Az őszi Fittanyuka főzőtanfolyamon legnagyobb sikere a desszertnek volt, ahogy lenni szokott:)!
A darázsfészek nagymamáink süteménye a békebeli időkből.
Annyit tettem, hogy az alapanyagokat mind olyanokra cseréltem le amelyek az egészségünket szolgálják. Most ezt a receptet meghagytam ahogy az eredeti is készül: kelt tésztával.
Viszont sokszor elég kevesebb élesztő, mint amennyit a receptek írnak. Ha nem muszáj az élesztő gombákat minimalizáljuk, ne tápláljuk a candidáinkat.
Tészta:
Hozzávalók:
300 g világos tönkölyliszt
1,5 dl növényi tej
0,5 g élesztő, vagy 1 tasak bio, szárított élesztő
50 g olvasztott bio margarin
1 kk méz
víz
Sütőtökös töltelék:
Hozzávalók:
500 g kockára vágott sütőtök
50 g bio margarin
1 kk rózsa bors összetörve
3 evőkanál méz
½ kk őrölt fahéj
2 evőkanál vanília szirup
Először az élesztőt elkeverjük a langyos tejjel és ezt a liszthez keverjük, hozzáadjuk a mézet és az olvasztott margarint. Az egészet összegyúrjuk, addig gyúrjuk, míg a tészta elválik az edény falától, ha szükséges szórunk hozzá kevés lisztet. Meleg helyen letakarva 30 percet kelesztjük.
Addig elkészítjük a tölteléket.
A kockára vágott sütőtököt a margarinon puhára pároljuk, fűszerezzük a tört rózsaborssal, fahéjjal, vanília sziruppal, vagy őrölt bourbon vaníliával. Villával enyhén összetörjük, édesítjük a mézzel.
A megkelt tésztát újra átgyúrjuk kissé és kinyújtjuk, kb. 1 cm-es vastagságúra.
Megkenjük a sütőtökös masszával és óvatosan feltekerjük. Késsel 12 darab csigát vágunk,-szeletelünk.
Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kilisztezünk és körbe elkezdjük lerakni a csigákat. Amikor elfogytak, a tetejüket meglocsoljuk mézzel elkevert növényi tejszínnel. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése