Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. május 25., kedd

Dolce Vita!


Az élet apró élvezetei közé tartozik az édes íz! Van aki jobban igényli és van akit kevésbé ragad magával az édes ízvilág. Sajnos a legtöbbször finomított cukorral érjük el az édesítést, holott ez a legrosszabb amit tehetünk!
Annyi de annyi káros hatása van, hogy inkább nem taglalnám részletesen, csak a legfontosabbak a magas kalória tartalmán kívűl: kikapcsolja az immunrendszert, táptalajt ad minden baktériumnak, vírusnak, gombának, a rákos sejtek legfontosabb, első számú tápláléka, rabolja a szervezet vaskészletét. Extra módon savasít, felborítja a szervezet Ph- egyensúlyát.
Szerintem röviden ennyi is bőven elég.
Viszont sokat teszünk az egészségünkért már azzal is ha a fehér cukrot mondjuk kicseréljük a nyers nádcukkora, ami azért egy pár fokkal jobb, mert nem vegyszerezik ( fehérítés), viszont sajnos még mindig cukor és ugyanúgy savasítja a szervezetet és táptalajt ad a mikrobáknak, gombáknak.

A következő lépcsőfok a MÉZ! Természetes, kozmikus információkat tartalmaz, tápértéke ( nem kalória) magas, gyógyító hatását mindenki ismeri.
Viszont a mézből is csak mértékkel! Az immunrendszert erősíti ha megfelelő minőségű mézet használunk és megfelelően, pl.: nem hevítjük. Sütésnél, főzésnél veszít tápanyag tartalmából.
És sajnos még mindig táptalajt ad a gombáknak, habár már nem olyan mértékben, mint a cukor!

És akkor mi lehet az ideális megoldás??

Mesterséges édesítők: No comment, mivel konkrétan sejtmérgekké bomlanak le az összetevőik.

Viszont vannak már természetes édesítők: ilyen a Stevia és a Xilit!
Steviát amely egy gyógynövénynek a végterméke, Dél Amerikában honos, teljesen természetes: nem nyújt táptalajt a gombáknak, mikrobáknak, alacsony a kalória tartalma, glikémiás indexe alacsony: cukorbetegek is használhatják.
Kettő problémám van vele: nagyon drága és sajnos nem szeretem az ízét, mert az édes íz mellett van egy kis mellék íze.

Xilit: Úgy érzem megtaláltam az ideális megoldást a gondtalan édesítésre:)
Kevesen ismerik még, pedig nagyon jónak találom én személy szerint a következő tulajdonságai miatt:

Természetes, növényi eredetű, alacsony energiatartalmú, alacsony glikémiás indexű ( cukor betegek is fogyaszthatják), tiszta édes íz, nincs mellék íze, fogbarát.

Miben található a xilit?
Kukoricacsutkában, nyírfakéregben, kismértékben, zöldségekben, gyümölcsökben.

Hogyan készítik a xilitet?

A kukoricacsutka rostjaiból almasav ( természetes anyaggal, nem vegyszer) segítségével, illetve különböző baktériumkultúrák fermentálásával xilitet nyernek, amit szárítanak, őrölnek!
nem tartalmaz kukoricafehérjét vagy más  kukoricában található allergén anyagokat, mert nem a kukoricaszemből készűl! Nem génkezelt kukoricából nyerik.
Nem nyújt táptalajt a gombáknak, mikrobáknak, mivel nem savasítja a szervezetet, nem borítja fel a szervezet ph. egyensúlyát.
A xilit lassan szívódik fel és alakul át , ezért erősíti a jóllakotság érzését. Glikémiás indexe 7, ezért cukorbetegek is fogyaszthatják.
Nem tartalmaz semmilyen állati eredetű anyagot, vegyszert, tartósítószert, allergén anyagot, illetve fenil - aniln forrást.

A holnapi szülinapi tortát is ezzel készítem. Az ára is elfogadható, persze drágább, mint a cukor.
250 g 800-900 ft. Viszont kevesebb kell belőle.
Ajánlom mindenkinek aki váltani akar a cukorról és valamilyen alternatívát keres!

15 megjegyzés:

siccike írta...

Köszi, nagyon hasznos bejegyzés volt, tömör és érthető!:-)

Szamóca írta...

Már sokat hallottam erről, de még sehol nem láttam a boltokban. Steviát már elég sok helyen árulnak, de ezt még nem láttam sosem. Te hol vetted?

Névtelen írta...

Szia! Nagyon klassz dolog, amiről írtál. Két észrevételem lenne: az egyik, hogy nem írtad, hol lehet ilyesmit vadászni. A másik az, hogy kevesebb felkiáltó jelet kellene használnod. Értem, hogy teljesen feltüzelt a téma, de olvasva olyan érzése van az embernek, mintha kiabálnál vele. :)
További jó munkát és ténykedést :)

Névtelen írta...

Én is ezt keresem égen-földön... A beszerzési forrást elárulod?
Nagyon hálás lennék! Zizu

Névtelen írta...

Megìrnàd,hogy hol kaphatò?Koszonom:Zsu

Livi írta...

Köszönöm nagyon hasznos volt az írás számomra is!
Sajnos a kis diák keresetemből nem futja 250 gr-ért 800-900 Ft-ra :((( Addif maradnak a mesterséges édesítők :(

Szabóné Papp Emőke írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Szabóné Papp Emőke írta...

Livi!

Inkább akkor a mézet használd, ne a mesterséges édesítőket, mert csak reklám és marketing fogás, hogy nem hízlalnak! A legtöbb lerakódást,nőknél narancsbőrt a mestreséges édesítők és az ezzel készűlt termékek okoznak! Szőnyeg alá söpörték azt a tényt is, hogy rákkeltő!

Szabóné Papp Emőke írta...

Szamóca! Lemaradt a webcím, az szerintem nagyobb segítség:
www.neera.hu

Szabóné Papp Emőke írta...

Kiegészítésként még annyit, hogy én Szegeden élek és itt találtam rá egy bioboltban.

Szamóca írta...

Köszönöm, keresni fogom.
Hátha itt mifelénk is árulnak ilyet valahol!

siccike írta...

Lehet rendelni a Vegafoodnál is, 0,5kg 1.550 Ft.
www.vegafood.hu és a heti menüben a legutolsó tételek.

Pilchard írta...

Emi!

Nálunk lehet kapni xilitet is,meg nyírfacukrot is,egyik drágább mint a másik.elmentem tegnap a bioboltba,és beszélgettem az eladó hölggyel,aki azt mondta ahogy szerinte semmivel nem rosszabb a fruktóz-én eddig azt is használtam,de most arról kiderült hogy nagyon rossz-,ezek mind gazdasági fogások,ami olcsóbb az most méreg,tehát vedd meg azt ami kétszer-háromszor annyiba kerül,mert valakiknek az érdeke úgy kívánja.A steviát is betiltották egy időben,fél évig nem lehetett hozzájutni,most is nagyon nehéz beszerezni állítólag.
Én nem lepődnék meg ha majd pár hónap múlva ezekről is megjelenne valamilyen cikk hogy mégse olyan jó mint gondoltuk.
Nekem már abból van elegem hogy lassan tényleg mindenről kiderül hogy egészségtelen.
Végül is ott álltam a bioboltban és bár azzal a szándékkal mentem be hogy veszek nyírfacukrot vagy xilitet,mégsem vettem.nem tudom kinek van igaza.
Azt sem értem miért van külön xilit meg nyírfacukor,mikor a nyírfacukrot is kukoricacsutkából vonják ki,tehát a kettő egy és ugyanaz,vagy csak más cég gyártja?

Szamóca írta...

Pilchard, nekem is vannak fenntartásaim ezzel a rengeteg újabb és újabb, ráadásul egyre drágább édesítőkkel. Mindegyiket ki szoktam próbálni, de azért maradok a jó öreg, bevált méznél. Ezt nem kell ilyen-olyan eljárás során ebből-abból kivonni, ez nem egy mesterséges koncentrációjú (azért mondom, hogy mesterséges, mert ilyen töményen nem található meg a természetben) valami, hanem a mézet úgy esszük, ahogy a természet, a méhek megalkották. Bármilyen csodaszer jöhet, szerintem a méz a legjobb. Persze nem szabad túlzásba vinni ezt sem.

Szabóné Papp Emőke írta...

Valóban a mai kereskedelmi világot egy dolog irányítja a: profit.
Nagyon résen kell lenni, mert egy dolgot nem akarnak, hogy mi egészségesek legyünk! Azért van az, hogy minden ami egészséges nem az olcsóbb kategóriába tartozik, pedig ha belegondolunk, vegyük például a lisztet... Az ember azt gondolná, hogy egyszerűbb és olcsóbb lenne csak úgy természetes formában megenni. Nem lenne szügkség még plussz eljárásokra. Mégis a fehér liszt és cukor az olcsóbb!
Valóban a méz a legtermészetesebb amely még kicsinke hazánkban hosszáférhető könnyen mindenki számára. (Kivéve ha nincs felcukrozva. Nem olyan régen volt, hogy a magyar mézről is kiderűlt a csalás!)
Válasszunk a lehetőségeinkhez képest, viszont ha lehet akkor ne fehér cukrot és ne mesterséges édesítőt! Mértékkel mindenfajta édességgel!