Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. szeptember 14., kedd

Padlizsán kuszkusszal töltve

Még egy padlizsán recept, számomra megunhatatlan! Még kapható a piacon és igyekszem kihasználni a szezonját.
Tulajdonképpen bármelyik kedvünkre való gabonával tölthetjük, mert teljesértékű  étel lesz belőle. 
Pl: kölessel, hajdinával, árpa kásával, kuszkusszal vagy barna rizzsel.
Én a kuszkuszt választottam, amely durumbúzából készül és tulajdonképpen hasonló a nálunk használatos és ismert tarhonyához, csak tojás nélkül.  Kétszeres víz mennyiséget képes magába szívni, tehát nagyon kiadós. Önmagában köretnek vagy akár leves betétnek is használhatjuk. Viszont, vigyázat, mert a levesnél figyelni kell a mennyiségre.
 
 
 

Hozzávalók: 4 fő részére

2 vagy 3 db nagyobb padlizsán
100 g kuszkusz 
1 db vöröshagyma
2 db paradicsom
2 cikk fokhagyma
1 bio leves kocka
1/2 kávéskanál tengeri vagy himalaya só
1 kávéskanálnyi szárított majoránna
késhegynyi őrölt fekete bors
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj

A padlizsánokat kettévágjuk, megszurkáljuk, egyenként letakarjuk alufóliával és az első 15 percben  előmelegített sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
A kuszkuszt dupla mennyiségű vízben egy bio leves kockákkal puhára főzzük. Főzési idő max: 4 perc. Gyorsan puhul.
Miután megsültek, a padlizsánok belsejét óvatosan  kikaparjuk, hogy a héja ne sérüljön.  Fa késsel feldaraboljuk.
Az apróra vágott hagymát az olajon megdinszteljük és a feldarabolt paradicsomot szintén megfonnyasztjuk a megdinsztelt hagymán. Ehhez hozzáadjuk a padlizsánok feldarabolt belsejét és a kuszkuszt. Sózzuk, fűszerezzük a majoránnával, fokhagymával.
Miután a padlizsános-kuszkuszos egyveleg átvette a fűszerek ízét, levesszük a tűzről. Ezzel töltjük meg a padlizsánokat és egy kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk őket, majd 180 fokon 15-20 percig sütjük.  Ha marad a töltelékből, akkor más ételekhez is adhatjuk köretként, vagy önmagában.





















:

4 megjegyzés:

Moha írta...

Ez jó kis recept, kipróbálom, én nagyon szeretem a kuszkuszt.
Azt írod, te megfőzöd, nem elég csak leforrázni és lefedve állni hagyni? Én mindig úgy szoktam, és tökéletesen megpuhul.

Szabóné Papp Emőke írta...

Tulajdonképpen igazad van, mert gyorsan megpuhul. Pár percet, max. 4 percet szoktam lobogó vízben főzni. Köszi a tippet:)

Aldebaran írta...

Kedves Emi!

Szeretem a blogod es en is padlizsan rajongo vagyok. Ezt a receptet latva lenne egy kerdesem. Nem kekeckedni akarok, de biztos, hogy ez a recept kuszkusszal van es nem bulgurral? En ugy tudtam eddig, a bulgur a buza toret, a kuszkusz pedig buzadarabol keszult, tesztahoz hasonlo dolog. A kep alapjan is inkabb bulgurnak nezem a dolgot. De tenyleg elnezest, nem gonoszkodni akarok csak most elbizonytalanodtam.
:)

Udv,

Kati

Szabóné Papp Emőke írta...

Kedves Kati!

Nem haragszom és nem veszem kekeckedésnek, sőt örülök, hogy ilyen figyelmes olvasóim vannak:)!
Egyébként igazad van és én kevertem össze a kuszkuszt a bulgurral. Viszont tulajdonképpen bármelyikkel elkészíthető ugyanazon módon!
Még egyszer köszönöm az észrevételed és te helyesen tudod!