Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. április 1., vasárnap

" Tojás pástétom" Kapribogyós Mártásban


A Húsvéti Fittanyuka Főzőtanfolyam ( fotók itt megtekinthetőek) egyik kedvenc receptje volt a minap. Ízre, állagra, mint egy tojás pástétom.
Ideális hidegtál Húsvétra, pirítóssal, vagy zöldségekkel, kínálóként is megállja a helyét.
Az elkészítése sem bonyolult. Növényi összetevőkből és néhány fűszerrel értük el a tojás hatást.

Tipp: Az igazi tojást nem ajánlom, rendkívül allergén, magas az állati koleszterint és telített zsírtartalma, tele van mikroorganizmusokkal, (nemcsak a szalmonellára gondolok).
Állati fehérjetartalma miatt az erősen savas kategóriába tartozik. A hagyományos konyha nagyon sokat használ belőle indokolatlanul, hiszen nélküle is elkészíthető szinte minden étel és sütemény!

Először a mártást készítjük el.


Hozzávalók:

Kapribogyós Mártás

2 evőkanálnyi bio margarin ( nem hidrogenizált)
2 evőknálnyi világos tönköly liszt
1/2 kk himalaya só
200 ml növényi tejszín
300 ml zöldség alaplé ( 1 db bio zöldségleves kocka)
1 evőkanál mustár
2 evőkanál kapribogyó ( üveges, delikát boltokban kapható)

A margarint megolvasztjuk és csomómentesen elkeverjük a liszttel. Az előzőleg elkészített zöldség alaplevet hozzáöntjük folyamatos keverés mellett. Hozzákeverjük a növényi tejszínt, a mustárt, kapri bogyót és addig keverjük ameddig besűrűsödik.
Ízesítjük kevés citromlével és egy tálaló tálba öntjük. Lefedjük és hagyjuk kihűlni. Ha lefedjük nem fog "bebőrösödni".

Tojás pástétom

300 g natúr tofu
150 g gabona gömböc ( sonka jellegű, bioboltokban kapható, szejtán alapú)
1 kk örőlt kurkuma
1kk himalaya só
1 evőkanál mustár
késhegyni zöld bors
100 ml növényi tejszín
1 cikk fokhagyma
pár csepp citromlé
friss petrezselyem zöld

A tofut lereszeljük , a gömböcöt apróra vágjuk, összekeverjük a fűszerekkel, felaprított petrezselyem zölddel, mustárral, préselt fokhagymával, sóval. Hozzáadjuk a növényi tejszínt és akár kézzel összegyúrjuk. Egy sűrű masszát kell kapjunk, ezért nem turmixoljuk.
Egy órára a hűtőben pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek. Majd vizes kézzel tojás formákat formázunk és a lehűlt szószba tesszük, tetszőlegesen díszítjük. Pl: koktél paradicsommal, emlékeztet a piros tojásra, mint húsvéti szimbólumra:)


Nincsenek megjegyzések: