A nyári időszakban kevésbé igényeljük a tartalmas, melegítő ételeket, ilyenkor fogyasszunk minél több nyers ételt: zöldséget, gyümölcsöt, hagyjuk el a kenyeret, tésztaféléket is csak ritkán fogyasszunk.
Ez a pite köles lisztből készült, már többször írtam, hogy a köles mennyire jó választás, mert szénhidrát szegény, lúgosít és rendkívül könnyen emészthető, bármelyik napszakban fogyaszthatjuk: édesen kásáknak, vagy sósan köretnek és a lisztjéből is sok mindent elkészíthetünk, mint például a fenti receptet.
Ez a recept nemcsak vegán, hanem egyben gluténmentes is.
Hozzávalók:
150 g köles liszt
100 g mandula liszt
1/2 kávéskanál himalaya só
1/2 kávéskanál szárított kakukkfű
1 tasak foszfátmentes sütőpor
6 evőkanál kókusz olaj
2,5 dl víz vagy növényi tej
A tetejére....
250 ml növényi tejszín
2 evőkanál kukorica keményítő
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
200 g friss spenót levél
1 db kisebb cukkini
2 db paradicsom
pár fej csiperke gomba
2-3 cikk fokhagyma
150 g növényi sajt
A tésztához a kétfajta lisztet összekeverjük, a sóval, kakukkfűvel, sütőporral, olajjal és a vízzel.
Robot gép segítségével alaposan összedolgozzuk.
A zöldségeket megmossuk és felszeleteljük.
A spenót leveleket kevés vízzel pár perc alatt megpároljuk, ha szükséges öntünk hozzá még vizet, majd a növényi tejszínt külön a sóval növényi keményítővel csómómentesre keverjük és hozzáadjuk a spenóthoz, állandó keverés mellett besűrítjük, a legvégén hozzáadjuk a préselt fokhagymát.
A tésztát egy kiolajozott 20 szeletes kapcsos formába öntjük ( Azért fontos, hogy majd ne folyón ki a tejszínes spenót ).
Előmelegített sütőben 180 C fokon 15 percig sütjük.
Kivesszük a sütőből , a tetejére öntjük a tejszínes spenótot, rátesszük a szeletelt zöldségeket és a tetejére a vékony szeletekre vágott olvadó növényi sajtot. További 10-12 percre visszatesszük a sütőbe. Miután megsült és a sajt is ráolvadt a tetejére, várjunk egy keveset, hogy hűljön, a tejszínes spenót megkössön picit, hogy ne folyón.
Utánna óvatosan levesszük a kapcsos szélét és szeletelhetjük.
Legvégén meglocsoljuk a tetejét az olíva olajjal.
Kitűnő magában, vagy salátával. Hidegen - melegen egyaránt ízletes.
Csatlakozz a fittanyuka közösséghez a facebookon
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése