Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. június 14., hétfő

Hétfő - Fitt lúgosító heti menüajánlat

Reggeli:

Mákos zabpehely -  Eperrel

Mint már említettem a korábbi posztomban a reggeli - délelőtti órákban a lassan felszívodó szénhidrátokat fogyasszunk! Ilyen pl: a natúr zabpehely, köles, barnarizs, korpás kekszek, piták, teljeskiörlésű lisztből készűlt tészták.
Viszont ezeket is a délelőtti órákban fogyasszuk, vagy maximum 15 óráig! Tehát ebédre ehetünk pl.:tészta salátát, viszont vacsorára már nem!  A gyorsan felszívodó szénhidrátokat, mint pl.. Cukor, fehér liszt, fehérrizs, tojásos tészta, mondani sem kell, hogy nem fogyasztjuk! Mézzel  és a magas cukortartalmú gyümölcsökkel is csak óvatosan!



A zabpehely ideális, és én nagyon szeretem. Ha zabpelyhet eszem kb. 4 óra múlva éhezem meg újra, annyira eltelít a magas rostartalma miatt és ezen kívül magas a B vitamin , ásványi anyag , fehérje tartalma ,ezért a testépítők kedvenc eledele, mert éppen ezért izomépítő. Sokféleképpen ízesíthető, variálható.
Én szinte sosem főzőm meg, így minden értékes tápanyag benne marad! A puha pelyhet szeretem, mert nem kell már előző este beáztatni, elég neki pár perc.

Hozzávalók:

bögrényi natúr kislevelű zabpehely
2 dl növényi tej
1 teáskanál agave szirup
2 evőkanál darált mák
pár szem mazsola
késhegynyi fahéj
100 g eper vagy más idén gyümölcs: legjobb az alma!

A hozzávalókat összekeverjük és pár percig állni hagyjuk, majd a felszeletelt eperrel díszítjük.
Ha szükséges öntünk hozzá még kevés tejet vagy vizet.

Ebéd:

Mediterán töltött padlizsán  - Vegyes salátával , fokhagymás- olívás dresszinggel.


Ez az étel a feltét miatt laktató, mivel olajban sült, ezért mellé csakis valami könnyű, köret jöhet például  friss saláta, ami telis tele van élettel.




Mediterán töltött padlizsán: ( 2 fő részére, vagy 2 étkezésre)

Hozzávalók:

Egy nagyobb padlizsán
100 g gomba
2 paradicsom
friss bazsalikom
tönköly prézli
4 evőkanálnyi sárgaborsó liszt
olaj a sütéshez, vagy pálma zsír
2 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanálnyi tengeri só, bors
1 cikk fokhagyma

hús tű

A padlizsánt meghámozzuk, majd  vékony szeletekre vágjuk hosszában, sózzuk, borsozzuk és lefóliázva a hűtőben pihentetjük.
A gombát megtisztítjuk, és feldaraboljuk, majd az olíva olajon pároljuk, sózzuk, a bazsalikommal, préselt fokhagymával fűszerezzük.
A padlizsánt lecsöpögtetjük és az egyik szeletre halmozunk keveset a gombából, majd erre teszünk 2 szelet vékonyra vágott paradicsomot, a tetejére jöhet a másik szelet padlizsán. Hús tűvel mindkét oldalánál lezárjuk.

Következik a panírozás:
A sárgaborsó lisztet összekeverjük kb. 1 dl vízzel , csipet sóval, csomómentesre keverjük. ( palacsinta tészta állagú legyen, ha szükséges öntünk még hozzá vizet)
A padlizsánokat belemártjuk  ebbe a masszába, óvatosan mindkét oldalát, majd megforgatjuk a tönköly morzsában. Ha szükséges megismételjük a műveletet. A felhevített olajban, vagy a legjobb a pálma zsírban pirosra sütjük. Majd papír törlőkendőre tesszük, lecsöpögtetni.
A maradék padlizsán szeletekkel hasonlóan járunk el. Miután megsült eltávolítjuk a hús tűket.

Tipp: A padlizsánokat vigyázzunk, valóban vékony szeletekre vágjuk, hogy kellően átsüljenek!

Saláta:
Friss idény zöldségeket felaprítunk: pl: jégsaláta, paradicsom, uborka, paprika, újhagyma.



Fokhagymás, olívás dresszing:

1 dl víz
4 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1/2 kávéskanálnyi só
pár szál friss petrezselyem
2 cikk préselt fokhagyma
A petrezselymet felaprítjuk és a többi összetevővel turmixgépben homogén állagúvá turmixoljuk.


Uzsonna:

1-2 maréknyi nyers, natúr mandula vagy mogyoró.

Tipp: Folyadékot ne az étkezések után közvetlenül , hanem az étkezések között vagy előtt, egyenletesen elosztva a nap folyamán fogyasszunk! Mert ha az étkezés után iszunk felhígítjuk az emésztő nedveket, ezzel is nehezítjük az emésztési folyamatot!


Vacsora:

Avokádó krém nyers zöldségekkel:
Avokádó krém recept itt!

Répát, uborkát, paradicsomot, vagy paprikát, akár halványított zeller szárat,  hosszan felszeleteljük és a zöldségekkel  mártogatjuk a krémet! A roppanós,  pirított  kenyeret, most hagyjuk el, maradjunk csak a zöldségeknél!


6 megjegyzés:

Judit írta...

De szuper!!!Nagyon jól néznek ki!!! A mákos zabpelyhet ki is próbálom holnap

siccike írta...

Nagyon jó ötlet ez a heti menü, meg a töltött padlizsán is! Nem csúszik szét nagyon sütés közben?

Szabóné Papp Emőke írta...

nem csúsztak szét a padlizsánok, mert két oldalt összetüztem őket hústűvel. ( hogy mire nem jók:)!)Természetesen óvatosan kell forgatni, meg azért picit macerásabb, mint ha csak simán sütném, de kivitelezhető, közepes nehézségű.

Szabóné Papp Emőke írta...

Örülök, hogy tetszik, mert akkor lelkesen folytatom:)

Szamóca írta...

Emi, tényleg jó ötlet, hogy így leírod a napi menüd. Sokaknak segítség lehet!
Igaz, pár dologgal nem értek teljesen egyet, de attól még jó a menüd. Például reggel főzés nélküli zabpelyhet képtelen lennék lenyomni a torkomon. Nekem ez nagyon nehéz étel. Híve vagyok a délelőtti gyümölcsözésnek, amivel az éjszakai méregtelenítést még tudja folytatni a szervezet. Nekem ez bevált.
Szénhidrátot, úgy tudom, délután 4 és 6 között érdemes fogyasztani, mert akkor szívódik fel a legjobban. Én akkor szoktam ilyen gabonás édességeket enni. Nekem ez is nagyon bejött így.
Furcsállom, hogy nasinak a zsíros magvakat részesíted előnyben, én maradok az aszalt gyümölcsöknél. Tudom, hogy a cukortartalma miatt ódzkodsz tőle, meg a többi gyümölcstől is, de ez természetes cukor, nincs ebben semmi rossz. Ha nem zsíros, olajos ételek mellé fogyasztjuk (gyümölcsöt, aszalt gyümölcsöt amúgy is magában érdemes enni), akkor gond nélkül felszívódik és nem lesz elraktározott zsír belőle.
Szerintem. De ez csak az én véleményem, tapasztalatom. És folytasd ezt a sorozatot nyugodtan, mert tényleg jó és kíváncsi vagyok a többi napodra is.

Névtelen írta...

Várom a folytatást nekem nagyon sok jó tanácsot és segítsèget nyújt . Köszönöm