Nyami, csakis ezzel tudom kezdeni ezt a posztot. Nagyon, nagyon régóta rávagyok éhezve a finom rétestésztára, természetesen ha lehet tönköly lisztből és vaj, továbbá mindenféle adalék anyag nélkül. Ugyanis én most a készen kapható rétestésztákról beszélek. Már el is tudjátok készíteni a tésztát az alábbi recept alapján: Leveles tészta!
Most viszont vettem készen kapható bio - tönköly lisztből, vaj nélkül készült réteslapokat ( Natorgold -os termék). Az elképzelés a rétes készítés volt, de gondoltam egyet és krémest csináltam, mert valami könnyűre, finomra vágytam.
Ráadásul nádcukor helyett újra xilittel édesítettem, hogy ne legyen még annyira sem savasító a hatása.
Ajánlom mindazoknak akik tej,- tojás érzékenyek, candidások, vegánok, fogyni szeretnének de valami kényeztetőre vágynak. A nyírfacukor miatt abszolút "fitt krémes":)
Hozzávalók:
(15-20 szelet, nagyságtól függően)
40 dkg kész leveles tészta tönköly lisztből
Krém:
20 dkg fehér tönköly liszt
20 dkg kukorica keményítő, vagy 15 dkg tápióka keményítő
25 dkg bio , nem hidrogénezett növényi margarin
2 l rizstej ( vagy más növényi tej)
8 dkg nyírfacukor
1 csipetnyi kurkuma
Bourbon vanília
Nyírfacukor ( porcukor formájában ) a tetejére.
A leveles tésztát a felhasználás előtt 10 perccel szobahőmérsékleten kint hagyjuk, majd két részre osztjuk és egyenként 180 fokon 10 perc alatt egyenletesen megsütjük. Figyeljünk, mert könnyen megég.
A krémhez feltesszük forrni az 1,5 l rizstejet, hozzáadjuk a margarint, a nyírfacukrot édesítőt a vaníliát, kurkumát. ( enyhén sárgás színt ad a krémnek).
A maradék tejben habverővel csomómentesre keverjük a keményítőt, majd ezt hozzákeverjük a már forrásban lévő tejhez. Állandó keverés mellett, lassú tűzön addig főzzük, amíg sűrű krémet kapunk.
A krémet hagyjuk kihűlni ( ne legyen forró, de maradjon langyos) és utána egyenletesen rákenjük az egyik lapra, befedjük a másik lappal.
Tipp: Én a fedő lapot felvágtam, ahány szeletet szerettem volna és ezeket a "szeleteket" tettem a krém tetejére. Sokkal könnyebb így később szeletelni, tálalni, nem nyomjuk szét a krémet.
Hagyjuk összeállni, kihűlni és a tetejét porított nyírfacukorral szórjuk meg, ez természetesen elhagyható.
3 megjegyzés:
Arról nem is tudtam, hogy a Naturgoldosoknak is van ilyen terméke.
A candidásoknak viszont ezt a sütit még nem ajánlanám a kukoricakeményítő miatt max. a vége felé.
Ennek ellenére nagyon jó ötlet, és tényleg nem bonyolult, köszi. :)
A leírásból kimaradt a tönkölyliszt, feltételezem, hogy a keményítővel együtt kell a krém szilárdítása céljából beletenni. A vanília kapcsán annyi, hogy érdemes hosszában ketté vágni és egy éles késsel a belsejét kikaparni. Én a xilit helyett eritritolt használok, ajánlom, mert nincs hashajtó, puffasztó hatása.
Ja és még annyi, hogy a leveles tészta és a rétestészta nem ugyanaz. A rétestészta nagyon vékonyra kihúzott gyúrt tészta.
A leveles tészta rétestésztába tett vaj, amit többször nyújtanak meg hajtogatnak. A tészta rétegei közötti vaj miatt lesz réteges.
Megjegyzés küldése