Télen valahogy jobban szeretem a bőséges, gazdag, sűrű, forró leveseket. Akár 1-2 tányér és már elég is ahoz, hogy felmelegedjek és jól lakjak.
Soko-sok zöldséggel gazdagíthatjuk, attól függően, hogy milyen zöldségeink vannak éppen a konyhán.
A zöldség levesek, meg kifejezetten jót tesznek a szervezetünkkel, mert kívállóan lúgosítják és akár tisztítanak. ( pl. leves kúrák). Én mindig kerülöm a az ún. por leveseket, mert azok többet ártanak, mint használnak, a bennük lévő mesterséges ízfokozók miatt. Általában natura, vagy bio termékeket használok, nagyon szeretem a Dm. leveskockáit, porait. Vagy a bioboltokban kapható szárított natúr zöldségeket.
Hozzávalók:
2 szál nagyobb sárgarépa
2 szál gyökér
2 db paradicsom
1/2 közepes fej zeller
2 cikk fokhagyma
1/2 db karaláb
3 db közepes krumpli
3 maréknyi lencse
3-4 evőkanál olíva olaj
1 evőkanálnyi zöldségleves por
1/2 citrom leve
250 ml paradicsomszósz
barna tönkölytészta
szárítot vagy friss bazsalikom
1,5 l víz
Kiegészíthetjük még zöldborsóval, vagy lencse helyett használhatunk szemes babot.
A beáztatott lencsét előszőr puhára főzzük, amíg a lencse fő addig a
zöldségeket megtisztítjuk és a répát, gyökeret, zellert apró kockákra vágjuk. A paradicsomot negyedeljük, a krumplit szintén kockára vágjuk. Az olívaolajon megpároljuk a zöldségeket, majd megszórjuk a levesporral és lefedve kb. 5-7 percig pároljuk.
Majd felöntjük a vízzel és lassan kis lángon főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak hozzáöntjük a paradicsomszószt és együtt meglobbantjuk. Időközben sós vízben kifőzzük a tésztát. Majd hozzá adjuk a puhára főtt lencsével együtt. 3-4 percig még együtt főzzük , ízesítjük ha szükséges még sóval, szárított bazsalikommal, friss citromlével.
Igazából másnap sokkal finomabb amikor "összeérnek" a zöldségek ízei.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése