatja), én általában mellőzők minden féle "laboratoriumban készűlt" aromát:), az összetevőket kicseréltem, picit módosítottam és nagyon fincsi lett, habár az igazi tesztelés holnap lesz. A nevét is átírtam:)



Hozzávalók:

250 g teljes kiörlésű búza vagy tönköly liszt
100 g barna nádcukor, vagy méz
100 g bio margarin
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1-2 dl növényi tej ( rizs tej)

Krém:

4-evőkanál karobpor ( vagy cukrozatlan kakaó)
2-3 evőkanálnyi bio margarin
3 evőkanál barna nádcukor , vagy méz
2 evőkanál cukormentes barack lekvár
1/2 kávéskanál vanília kivonat ( szintén bio boltban kapható, nem egyenlő a vanilin cukorral!!)

Krém tetejére:

Szója tejszínhab ( bio boltokban kapható, dobozos és habbá verhető)
1 tasak habfixáló

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és ketté osztjuk, 2 lapot sütünk!
Mindkettőből 0,3 mm vastagságú lapot nyújtunk és tepsibe tesszük, megszúrkáljuk a tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
Az egyik lapot amelyik kevésbé sikerült formásra morzsává törjük.

Közben elkészítjük a krémet.:
A margarint felolvasztjuk hozzá keverjük a nádcukrot, vagy mézet, kakaó vagy karobport ( én fele , fele arányban adagoltam, mert lesznek olyan gyerekek és anyukék is akik még sosem ettek karobot, ) kevés vizet öntünk hozzá ( kb. 1 dl), és állandó keverés mellett addig főzzük amíg picit besűrűsödik.
A morzsává tört tészta lapot rizstejbe, vagy más növényi tejbe áztatjuk ( szórhatunk bele kevés vanília kivonatot). Hozzá adjuk a kakaós krémet, ( keveset meghagyunk a végére bevonónak díszíteni), barack lekvárt  és jól összekeverjük .
A tésztalapunkat vékonyan szintén megkenjük a barack lekvárral, erre jön a "morzsás" krém.
A szója tejszínt a hab fixálóval habbá verjük és egy hosszú késsel a krémre rétegezzük:
( az eredeti receptben ez tojásfehérje hab cukorral).



Végezetűl pedig tetszőleges mintázatban rá csorgatjuk a maradék karobos kakaós bevonónkat.
Alufóliával letakarva, hűvős helyen tároljuk kb.24 órát, hogy a süti összeálljon, az alap lap megpuhúljon!




3 megjegyzés:

siccike írta...

Hú, Emi, ez is nagyon jól néz ki! Be is könyvjelzőzöm!:-) Én most az óvodába viendő szülinapi tortával kapcs.ban vagyok nagyon tanácstalan, mert szívem szerint reformpiskótás alapot sütnék (mert azt tudok leginkább), de 25 hagyományos étkezésű gyereknél nem merem valahogy bekockáztatni...

Szabóné Papp Emőke írta...

Nagyon finom is lett, a tészta is kellőképpen megpuhult. Szerintem süsd meg a reform piskótát, nem érződik, hogy hiányzik belőle a tojás. A gyerekeknek sokszor az a fontos, hogy édes legyen.
Nekem nem mindig sikerül a piskóta, van amikor "szalonnás" lesz a tészta, nem jöttem rá, hogy mitől?! Szerinted?

Gabriella írta...

Szia!

Szeretnék küldeni Neked egy karácsonyi díjat:

http://ladylildu.blogspot.com/2009/12/karacsonyi-dij.html

További kellemes hétvégét!