Visszatérve a hétköznapi ételek készítéséhez, habár lassan inkább az ünnepi ételek kerülnek előtérbe,
gyakran kapom énis azt a kérdést, amikor valakinek elmondom, hogy vega vagyok , hogy : "Akkor te mit eszel ???" Ilyenkor, mostmár mosolygok és azt mondom, hogy mindent , meg nézd meg a blogomon, sokkal egyszerűb, mint elkezdeni neki magyarázni, hogy szinte mindegyik hagyományos ízű étel elkészíthető vegán is, hiszen a húsos ételek ízét is a fűszerek és a többi hozzávaló adják meg, amúgy semmi íze nem lenne!
Ilyen recept az alábbi is, a szejtánnak ugyanolyan állaga van , mint a húsnak és ugyanúgy elkészíthető.
Szejtánról ( Búzahúsról ) pár szót....:
Nem mellékes az sem, hogy 70-80%-os a fehérje tartalma, 0 % a koleszterint tartalma és tisztán növényi fehérje amit a szervezet úgy hasznosít, hogy közben nem marad utánna tömérdek méreganyag. Nem savasítja a szervezetet, mint a hús, hanem lúgosít!!
Ráadásúl olcsó , leginkább akkor ha valaki saját maga elkészíti. Bioboltokban kapható sikér liszt, kb. 300-400 ft. 1 kg, és ennyi lisztből tömérdek szejtán lesz. Semleges ízű, állaga hasonló a húséhoz, bármilyen fűszerrel fűszerehető, pácolható, rántható, pirítható , tölthető stb.
Hozzávalók:
250 g szejtán
250 ml növényi főző tejszín
4-5 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 cikk fokhagyma
1-2 evőkanál kukorica keményítő vagy barna rizsliszt
kevés víz
1 kávéskanál só
késhegynyi fehérbors
friss petrezselyem zöld
A felhevített olajon az apróra vágott 1 cikk fokhagymát picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a csíkokra vágott szejtánt, sózzuk, borsózzuk és kb 1-2 percig pirítjuk. Majd felöntjük a főzőtejszínnel , kevés vizet adunk hozzá ( kb. 1 dl). Lefedve 5 percig főzzük. Az étkezési keményítő ( vagy barna rizslisztet) elkeverjük hideg vízzel és hozzáadjuk a raguhoz, addig keverjük amíg besűrűsödik.
Amikor készen van belepréseljük a maradék cikk fokhagymát és petrezselyemmel megszórjuk.
Köretnek barnarizst főztem mellé, de tökéletes a köles vagy esetleg a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése