Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2013. január 17., csütörtök

Brokkolis polenta aszalt paradicsommal

 
A puliszkát szinte mindenki ismeri, kukorica darából készül és nagyon sokféleképpen felhasználható, édesen, sósan. Manapság hangzatosabb néven emlegetik az olasz konyhából, -nyelvből átvett polentaként.
Élettanilag előnyös oldala, hogy gluténmentes, könnyen emészthető, de azért ne vigyük túlzásba a kukorica fogyasztását. Kifejezetten téli étel, a hegyvidéki emberek kedvenc tápláléka, Olaszországban északon a legelterjedtebb, Erdélyben úgyszintén, itt édes változata a málé, amelyet régóta tervezek elkészíteni, természetesen majd megosztom veletek a megreformált receptet.
 
Hozzávalók:
(3-4 fő részére)
 
130 g kukorica dara
3szoros mennyiségű víz
2 evőkanál kókusz olaj
1 kis fej brokkoli
1 cikk fokhagyma
pár szem aszalt paradicsom
növényi sajt a tetejére
 
A sós vizet forralni kezdjük és amikor már éppen forr, beleszórjuk a darát és állandó keverés mellett addig főzzük ameddig besűrűsödik. Közben a brokkolit rózsáira szedjük, roppanósra pároljuk.
Tipp: Ha a pároló vízbe késhegynyi szódabikarbónát teszünk akkor szép zöldek maradnak a brokkoli rózsák.
Kiolajozzunk egy tepsit, a kész puliszkát ízesítjük a szerecsendióval, préselt fokhagymával, belekeverjük az 1 evőkanál kókusz olajat és beleöntjük a tepsibe. Rátesszük a tetejére a lecsöpögtetett brokkolit, aszalt paradicsomot, sajtot a tetejére és 15-20 percre a sütőbe tesszük 180 C fokon.
Összesen 30 perc alatt készen is vagyunk. Én csírát, salátát ajánlok mellé. Utólag meglocsolhatjuk kedvenc hidegensajtolt olajunkkal.
 
 



Nincsenek megjegyzések: