Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2012. november 3., szombat

Növényi tejek házilag


Habár a kis közvélemény kutatásom a facebookon azt az eredményt mutatta, hogy inkább megvásároljátok a növényi tejeket praktikusság, idő tényező miatt ( bevallom nagyrészt jómagam is), de mégis többen kértétek a tejkészítés receptjeit.
Három féle növényi tejet készítettem, mindegyik finom lett és ami még az otthon készített tej mellett szól, hogy "élő", legfőképpen a mag tejek, ellenben a dobozosokkal.
 A házilag készültek közül a legfinomabb számomra a mandulatej. Mondjuk a bolti ára miatt sosem vásárolok mandulatejet, ezért ezt készítem el szívesen házilag leginkább!


Mandulatej
Hozzávalók:
mandula
2 dl meleg víz
csipetnyi szódabikarbóna
 A mandulát egy nappal a készítés előtt beáztatjuk. Másnap így könnyedén  megtisztítjuk, megdaráljuk, majd ráöntjük a 2 dl meleg vizet, 2 órán keresztül szobahőmérsékleten lefedve állni hagyjuk. Leszűrjük egy konyharuha, vagy nylon harisnya segítségével. A visszamaradt mandulát megesszük, én  müzlibe kevertem, de  süteményekhez is felhasználhatjuk.10 dkg
Az így nyert mandulatejet lehet ízesíteni vaníliával, fahéjjal és mézzel. Nagyon finom, önmagában már édeskés.
Tipp: Magas a szerves  kalcium tartalma.
 
Diótej
Hozzávalók:
 5 dkg darált dió
5 dl  víz
ízesítő (vanília, fahéj)
édesítőszer (méz, agave szirup, nyírfacukor, )
 A diót előző nap beáztatjuk, másnap lehéjazzuk és megdaráljuk. A darált diót és az ízesítőt az édesítővel összekeverjük, majd a meleg vízzel összeturmixoljuk 5-10 percig  hagyjuk állni. Azonnal fogyasztható, de eláll lezárt üvegben pici szódabikarbóna hozzáadásával 24 órán keresztül. A legjobb, ha minden alkalommal frissen készítjük el. Érdekes és különleges íze miatt érdemes kipróbálni.
Tipp: Magas a B1, B2, B6, E vitamin tartalma, de bővelkedik a legfontosabb ásványi anyagokban is: Nátrium, kálium, kalcium, magnézium és foszfor.
 
 
Zabtej
Hozzávalók:
4 evőkanál zabpehely
1 ek. méz, vagy más természetes édesítő
5 dl víz
Csipetnyi szódabikarbóna
 A zabpehelyhez hozzáadjuk a forrásban levő vizet, beletesszük a többi hozzávalókat és 5 percig főzzük, majd az egészet összeturmixoljuk.
Tipp: Nagyon finom, mint minden zab étel és egészséges a benne levő hihetetlen mennyiségű kalcium és növényi fehérje tartalma miatt.
Szándékosan nem készítettem nagyobb mennyiséget, mert a friss tejek élettanilag a legértékesebbek, de készíthettek nagyobb mennyiséget is, üvegben, hűtőben lehet tárolni, akkor a szódabikarbóna mennyiséget növeljétek meg a csipetnyiről késhegynyire!
 

2012. november 1., csütörtök

Fittanyuka Novemberi Programok


A november sűrű lesz programilag számomra, de lehetőség, hogy találkozhassak veletek!
 Rohamosan közeleg a karácsony és novemberben már készülhetünk rá: receptekkel, ötletekkel és természetesen mindezt úgy, hogy az egészség és az egészséges életmód továbbra is fontos szerepet kap.
Az ünnepet megelőző hetekben előtérbe kerülnek a sütemények, sütemény receptek, ünnepi finomságok.
Jó hírem van a budapesti követőimnek is, mert november 30-án lesz Fittanyuka sütőtanfolyam Budapesten is!
Kellemes pihenést kívánok Nektek és remélem hamarosan találkozunk a következő hetekben valamelyik programon!

2012. október 28., vasárnap

Sült töltött paprika


A sült paprika zamatát már gyermekkoromban nagyon szerettem, ugyanis Erdélyben anyukám sokszor készítette, leginkább nyáron és ősszel. Kísérőként fogyasztottuk főétel mellé.
Ez a recept most előtérbe helyezi a sült paprikát, ugyanis megtöltöttük, így lehet egy főétel, önmagában köret nélkül pedig előétel.
A töltelék nem más, mint a másik nagy kedvencem a csicseriborsó. Enyhén diós íze illik a paprikához, igazi őszi ízkombó!

Hozzávalók ( 4 fő részére):

8 db kápia paprika
250 g főtt csicseriborsó
1 db vöröshagyma
100 ml paradicsom szósz
1 kk himalaya só
1/2 kk római kömény
1 kk szárított bazsalikom
1 cikk fokhagyma
2-3 evőkanál kókusz olaj

" Tejfölös" Öntet:

200 ml növényi tejszín
1/2 citrom leve
1/2 kk himalaya só
1 evőkanál hidegen sajtolt lenmag olaj

A hozzávalókat összekeverjük.

Növényi sajt

A paprikákat megmossuk, megszurkáljuk őket és sütőlapra helyezzük, előmelegített sütőben 180 C fokon sütjük kb. 20-25 percig. Félidőben átforgatjuk.
Közben elkészítjük a tölteléket:
A felaprított hagymát a kókusz olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk az előre megfőzött, lecsöpögtettett csicseriborsót, felöntjük a paradicsomszószal és fűszerezzük, hozzáadjuk a préselt fokhagymát. Villával enyhén elnyomkodjuk a borsószemeket, hogy ne mindegyik maradjon egészben. Pár perc alatt összefőzzük.
A sült és kihűlt paprikákat óvatosan lehéjazzuk és kivesszük a csumájukat. Kiskanál segítségével betöltjük a csicseriborsó töltelékkel. Kerámia edénybe helyezzük őket, a sajtszeletekkel beborítjuk és csak addig sütjük amíg ráolvad a sajt. Ha főételként szeretnétek fogyasztani a kölest ajánlom köretként.
Tálalás előtt meglocsoljuk a "tejföllel".

2012. október 26., péntek

Fittanyuka Workshop - Tisztító kúrák, gyógyító böjt


Hétfőn (10.29.-én) újra várom a szegedi Fittanyuka követőket, hogy tartsatok velem a soron következő workshopomon.
Téma a lé-, tisztító, gyógyító kúrák lesznek.

A következő kérdésekre kaptok válaszokat:
 
 - Mikor érdemes méregteleníteni a szervezetet?
 - Mikor hatásos egy méregtelenítő kúra?
 - Mennyi ideig végezzük?
 - Hogyan kezdjünk hozzá?
 
Lesz "lé lakoma", recepteket, tippeket, kedvet kaptok, hogy így akár 1-2 könnyített napot biztonságosan, önnálóan magatok is elvégezhettek.
Jelentkezni a plakáton megadott elérhetőségeken!
Várok Mindenkit Sok Szeretettel!

2012. október 25., csütörtök

Partnerünk a Jó egészséget webáruház!

 
 
Egy régi tervem vált valóra, ugyanis rengeteg levelet kapok tőletek, hogy az általam kreált, posztolt receptekhez mit,-hol tudtok megvásárolni?!
Mivel Fittanyuka online ezért egy olyan webáruházat szeretnék ajánlani, bemutatni nektek ahol megtaláltok nagyon sok alapanyagot a receptjeimhez, az árai a földön járnak és az ország bármely pontján legyetek is megtudjátok rendelni!
Jó egészség webáruház Bemutatkozás!
Ezután minden recept hozzávalóinál belinkelem nektek az adott alapanyag elérhetőségét, tulajdonságait, árát!
 


" Sajttal" töltött zöldséges muffin


Mindig fejtörést okoz az óvodai tízórai, uzsonna. Mert egy idő után unalmas a szendvics, a kencés kenyér. Ezzel a kis muffinokkal a kedvébe járhatunk a kicsiknek is, elfér a kezükben, könnyen kicsomagolható és a közepében van valami:)
Akár mi is magunkkal vihetjük egy rohanó hétköznap a munkába.
Az sem mellékes, hogy gyorsan elkészíthető és egészséges, lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, több napon keresztül fogyasztható.

Hozzávalók ( 12 db):

250 g teljesőrlésű tönköly liszt
150 g köles liszt
100 g mandula liszt
300 ml víz
1 tasak foszfátmentes sütőpor
6 evőkanál kókusz olaj ( felmelegítve)
2 szál répa
1 szál petrezselyem zöldje
1 kk himalaya só
1 kk kurkuma
1 kk őrölt kömény
150 g növényi sajt ( nem hidrogenizált. Pl:szojaprodukt terméke)

A liszteket összekeverjük a fűszerekkel a sütőporral , hozzáreszeljük sajt reszelőn a megtisztított répákat, a felaprított petrezselyem zöldjét és  felöntjük a vízzel. Hozzáadjuk az olajat és robotgép segítségével homogén masszává dolgozzuk. Muffinsütőformákat kibéleljük a muffin papírkosárkákkal, vagy használhatunk szilikon formákat is és kanál segítségével megtöltjük az üregeket. A sajtból egy cm-es vastag csíkokat szelünk és a muffinok közepébe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.

2012. október 18., csütörtök

Tök jó Pite


Az oviban Tök jó délután volt a gyerekeknek és minden anyuka vihetett valami sütit. Én az alkalomhoz és a névhez illően ezt a tönkölyös Tök jó Pitét sütöttem.
Ajánlom nektek is az őszi hétvégékre nassinak, a gyerekek imádták.






Hozzávalók:

300 g világos tönköly liszt
80 g nyírfa cukor
6 evőkanál kókusz olaj
késhegynyi bourbon vanília
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
1/2 narancs leve és reszelt héja
200 ml víz

10 dkg nyers sütőtök
kandírozott narancs héj

A lehéjazott nyers tökből  karalábévájóval kis gömböket vágunk ki, amelyeket ujjnyi lobogó vízbe dobjuk és 2 percig blansírozzuk, majd kivesszük és lecsöpögtetjük.
Először a száraz hozzávalókat keverjük össze: a lisztet, a nyírfa cukrot, vaníliát, sütőport, majd hozzáadjuk az olajat, a reszelt narancs héját és levét, a vizet. Robot gép segítségével összedolgozzuk.
Egy pite sütőt kiolajozunk, beleöntjük a masszát, a tetejére szórjuk a kandírozott narancs héját és eligazítjuk a blansírozott sütőtök golyócskákat. Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 percig sütjük. Amikor elkészült, a tetejére agave szirupot csorgattam, de ezt helyettesíthetjük a mézzel is.

2012. október 10., szerda

Tojásmentes Rántotta


Mielőtt megosztanám veletek ezt a receptet, olvassatok el pár gondolatot a tojásról, illetve a tojás fogyasztás hatásairól: tovább olvasom..
Senkit sem szeretnék meggyőzni, hogy miért jó ha valaki tojásmentesen táplálkozik, de ezek az érvek amelyek ellene szólnak számomra elég meggyőzőek, az élővércsepp analízisről nemis beszélve.
 
A recept összetevője a tofu, amely, mint tudjuk szója sajt és a szóját manapság sokan kerülik, ellenzik a fogyasztását, amivel  nem értek egyet.
Mert általában ez a tábor a hús,-tej,-tojásról megvan győződve, hogy természetes táplálék.
Viszont azt aláírom, hogy kerülnünk kell a génmanipulált, túlságosan feldolgozott élelmiszereket, de szerencsére kis hazánkban még nem jellemző a génmanipulált szója.
A termék eredetét mindig el kell olvasni! Javaslom, hogy bioterméket válasszatok, megtaláljátok a csomagoláson, hogy biztonságos GMO mentes termék.
 
Néhány érv a tofu mellett:
 
Szerintem ez a szója legtermészetesebb felhasználási módja amely a legősibb múltra tekint vissza.
 
Élettani hatásai:
 
 - Kiváló növényi fehérje forrás és számos tápanyag található benne, és az biztos, hogy sokkal jobb, mint bármelyik állati eredetű vagy tejből készült étel.
 - Az izoflavonoidok - a fitoösztrogének ( növényi, természetes ösztrogének) egyik fajtája - megelőzik a hormonfüggő daganatok, mellrák kialakulását. ( Már a férfiaknál is, hála a dezodoroknak).
 - A daidzen, egy bizonyos izoflavonoid, gátolja a rákos daganatok növekedését.
 - A genistein egy enzim, amely gátolja a daganatok növekedését és elősegíti a sejtek differenciálódását. A vizsgálatok szerint gátolja a prosztatában, illetve az emlőben kialakult daganatos sejtek növekedését.
 - fitinsav kelátot képez a daganatkeltő hatású mycotoxinokkal, így megköti és eltávolítja őket a szervezetből.
- proteáz gátlók blokkolják a daganatok növekedését segítő enzimek hatását, mint például a vastagbél,-emlő,-májrák ellen hatnak.
 - Szója védi a szívet, és elősegíti a hormonháztartás egyensúlyának fenntartását  férfiaknál is.
 
 forrás: Dr. Robert Young: Ph csoda
 
Ami ajánlott a szójatermékekből választani: Szója csíra, Hidegen sajtolt szójacsíra olaj, Szója lecitin, tofu, szója liszt.
 
Kerüljük és  ritkán fogyasszuk a feldolgozott szójatermékeket: virsli, felvágottak, granulátumok, erjesztett szójatermékek: miszó, tempeh, szójaszósz.
 
Következzen a recept:
 
Hozzávalók ( 2 fő részére):
 
300 g natúr tofu
200 ml növényi tejszín
késhegynyi himalaya só
örőlt rózsa bors
1 db közepes vöröshagyma
késhegynyi kurkuma
kókusz olaj a sütéshez
friss petrezselyem zöldje
 
A tofut sajtreszelőn lereszeljük,  vagy kézzel elmorzsoljuk majd fűszerezzük: sózzuk, belekeverjük a kurkumát és összedolgozzuk a növényi tejszínnel.
Villa segítségével kissé összetörjük.
A kókuszolajon a felaprított vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a tofus keveréket és addig sütjük ameddig kicsit összeáll. Tálaláskor megszórjuk a petrezselyem zölddel.
 
 
 
 
 
 
 

2012. október 9., kedd

Nyitott szemmel - Interjú a Fittanyuka konyháról

 
Holnap, azaz Október 10.-én jelenik meg a Nyitott szemmel magazin októberi száma, amelyben egy interjút olvashattok velem és a Fittanyuka konyháról,természetesen receptekkel.
Keressétek a magazint az Inmedio és Relay újságárúsoknál országszerte.
Még egyszer szeretném megköszönni a megkeresést a magazin részéről!
Íme az interjú egy része a magazin  online változatából:

2012. október 6., szombat

Tejszínes Tönköly ragu - Barna rizzsel


Ez az a recept amelyet bevethettek a rohanó hétköznapokban, vagy akár egy vasárnapi ebédként.
Semmivel nem kerül több időbe az elkészítése, mint egy hagyományos, savasító - húsos ételnek.
Az étel főszereplői a : tönköly fehérje és a barnarizs.
Mindkettő a szuper egészséges ételek kategóriájába tartozik.
A tönköly fehérjéről itt olvashattok részletesen, mivel írtam már róla korábban.
 És manapság a konyhám egyik kedvelt alapanyaga lett.

Tipp: A barnarizs pedig tudjuk, hogy mennyi rostban és ásványianyagban bővelkedik.
Továbbá a barnarizs jótékony hatást gyakorol az egész emésztőrendszerre, mivel megnyugtatja és tisztítja. A kínai orvoslás a barnarizst tartja a legkiegyensúlyozottabb gabonafélének, édes íze, semleges energiája tápláló, gyomorerősítő, nyálkahártya bevonó, gyulladáscsökkentő, allergiaellenes hatása miatt.
A főtt, sótlan rizs rendszeresen fogyasztva csökkenti a magas vérnyomást, szabályozza a vércukorszintet.
A lúgosító étrend egyik fő összetevője. Mindenkinek ajánlom, de leginkább azoknak akik bármiféle gyomor,- bél problémákkal küszködnek, hogy gyakran szerepeljen az étrendjükben.

Hozzávalók a raguhoz ( 3-4 főre)
 
250 g natúr tönköly fehérje ( nem egyenlő a szejtánnal!)
1 db kisebb cukkini
1 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
3 evőkanál kókusz olaj
1 kk kakukkfű
1 evőkanál lenmagpehely
1 kk himalaya só
250 ml kókusz tejszín
 
125 g barnarizs, vagy basmati barnarizs
Háromszoros mennyiségű víz, kevés himalaya só
friss, petrezselyem zöld
1 evőkanálnyi hidegen sajtolt olíva olaj

A hagymát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk, a kókusz olajon üvegesre dinszteljük.
A csíkokra vágott cukkinit és a szintén csíkokra vágott tönköyfehérjét hozzáadjuk, sózzuk, fűszerezzük a kakukkfűvel, kevés zöld borst is adhatunk hozzá, lefedve pár percig pároljuk. Hagyjuk, hogy a cukkini roppanós maradjon.
A kókusz tejszínt elkeverjük a lenmagpehellyel és hozzáadjuk a raguhoz, addig keverjük csak ameddig kicsit besűrűsödik. Hozzáadjuk a préselt fokhagymát.

A barnarizst átmossuk és a vízben puhára főzzük. ( gyors főzésű  rizsnél ez 45 perc.)
Ha megfőtt, hideg vízzel átöblítjük, mint a kifőtt tésztát, hogy ne legyen csirizes.
Kevés hidegen sajtolt olíva olajat adunk hozzá és a felaprított petrezselyem zöldjét.


2012. október 2., kedd

Böjti leves - Krémes zöldségleves

A böjt alatt nagy segítség lehetnek a különböző levesek, mert telítenek, megnyugtatnak, felmelegítenek. Általában este fogyasztom őket ilyenkor  a böjt alatt.
Mindig alaposan összekeverjük, turmixoljuk, hogy gazdag, egyenletes, sima, krémes állaguk legyen.






Hozzávalók: ( 4 adag)

2 db vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 nagy póréhagyma
1 db közepes zeller
1 kis fej gyalult zöld káposzta, vagy 1/2 fej gyalult káposzta
2 szál sárgarépa
2 db paradicsom
2 evőkanál petrezselyem zöldje , apróra vágva
1 teáskanál szárított bazsalikom
1 teáskanál szárított oregano
1 -2 db kocka bio zöldségleves kocka
3 evőkanál olíva olaj ( hidegen sajtolt)
2-2.5 l víz

A zöldségeket megtisztítjuk és apró kockára vágjuk.
Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát pár percig üvegesre pároljuk az olíva olajon.
Hozzáadjuk a káposztát, a zellert és a répát. Pár percig együtt dinszteljük, majd hozzáadjuk a póréhagymát, paradicsomot, zöldségleveskockát. Belekeverjük a szárított zöld fűszereket és felöntjük 2 - 2,5 l vízzel. Lassan főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak. Majd hagyjuk hűlni pár percig , utána turmixgépben alaposan összeturmixoljuk amíg krémes állagot nem kapunk.

2012. szeptember 28., péntek

Zöldséges Rizstorta


Az alábbi recept szuper kímélő és alakbarát étel, mindamellett természetesen  100%-ban megfelel a lúgosító ételek kritériumainak, ha mondhatom így!
Ismeritek a rizs lapokat?
Keleti boltokban fellelhetőek, gyakorlatilag csak rizs lisztet és vizet tartalmaznak.
 Több méretben kaphatóak. Én a tortához a minél kisebb átmérőjűre ( kb. 15 cm) szavazok, mert szakadhatnak a lapok.

 
Hozzávalók:
 
Tetszőleges mennyiségű rizslapok ( attól függően amilyen magasra szeretnénk a tortát),
én 10 db lapot használtam fel.
 
Zöldségek:
 
10 dkg spenót levél
3 szál répa
1 db közepes cukkini
1 db vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 kk himalaya só
1/2 kk kakukkfű
3 evőkanálnyi kókuszolaj
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 dl víz
 
A rizs lapokat egy tálba helyezzük és leöntjük őket forrásban lévő vízzel, annyival, hogy ellepje.
Ázni hagyjuk kb. 5-7 percig. Addig elkészítjük a zöldségeket.
A hagymát felaprítjuk, a cukkinit, sárgarépát lereszeljük. A hagymát a kókuszolajon megdinszteljük, hozzáadjuk a répát, cukkinit, spenót leveleket sózzuk, fűszerezzük, hozzáadjuk a préselt fokhagymát. Lefedve addig pároljuk, néhányszor megkeverve, míg a zöldségek roppanósra puhulnak, a spenót levelek összeesnek.
1 dl hideg vízben elkeverjük csomómentesre a kukoricakeményítőt és hozzáöntjük a zöldséges egyveleghez.
Egy kapcsos torta formát kiolajozunk, a rizslapokat egyenként óvatosan kiemeljük a vízből, lecsöpögtetjük és elkezdjük lerakni a formába. Egy rizslap, egy réteg zöldség, mindaddig amíg elfogynak a hozzávalók.
 
Tipp: Gazdagíthatjuk növényi sajttal, akár a rétegek között, és a tetejére is reszelhetünk, hogy ráolvadjon.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25-30 percig sütjük.
 
A lapok könnyen szakadnak, igazából nem jelent nagy gondot, ha elszakadva rétegezzük, úgyis sikerül a torta!
 
Salátával vagy önmagában fogyaszthatjuk, de akár vendégvárónak is kitűnő.
Böjti bevezető és felépítő ételnek is nagyszerű.
 

2012. szeptember 26., szerda

Októberi Workshop Programok

 
Újabb Programlehetőségre Invitállak Benneteket jövő hét hétfőn
 ( 2012.10.01. Délelőtt 10h-12h), Szegeden az alsóvárosi TUDOKEGY Központban.

 Téma: Áttérés az egészséges életmódra - Hogyan kezdjünk hozzá?
Ételallergiák okai - Létezik megoldás?

 Lesz receptbemutató és Kóstolás a témában!
  Várok Mindenkit Szeretettel!
 
Jelentkezés a plakáton megadott elérhetőségeken.

2012. szeptember 25., kedd

Sikersztori menükoordináció után

Nagy öröm számomra, hogy újabb menü-koordinációs sikerről számolhatunk be:
H. Zsuzsanna Budapestről, olvassátok el a történetét!
Tovább olvasom..

2012. szeptember 22., szombat

Klorofill Koktél - Spenót - Alma


Egészségünk megőrzéséhez és a Ph egyensúlyunk helyreállításához ellengethetetlenek a klorofillok, vagyis a zöldek. A sötét, zöld színű levelek tartalmazzák  és napfény hatására képződik.
Az klorofill kémiai szerkezete szinte majdnem megegyezik az emberi vér hemoglobinjával. A hemoglobin az a pigment, amely a vér vörös színét adja.

A különbség a klorofill és a vér között csupán annyi, hogy a klorofill magnéziumot, míg a vér vasat tartalmaz.
Ha szervezetünket megfelelő mennyiségű zöld színű levélzöldséggel, vagy zöld színű itallal látjuk el, nem szenved hiányt semmiben. A zöld levelek nagy mennyiségű ásványi anyagot, vitamint, enzimet juttatnak szervezetünkbe, természetes formában. Kiváló, jól felszívódó növényi fehérjéket tartalmaznak. Az összes esszenciális aminosav is megtalálható bennük.

A klorofill gyógyító, gyulladásgátló, fiatalító hatású, segíti a szervezetben a vörös vértestek képződését. Kiváló sejtépítő és sejtregeneráló hatása is ismert, ezért fiatalítja a testet, és a bőrt simává varázsolja. Immunrendszer erősítő hatása utolérhetetlen.
Az alábbi koktélhoz friss spenótlevelet használtam.
Az erős zöld ízt az alma és a kókusztejszín szelidíttte meg.
 
Ételtársítási tipp: Fontos tudni amit már annyiszor hangsúlyoztam, hogy a zöldségeket nem keverjük a gyümölcsökkel. KIVÉTEL az ALMA, amely a gyümölcsök prototípusa. Viszont ilyenkor is célszerű erjedésgátló fűszert használni, amiből csipetnyi is elegendő.
Nagyon kellemes ízű koktélt kaptunk. Nagyszerű reggelire a nap kezdéshez, vagy akár még a délutáni órákban is fogyaszthatjuk. Az alma miatt estére nem ajánlom.
Az eszenciális olajok hozzáadását se hagyjuk ki, mert elengethetetlenek jó néhány vitamin felszívódásához.
Az év azon szakaszába fogyasszuk amikor még hozzájutunk friss spenótlevélhez. A böjti időszakban is ihatjuk a  bevezető,-felépítő szakaszokban.
 
Hozzávalók:
 
250 g friss spenót levél
3 db alma
200 ml kókusz tejszín
2 evőkanálnyi hidegensajtolt lenmagolaj vagy szezámmagolaj
csipetnyi fahéj
100-200 ml víz
 
 
A hozzávalókat alaposan összeturmixoljuk.

2012. szeptember 20., csütörtök

Európában a magyar nők a legkövérebbek

Ez egy szomorú tény!
Elolvashatjátok véleményem a cikkben, hogy mi ennek az oka?!
 A megoldást is tudjuk: egészségesebb életmód - ételek, több mozgás.
Hajrá Lányok, Legyünk Fittanyukák:)!
 

2012. szeptember 14., péntek

Fittanyuka - FittAnita Kupon Eső - Kupon Akció!

 
Szeretném bemutatni nektek Csanádi Anita, kedves barátnőmet, aki egyben nagyszerű szakember: személyiedző, TRX, pilates és jóga oktató!
 
Együttműködve szeretnénk segíteni azoknak akik szeretnék megváltoztatni életmódjukat, egészségesebben élni, mozogni, fogyni szeretnének, vagy egyszerűen csak fittebbek lenni!
 
A jó hír, hogy Online letölthetőek az akciós kuponok és bármelyik szolgáltatásunkat, online is igénybe vehetitek!
(A kuponokat a jobb oldal sávban található képre kattintva tudjátok letölteni!)
 
Az akciós kuponok felhasználhatóak online szolgáltatásainkra:
Szolgáltatásainkat igénybe vehetitek együtt,-vagy külön-külön is!
 
 - Egyénre szabott menü - koordináció
 
továbbá...
 
 
Offline, vagyis azoknak akik Szegeden élnek:
 
 - Egyénre szabott menü-koordináció
- Egyéni vagy csoportos főzőtanfolyamok
 
továbbá...
 
- Fittanita egyéni és csoportos óráin
( TRX, pilates, yoga, személyedzés)
 
Árak, időpont egyeztetés a plakáton, kuponon található elérhetőségeken.
Ne feledjétek az AKCIÓ december 31.-ig tart!
 
Várunk Mindenkit Szeretettel!
 
 
 
 

2012. szeptember 13., csütörtök

Magyaros Csicseriborsó ragu



Érrendszerünk őre - a csicseriborsó
Ha rendben akarjuk tudni az érrendszerünket, akkor a következőket mindenképpen érdemes kipróbálni, és rendszeresen fogyasztani a népnyelvben gyakran bagolyborsóként emlegetett csicseriborsót.
Már az ókorban a görögök és a rómaiak is ismerték, és termesztették. Mi pedig újra felfedezzük, mint oly sok elfeledett hasznos táplálékunkat.
Amellett, hogy az egészséges, reformtáplálkozás egyik legkiválóbb íz forrása dióra hasonlítható ízével, változatossá tehetjük vele étrendünket.
 
Tipp: A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére.
Ha rendszeresen fogyasztjuk, elérhetjük, hogy vér koleszterinszintünk csökkenjen, így kisebb az esély a szív-, és érrendszeri betegségek kialakulására is.
Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Magas fehérjetartalma miatt gyakran fogyasztják sportolók, idősek is. Fogyókúrában magas rosttartalma miatt kedvezően hat a kilók csökkentésében.
A lúgosító étrend egyik nélkülözhetetlen tápláléka.
Karotin és E-vitamin tartalma figyelemre méltó.
100 g csicseriborsó energiatartalma 1292 kJ, azaz 314 kcal.
Halkan jegyzem meg, hogy egyik nagy kedvencem és minden formában szeretem. A másik ajánlatom számotokra a csicseriborsó pástétom, vagyis a humusz, amiből nem győzök eleget készíteni!
 
Ezt a ragut úgy készítjük, hogy a magyaros fűszereket használjuk, amelyek kitűnően illenek a csicseri diós ízéhez. Habár jellegzetes fűszere a római kömény, ezért a fűszerét most is megmutattuk neki:)
Nem árt tudni, hogy a csicseriborsót egy egész éjszakára ajánlott beáztatni!
 
Hozzávalók:
( 4 fő részére)
 
250 g száraz csicseriborsó
3 evőkanál kókusz olaj
1 db vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 kávéskanál himalaya só
1/2 kávéskanál őrölt kömény
1/2 kávéskanál örőlt római kömény
3 kávéskanál őrölt édesnemes piros paprika
örőlt rózsa bors ízlés szerint
2 db egész paradicsom
1 dl víz
vegamix
 
 
 
A csicseriborsót főzés előtti napon beáztatjuk egy éjszakára. Másnap átmossuk ( annyi vízben ami ellepi ) vegamixes, sós vízben puhára főzzük, lassú tűzön. Majd leszűrjük róla a vizet.
A hagymát felaprítjuk és a kókusz olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, együtt pároljuk.
Hozzáadjuk a puhára főtt csicseriborsót, hozzáöntjük az 1 dl vizet és a fűszerekkel: paprika, kétféle kömény, összerottyantjuk, lassú tűzön.
Amikor kezd besűrűsödni a ragu, hozzáadjuk a préselt fokhagymát és ízlés szerint még fűszerezhetjük.
Mivel magas fehérjetartalmú étel és az ételtársításra is figyelünk, ezért egyértelműen zöldséggel együtt fogyasszuk. Amit még adhatunk köretként az a  könnyen emészthető köles, amarant, hajdina, barnarizs.
 
 
 
 

2012. szeptember 7., péntek

Hajdinalisztes palacsinta citromkrémmel

 
A hajdina (más néven pohánka, tatárka) jótékonyan hat az érrendszeri megbetegedéseknél, a magas vérnyomásban szenvedőknél és a cukorbetegeknél.
Kiemelkedően magas élelmirost-tartalma miatt a bélperisztaltika növelésén és a tranzitidő lerövidítésén keresztül jól alkalmazható a népbetegségnek tekinthető székrekedés (obstipatio) étrendi kezelésében és egyes daganatos megbetegedések (például vastag- és végbéldaganat) megelőzésében.
A hajdina alkalmazható a Candida albicans fertőzés étrendi kezelésében is.
A belőle készült lisztből készíthetünk palacsintát, próbáltam más jellegű süteményeknél is, de jellegzetes íze miatt ( ami egyébként nem rossz ízt jelent), nem aratot nagy sikert.
A palacsinta a kellemesen savanykásan - édes citromkrémmel nagyon finom ízhatású.
 Próbálhatjuk más krémekkel is, vagy cukormentes lekvárokkal.

Hozzávalók:
 
200 g hajdina liszt
200 g világos tönkölyliszt
1 l víz
3 evőkanál kókusz olaj
késhegynyi szódabikarbóna
 
kókusz olaj a sütéshez.
 
A fenti összetevőkből palacsinta tésztát keverünk és kókusz olajjal kikent palacsinta sütőn egyenként kisütjük.
 
Citromkrém:
 
400 ml kókusztejszín
3 evőkanál keményítő
2 evőkanál nyírfacukor
1/2 citrom leve
1/2 citrom reszelt héja
pár csepp citrom olaj
 
A kókusztejszínt összekeverjük a vízzel, csomómentesen elkeverjük a keményítővel, hozzáadjuk a citrom levet, héját és olajat.
Lassú tűzön, állandó keverés mellett addig főzzük ameddig besűrűsödik.
A krémhez adhatunk cukormentes (kukoricasziruppal), kandírozott citromhéjjat, vagy aranymazsolát.
Hagyjuk kihűlni, majd hidegen mégegyszer átkeverjük és igényt szerint töltjük vele a palacsintáinkat.

2012. szeptember 3., hétfő

Mogyorós Tönkölyfehérje - Sárgaborsó bundában



Szeretném nektek bemutatni és ajánlani akár hús helyett a tönköly fehérjét.
Nem egyezik meg sem állaga, sem íze, összetétele a búzasikértből készült szejtánnal.
 
A tönköly - fehérje a húsfélék pótlására kiválóan alkalmas gabona fehérje. Fehérje tartalma bármely hús fehérje tartalmánál magasabb.
Aminosav összetétele megközelíti az ember fehérje összetételét.
Könnyen és gyorsan emészthető, nem terheli a gyomrot és a hússal ellentétben rövid időt tölt a bélrendszerben.
Kalória értéke közeli a diabetikus étrendben közkedvelt szárnyas mellfilék kalória értékeihez. Sütéskor, főzéskor térfogata nem csökken.
Természetes élelmiszer, alacsony gluténtartalmú.

Fehérje tartalom: 24%
Rost és ásványi anyag tartalom: 4%
Szénhidrát tartalom: 2,5%
Növényi olaj tartalom: 0.3%
Energiatartalom: 100 g termékben: 120 kcal

Ahol kereshetitek: bioboltokban,
Gyártó: Gecs Géza Tel/fax: +36-46-394-053 ( honlapot nem találtam)
 
Hozzávalók ( 4 fő részére):

250 g Tönköly fehérje
200 g sárgaborsó liszt
1 kk himalaya só
1 késhegynyi zöld bors
víz
 
aprított török mogyoró
2-4 db kisebb cukkini
kókusz olaj a sütéshez
 
100 g sárgaborsó lisztet elkeverjük a sóval, borssal és annyi vízzel, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjunk.
A másik 100 g sárgaborsó lisztbe egyenként megforgatjuk a kb. 0,7 mm -es szeletekre vágott tönköly-fehérjét.
A kókusz olajat felhevítjük. A sárgaborsó lisztben megforgatott szeleteket belemártjuk a masszába és kisütjük mindkét oldalukat a kókusz olajban!
Papírtörlőre szedjük.
A szeletelt cukkiniket kevés kókusz olajon "grillezük", majd utólag sózzuk, fűszerezhetjük tetszőleges zöld fűszerekkel. Az aprított török mogyorót enyhén megpirítjuk, amikor érezni kezdjük az illatát félrehúzzuk a lángról. 
Tálaláskor megszórjuk a Cukkini - Tönköly fehérje kompozíciót a mogyoróval és friss, vegyes salátával társítjuk.
 





2012. augusztus 26., vasárnap

Menükoordináció Egyénre Szabva

Barna köleses Barack Smoothi



Szuper egészséges reggeli lehet az alábbi smoothi. Szeretném bemutatni nektek a barnakölest, amelynek annyira sok pozitív hatása van, hogy érdemes beilleszteni a táplálkozásba, akár úgy, mint egy természetes étrendkiegészítőt. Napi szintén egy-két evőkanállal fogyasztva számtalan pozitív hatását tapasztalhatjuk meg:
Ugyanis földünk szerves ásványi sókban leggazdagabb gabonája a köles.
A köles glutén és sikér mentes, lúgosító gabona.
Nagy arányban tartalmaz kovasavat, ezenkívül fluort, magnéziumot, ként, foszfort, vasat, kálciumot, cinket stb. Különösen gazdag vitamin- B csoportban B1, B2, B6, B17, pantoténsav, nikotinsavamid.
100 gramm köles tartalmaz: 550 mg kovasavat, 0,6 mg fluort, 3 mg nátriumot, 170 mg magnéziumot, 6,8 mg vasat.
A köles pozitívan befolyásolja a csont és porc gyógyulását.
Segít az ásvány hiányokat kiegyenlíteni, valamint a fennálló egyoldali, salakszerű felhalmozódásokat megszüntetni.
A kovasav egy fontos ősi elem, minden élő szervezet számára.
A kor előrehaladtával a szövetek kovasav tartalma csökken, ennek jelei: ránc képződés, a kötőszövetek gyengesége, visszér, aranyér, porc kopás, vérkeringési problémák, szédülés, fáradékonyság, ekcéma, fogak elromlása, ízületi problémák, gyulladások, törékeny körmök, idegrendszeri gyengeségek.
A kovasav a kötőszövetet erősíti, a bőrt rugalmassá, a hajat erőssé és fényessé teszi, a fogakat, körmöket erősíti. Segít a tartáshibákból adódó panaszoknál.
Erősíti a tüdőszövetet. Asztmánál, bronchitisznél a tüdőszövetet rugalmassá és ellenállóvá teszi.
 Az immunrendszert aktiválja.
A köles gyulladás csökkentő, szabályozza a vércukor szintet és az anyagcsere folyamatokat.
Különösen jót tesz terhes és szoptató anyáknak.
A csonttörés gyors gyógyulását segíti elő. A vese és hólyag gyulladások gyógyszereként is ismerik.
 
A vad, barna köles
 
URSAAT vad köles egy ősi fajta nincs klónozva, génmanipulálva és nemesítve.
Termesztésének teljes értékű módszere biztosítja, hogy a benne levő elemek az eredeti, ősi formában vannak jelen.
Nem hántolható köles fajta, ezáltal még magasabb értékű, mint pl.: a lehántolt arany köles.
Ugyanis a legtöbb ásvány és nyomelem a külső héjban található.
 
A barna köles kizárólag nyersen, héjával együtt megőrölve, hevítetlen formában fogyasztandó!
Hevítetlen formában a szerves ásványi sók, tápanyagok a szervezet számára könnyebben rendelkezésre állnak.
A megőrölt 2-3 teáskanálnyi vad kölest tehetjük friss mag müzlibe vagy különféle levekhez, joghurtba, levesbe stb. Előételként ill. reggeliként vad köles lisztet összekeverhetünk gyümölccsel pl.: egy kis reszelt almával, banán stb.
 
Csont, porc ill. ízületi problémáknál:
 
 Fogyasszunk napi 2-3 teáskanálnyi vad köles lisztet.
 6 hét után csökkennek illetve megszűnhetnek a fájdalmak, gyulladások.
1,5 - 2 év rendszeres fogyasztás után a porc regenerációja az ízületek felületén lépésről lépésre létrejön.
 
 
Hozzávalók:
 
2-3 db őszibarack vagy sárgabarack
2 evőkanál barnaköles őrlemény
1 evőkanál agávé szirup
késhegynyi friss gyömbér ( erjedésgátló)
késhegynyi bourbon vanília ( erjedésgátló)
3-4 dl natúr rizstej
 
Szeletelt mandula a tetejére
Antioxidáns hatást fokozhatjuk ha egy kávéskanálnyi hidegen sajtolt olajat adunk még hozzá:
pl: szezámmagolaj , mákolaj, sárgabarackmag olaj.
 
A hozzávalókat krémesre turmixoljuk és tetejét megszórjuk a szeletelt mandulával!
 

2012. augusztus 23., csütörtök

Rózsaborsos "Túrókrém"



Aki szereti a kencéket, krémeket és mindent amit kenni, mártogatni lehet azoknak  melegen ajánlom ezt a receptet. És természetesen azoknak is aki valamilyen oknál fogva nem fogyasztanak tejtermékeket. Gyors, egyszerű, finom! A tofu pedig annyira semleges ízű, önmagában íztelen, hogy minden fűszert, íz világot "magába szív", próbáljátok ki!

Hozzávalók:
 
250 g natúr tofu
200 ml kókusz tejszín
1/2 citrom leve
1 kk himalaya só
késhegynyi tört rózsa bors ( vagy ízlés szerint)
2 cikk préselt fokhagyma

A tofut sajtreszelőn lereszeljük, a többi hozzávalóval együtt turmix vagy bot mixer segítségével krémesre turmixoljuk.
Pirítóssal, zöldségekkel nagyon finom kenni való.

2012. augusztus 15., szerda

Zeller chips - Avokádó krémmel


Ebből a szuper zöldségből készítettem chipszet, amely kitűnő mártogatoshóz, vagy akár salátákhoz, akár önmagában rágcsálva.
Nincsen magas keményítő tartalma, mint a krumplinak, alacsony a zeller szénhidrát tartalma így nem is hizlal, mint a krumpli chips.
Frissen elkészítve a legfinomabb, enyhén sózva.
Elkészítése egyszerű és kevés " macerával" jár.

Hozzávalók:

Tetszőleges mennyiségű zeller
himalaya só
kókusz olaj
szárított bazsalikom

A zellert meghámozzuk és zöldség-szeletelő segítségével vékony szeletekre vágjuk.
Minél vékonyabb a szelet annál ropogósabb lesz a chipsünk.
Bő mennyiségű kókusz olajat hevítünk és a szeleteket belehelyezzük, ügyelve arra, hogy ne legyenek összetapadva. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, majd papír törlőre szedjük. Még melegen enyhén megsózzuk.
Avokádó krémmel vagy bármilyen más krémmel - pástétommal tálaljuk.
Megszórjuk szárított bazsalikommal.

Avokádó Krém
1 vagy 2 db avokádó
1/2 citrom leve
200 ml kókusz tejszín
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1-2 cikk préselt fokhagyma
1 kk himalaya só

Az avokádót lehéjazzuk, kiemeljük a magját és a húsát a többi összetevővel együtt krémesre turmixoljuk.



2012. augusztus 9., csütörtök

"Joghurtos" Narancs kuglóf


Nyár lévén íme egy abszolút könnyű, "alak barát": Tej,-tojás,-cukor és gluténmentes sütemény, alacsony szénhidrát tartalommal.
Az eredeti receptem naranccsal készül, de nyugodtan kísérletezhettek idény gyümölcsökkel.
Ez az a típusú sütemény amelyik már melegen elfogy:)

Hozzávalók:

Sütemény:

100 g mandula liszt
100 g köles liszt
100 g Glutemix ( gluténmentes liszt keverék)
1 tasak foszfátmentes sütőpor
2 evőkanál stevia por, vagy 80 g nyírfa cukor
késhegynyi Bourbon vanília
1/2 narancs leve és reszelt héja
300 ml natúr szója joghurt
1 dl víz

Öntet:

300 ml kókusz tejszín
200 ml natúr szója joghurt
50 g mandula liszt
1/2 narancs leve
Édesítés: stevia vagy nyírfacukor, ízlés szerint


A sütemény hozzávalóit robot gép segítségével összedolgozzuk.
Először a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat.
Egy kuglóf, vagy használhatunk pite formát is kiolajozunk és beleöntjük a masszát.
Előmelegített, légkeveréses sütőben, 180 C fokon, 45 - 50 percig sütjük.

Közben elkészítjük az öntetet:
Az öntet hozzávalóit krémesre  összeturmixoljuk és behűtjük.
Tálaláskor a kuglóf szeletekre öntjük.

2012. július 22., vasárnap

Nyári Mediterrán ( tönköly ) Tésztasaláta


Kivételesen most nem egy zöld salátával jövök, hanem egy laktató, zöldséges tészta-salátával, amely hidegen a legkitűnőbb nyári fogás lehet.
Piknikezéshez, baráti összejövetelekhez, kerti sütögetéshez is jó választás.

Hozzávalók:

250 g világos tönköly tészta ( orsó vagy penne)
himalaya só
1 db kisebb cukkini
4 db közepes paradicsom
2 db paprika
1 d kisebb padlizsán
2 evőkanálnyi kókusz olaj
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
friss vagy szárított bazsalikom, oregánó, majoránna
2 cikk fokhagyma

A tésztát enyhén sós vízben "al dente" állagúra főzzük.
A padlizsánt, cukkinit,  2 darab paradicsomot kockára vágjuk és kókusz olajon roppanósra pároljuk. Először a padlizsánt, majd a cukkinit és utoljára a paradicsomot adagoljuk.
 Ízlés szerint sózzuk, belepréseljük a fokhagymát. Félre tesszük hűlni.
Miután kihűlt összekeverjük a leszűrt tésztával.
"Élővé" tesszük a salátánkat nyers zöldségekkel: kockára vágott paradicsommal, csíkokra vágott paprikával, utólag fűszerezzük a zöld vagy szárított mediterrán fűszerekkel. Tálalás előtt meglocsoljuk a hidegen sajtolt olíva olajjal.

2012. július 17., kedd

Grillezett padlizsán - Kukoricás szezámkrémmel



A nyár egyik nagy előnye, hogy ha módunkban áll kedvünkre sütögethetünk, grillezhetünk a szabadban. A zöldségek kavalkádja bőséges variációt kínál akár a grillezéshez is.
Nagyszerű választás a padlizsán, gomba, cukkini, paprika, paradicsom (félbe vágva), lila hagyma és a sort még folytathatnám.
Azoknak akik húst is fogyasztanak legyen az a "szabály" érvényben, hogy nem a sült, grillezett húshoz adják a kevesebb zöldség köretet, hanem zöldségekhez adnak egy kevés húst, így könnyen megelőzhetik a savasodást ( egy részről), vagy segíthetnek szervezetüknek a pH egyensúly visszaállításában.
Ha pedig csak a zöldségek mellett voksoltok akkor adhattok hozzá isteni krémeket, vagy kifejezetten olyat mint az alábbi recept.
Nagy előnye a szezámmagnak, hogy rendkívül magas a szerves  kálcium tartalma, több van benne, mint bármelyik terjermékben.

Tipp:  Pasztörizált tejben szervetlen formában van a kálcium és így nem beépül, hanem ráépül a csontokra: meszesedés formájában. Továbbá a tejtermékek erősen savasítanak , ezért a szervezet kálciumot von el magától, hogy semlegesítse és tartsa a vér kritikus pH értékét!).

Én grillezés , sütés előtt előre befűszerezem a zöldség ( padlizsán, cukkini) korongokat: himalaya sóval, zöld borssal, vagy az egyik legjobb választás az élesztőmentes vegantéria - vegamix.
Pihentetem fél órát, utána a felesleges vizet papír törlő segítségével leitatom.
A padlizsánnál tapasztalható, hogy ha nem grillezőn hanem kerámia edényben sütjük, minden olajat zsíradékot magába szív. Ezen úgy segíthetünk, hogy sütés előtt meglocsoljuk kókusz vagy hidegen sajtolt olíva olajjal.
Mindkét oldalukat pirosra, aranybarnára sütjük.

Kukoricás Szezámkrém

Hozzávalók:

250 g szezámmag vagy szezám pehely
200 ml kókusz tejszín
2-3 evőkanál hidegen sajtolt lenmag olaj
1 kk himalaya só
1 dl víz
1/2 citrom leve
2 cikk préselt fokhagyma
150 g cukormentes konzerv csemege kukorica vagy friss, főtt.

A szezámmag felét enyhén, állandó keverés mellett megpirítjuk, így egy jellegzetes ízt adunk a krémnek.
A másik felével együtt megdaráljuk, majd a többi hozzávalóval, kivéve a kukoricát, együtt krémesre turmixoljuk.
A kukorica szemeket utólag hozzákeverjük a krémhez. Tetejét tálaláskor lenmag olajjal meglocsoljuk.

2012. július 6., péntek

Zöldséges Frittata


Frittata -  sültet jelent olaszul, nem meglepő, hogy ez egyben egy olasz recept:)
Természetesen az eredeti recept sok tojással készül és átmenet a csőben sült és az omlett között.
Régóta találgatom, hogy milyen alternatívával tudnám finoman elkészíteni ezt a receptet.
A sárgaborsó lisztre jutott a választásom, mivel több, eredetileg tojásos receptet készítettem el sárgaborsó liszttel.
Nagyon finom lett és ajánlom mindenkinek aki valamilyen okból kerülné vagy elhagyta a tojást.
Kedvünkre gazdagíthatjuk tetszőleges zöldségekkel.
Ez a recept padlizsánnal, paradicsommal, zöld hagymával és cukkinivel készült.
Gazdagíthatjuk gombával, spárgával, vagy  éppen a szezonális zöldségekkel. 
Melegen,-hidegen egyaránt fogyasztható.


Hozzávalók

2 db közepes paradicsom
1 db kisebb padlizsán
2 szál zöldhagyma
1 db kisebb cukkini
300 g sárgaborsó liszt
3,5- 4 dl víz
1 kk himalaya só
késhegynyi  örőlt zöld bors
1 kk szárított kakukkfű
1 kk foszfátmentes sütőpor
2 dl növényi tejszín

kókusz olaj
növényi sajt a tetejére

A zöldségeket felkarikázzuk, kivéve a paradicsomot és kevés kókusz olajon előpirítjuk, puhítjuk, sózzuk. Törekedjünk arra, hogy roppanós maradjon a cukkini, ezért először a padlizsánt pároljuk a hagymával.
A lisztet a sütőport, sót, zöld borst, kakukkfüvet összekeverjük, majd a vízzel, növényi tejszínnel összedolgozzuk. Egy hígabb sűrűségű masszát kapunk. Egy tűzálló tálat kiolajozunk, el egyengetjük benne a zöldségeket, ráöntjük a sárgaborsó lisztes tésztát.
 A felkarikázott paradicsomot a tetejére tesszük. Én megszórtam reszelt, növényi sajttal, elhagyható, de így finomabb:)
Előmelegített sütőben 180 C fokon 25 percig sütjük. Fogyasztható önmagában vagy friss salátával. Hidegen szeletelhető.

2012. július 4., szerda

Fittanyuka workshop


Találkozzunk jövő hét hétfőn ( 07.09.-én), Szegeden az Alsóvárosi Művelődésiházban, ahol előadást tartok a Gyermekeinket érintő Egészséges Táplálkozásról, Recept alternatívák, továbbá lesz Mini főzőbemutató, Kóstolás, Kötetlen beszélgetés az egészséges életmód,-lúgosításról.

Gyerekeknek ingyenes!
Várok minden "Fittanyukát" Szeretettel!
Jó hír, hogy a Gyerekek is jöhetnek, Őket is várjuk egészséges nyalánkságokkal:)

2012. július 1., vasárnap

Organikus Fitness

Organikus fitness vagyis milyen és mennyi mozgással teszünk jót a szervezetünknek?!

2012. június 29., péntek

Hűsítő Rizses - Málna


Rizses málna, málnás rizs hidegen:) Nevezhetjük rizses málna fagyinak is....

Hozzávalók:

350 g fagyasztott málna
100 g barna rizs
500 ml rizstej
250 ml kókusztejszín
2 evőkanál méz,
vagy 1/2 kávéskanál stevia
vanília rúd

A barna rizst 1-2 órára vízbe beáztatjuk, majd leöntjük róla és a rizstejben a vanília rúddal együtt puhára főzzük. ( ha szükséges hozzáöntünk még vizet vagy tejet).
Hagyjuk kihűlni. Még jobb ha pár órával előtte vagy előző nap megfőzzük.
A málnát a mézzel ( vagy a steviával), a kókusztejszínnel együtt turmixgépben krémesre keverjük, majd hozzá keverjük a rizst. Ha szükséges még édesítjük és fagyi szedővel halmokat formálunk.
Mélyhűtőben tároljuk a maradékot, ha marad:) Nálunk nem maradt:)

2012. június 24., vasárnap

Mentás cukkini ragu


Ezt a nyári, tejszínes cukkini ragut, frissítő mentával bolondítottam meg.
Kifejezetten kedvenc most a sárga cukkini, még a kinézete is csupa nyár:)!
Feltétként csíkokra vágott, sült szejtánt adtam hozzá.

Hozzávalók:

2 db közepes cukkini
250 ml rizstejszín
2 evőkanál kukorica keményítő
1/2 citrom leve
2 cikk fokhagyma
2 evőkanál kókusz olaj
1/2 kk himalaya só
késhegynyi örőlt zöld bors
friss menta

A cukkiniket karikára vágjuk, megsózzuk  és a kókusz olajon 3-4 percig puhítjuk. A cél, hogy roppanós maradjon! Ujjnyi vizet öntünk hozzá.
 A tejszínt csomómentesre elkeverjük a keményítővel, citromlével és hozzáadjuk a cukkinihez.
Állandó keverés mellett besűrítjük, ízesítjük a préselt fokhagymával, örőlt zöld borssal.
A menta leveleket felaprítjuk és megszórjuk vele a már elkészült ragut.