Fittanyuka
2013. január 2., szerda
Kaviár Lencse saláta
Igazi újévi étel a lencse, habár lehet, hogy már mindenki ráunt egy picit így január 1.-e után:).
Pedig a lencse igazi protein forrás, a vegák kedvenc eledele.
Emellett rostokban és ásványi anyagokban is igen gazdag, főként vas- és magnézium tartalma magas.
A lencse a kutatások szerint igen gazdag antioxidáns vegyületekben, melyek a szabad gyökök megkötése révén fontos szerepet töltenek be a betegség megelőzésben. Tartalmazza a négy legfontosabb ásványi anyag forrást is!
Ásványi anyagok: kálium, kálcium, vas, foszfor, magnézium, nátrium.
Vitaminok: B1, B2, B6
Jótékony hatása: egészségvédő, immunrendszer erősítő, bél tisztító.
A kaviár lencse, vagy fekete lencse, más néven beluga lencse szemgyönyörködtető és nem szükséges áztatni sem.
Hozzávalók 4 fő részére:
200 g kaviár lencse
3-4-szeres víz mennyiség
2 kk himalaya só
1-2 babér levél
1 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 szelet zeller
1/2 citrom leve
késhegyni őrölt mustármag
2-3 evőkanálnyi hidegen sajtolt mákolaj - magas kálcium tartalom, ( vagy más hidegen sajtolt olaj)
A lencsét a babér levéllel, hagymával, zellerrel, fokhagymával feltesszük főni. Amikor megfőtt, kb. 35-40 perc után hagyjuk picit hűlni. ( a babér leveleket, hagymát kivehetjük belőle) majd hozzáadjuk a himalaya sót ( azért utólag, hogy a sóban lévő ásványianyagok benne maradjanak), őrölt mustármagot, citromlevét és a hidegen sajtolt olajat.
Alaposan összekeverjük és sárgarépa forgáccsal, szeletelt mandulával díszítjük. Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható! A Mit-Mikor-Mivel elv szerint zöldségekkel, salátával, rizzsel fogyaszthatjuk együtt. Semmiképpen sem állati fehérjékkel, szójával, burgonyával, kenyérrel, a helyes ételtársítással elkerülhetjük puffasztó hatását! Ez más ételtípusokra is vonatkozik.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése