Ezt a süteményt a nyaralásom alatt készítettem Erdélyben, hegyi áfonyából.
Ismételten meggyőződtem, hogy a piacon kapható, túlnemesített, meggyszem nagyságú áfonyának szinte semmi köze sincsen a szabadon termett, hegyi áfonyához, amelyet eléggé körülményes leszüretelni. Íze sokkal intenzívebb, kevésbé édes és mondanom sem kell, hogy vitamin, flavonoid tartalma túlszárnyalja a hibrid áfonyáét!
Nagyon sokat ettünk belőle, nyersen, önmagában, vagy a reggeli turmixokba keverve, de nem bírtam ki és az alábbi tortácskát sütöttem belőle:).
Hozzávalók:
250 g világos tönköly liszt
6 evőkanál kókusz olaj
100 g nyírfacukor
1 citrom reszelt héja
1 tasak foszfátmentes sütőpor
késhegynyi bourbon vanília
350 ml növényi tej
250 g - 300 g friss áfonya
Öntet:
300 ml kókusz tejszín
1-2 evőkanál xilit
áfonya
késhegyni őrölt bourbon vanília
A tésztához először a száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a növényi tejet. Robot gép segítségével alaposan összedolgozzuk és egy kiolajozott gyümölcs torta formába öntjük. Tetejére szórjuk az áfonya mennyiség felét, majd előmelegített sütőben 180 C fokon 40 - 45 percig sütjük.
Az öntethez a kókusz tejszínt a xilitet és az áfonya másik felét kézi bot mixer segítségével összeturmixoljuk. Ha a hűtőbe tesszük 1-2 óra hosszára akkor megkeményedik és nem öntet lesz, de, mint egy áfonya habot rákanalazhatjuk a sütemény tetejére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése