Amikor valami gyors sütit szeretnék sütni akkor mindig előveszem a tej és tojás mentes vegán piskóta receptemet és a többi már a fantáziámra van bízva.
Ez az édesség is hasonlóan állt össze. A család díjazta, sőt anyukám, aki ritkán dicséri a főztömet ( csak másoknak:)), most elkérte a receptet.
Amúgy igazi gyerekek kedvence lehet, mert minden együtt van : a "tejbegríz"a süti tetején , banánnal a kedvükre való.
Hozzávalók:
Piskóta
Sokszor feltettem már a receptjét, viszont annyira egyszerű, hogy leírni sem tart túl sokáig!
125 g teljes kiőrlésű búza liszt
125 g bio fehér búza liszt
6 evő kanál étolaj
1 tasak foszfát mentes sütőpor
késhegynyi szóda bikarbóna
1/2 citrom leve és reszelt héja
10 dkg barna, nyers nád cukor
2,5 dl növényi tej
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és robot gép segítségével simára keverjük.
Gyümölcs torta formában, előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Szúrópróbát végzünk az utolsó percekben és meggyőződünk, hogy átsült-e a közepe? Miután kihűlt, kivesszük a formából. Közben elkészítjük a banános grízt.
Hozzávalók:
500 ml növényi tej
1 zacskó, eredeti Bourbon vaníliás nád cukor ( DM-es)
4 evő kanál bio tönköly dara ( DM-es)
3 evő kanál méz, vagy barna nád cukor ( Én mézzel csináltam)
mazsola, ízlés szerint
1/2 citrom reszelt héja
2 banán
kevés barack vagy narancs lekvár a süti megkenéséhez
A rizs tejet felforraljuk a vaníliás cukorral, reszelt citrom héjával, mazsolával és a barna nád cukorral. ( ha cukorral készítjük, ha mézzel akkor a mézet a végén keverjük hozzá amikor már picit hűlt a "tejbegríz".)
Állandó keverés mellett beleszórjuk a grízt és 2-3 percig főzzük. Majd levesszük a tűzről és hozzákeverjük az egyik feldarabolt banánt. Mivel én mézzel készítettem ezért a mézzel együtt az egyik banánt össze turmixoltam és ezt kevertem a grízhez. A torta tetejét vékonyan megkentem barack lekvárral és utána
a masszát egyenletesen elkentem a tetején. A felkarikázott banánt friss citromlében "fürdettem" meg, hogy minél később barnuljon meg és ezzel díszítettem a pite tetejét.
Kb. 1 órát a hűtőben pihentetjük és fogyasztható !
2 megjegyzés:
Szia:D
Isteniiii finom lett nagyon köszönöm a receptet,anyukám barátjának csináltam most szülinapjára és igaz,még nem vágtuk fel de már a grizes megoldás is isteni lett.Mindent ugy raktam bele ahogy mondtad,de sajnos tönkölydarám nemvolt,helyette 6 kanál helyett csak 5 simát tettem,remélem azért még is egészséges.
köszi mégegyszer a receptet :DD
Nagyon örülök, persze a simával is még egészséges volt, annyi, hogy a tönköly értékesebb élettanilag! Szívesen:)!
Megjegyzés küldése