Kiváló őszi étel, a gyerekek ( és felnőttek ) kedvence, az édeskés sütni való tök.
Életmód tipp: A sütőtök remek ellenszere a megfázásból eredő gyulladásoknak, petefészek és húgyhólyag-gyulladásnak, prosztata problémáknak, allergiás tüneteknek, bõrpanaszoknak, a máj működését pedig serkenti, látás zavarokra is kiváló, mindezek felett kisimítja a narancs bőrt.
A növény húsa - amint azt a sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, A-, C- és B-vitaminokban.
Ebben az időszakban vétek lenne kihagyni, viszont sokszor unalmas az önmagában megsült tököt kanalazni.
Fantasztikus főételként vagy köretként is tálalhatjuk.
Ebben a formában megtartja egészség védő - lúgosító hatását ez a nagyszerű növény.
Hozzávalók:
100 g jázmin vagy basmati rizs
1 kávéskanál himalaya só
1 kis fej vörös hagyma
késhegynyi örőlt fehér bors
késhegynyi édes curry
2 evőkanálnyi kókusz olaj
1 evőkanálnyi vegamix
200 ml kókusz tejszín
növényi sajt a tetejére
A tök tetejét hosszában levágjuk, majd a közepét, magházát kikanalazzuk és meghagyva egy
1,-1,5 cm-es réteget, a tök húsának többi részét is kikanalazzuk.
A tetejét zöldség hámozó segítségével lehéjazzuk, felkockázzuk.
A sütőtök alját vékonyan levághatjuk, hogy ne boruljon, billegjen.
Majd előmelegített sütőben, 180 C fokon, alufóliával letakarva félpuhára sütjük.
A hagymát felaprítjuk és a felhevített kókusz olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kikanalazott és felkockázott tök húsát.
Sózzuk és fűszerezzük a fehér borssal, curryvel, kevéske vizet öntünk hozzá és puhára pároljuk.
A rizst kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben szintén megfőzzük.
A puhára párolt sütő tök húsára ráöntjük a kókusz tejszínt és forrásig hevítjük.
Ha túl híg a tejszínes tök akkor sűríthetjük egy kávéskanálnyi étkezési keményítővel.
A rizst is hozzáadjuk a tejszínes tök ragunkhoz.
A félpuhára sült tököt kivesszük a sütőből, az üregébe betöltjük a rizses - kókusz tejszínes tölteléket. Tetejét megszórjuk enyhén, reszelt olvadó növényi sajttal és visszahelyezzük a sütőbe további 15 percre.
Tálalás előtt meglocsoljuk tökmag olajjal.
Fogyaszthatjuk friss salátával, vagy köretként, hidegen- melegen.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése