Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. június 8., szerda

Életmódtábor - Kedvcsináló


Lovas szekerezés az Ilona völgyben
(2010 augusztus Fittanyuka életmódtábor)



Jó hír a hezitálóknak, akik szeretnének velünk tartani az erdélyi Életmódtáborba, de még nem döntötték el biztosan.

Az első három jelentkező bármelyik időpontra 10 % kedvezményt kap a teljes árból!

Jelezzétek minél előbb ha jönni szeretnétek és így kedvezményben részesültök, ha benne vagytok az első háromban..

Részletek a táborról itt!




Csatlakozz a fittanyuka közösséghez a facebookon

2011. június 6., hétfő

Sült Zsályalevelek zöldfűszeres bundában



Igazi nyári csemege és kitűnő vendég váró.
Meglepően finom, ropogós és még mártogatni is lehet vele.
Elkészítése pedig nagyon egyszerű.
 Szándékosan nem írtam mennyiséget, a vendégek és ínyencek számától függ.
Kiadós és laktató csemege.


Hozzávalók:

Friss zsálya levelek
Fehér tönköly liszt
1/2 kávéskanál himalaya só
vegyes szárított zöldfűszerek
víz
Kókusz olaj a sütéshez


A zsályaleveleket megmossuk és leveleidre szedjük. Hagyunk nekik szárat, hogy később ezek segítségével könnyen megfoghassuk.
A lisztből, vízzel, sóval, zöld fűszerekkel sűrű palacsinta tésztát keverünk.
A kókusz olajat felhevítjük és a leveleket gyors mozdulattal a tésztába mártjuk, majd a forró kókusz olajban kisütjük.
Konyhai papír törlőkendőre szedjük ki őket és még melegen, frissen tálaljuk.




Tökmagolajos mártogatós:

Hozzávalók:

300 ml szója joghurt
300 ml növényi tejszín
1/2 citrom leve
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
3 evőkanálnyi hidegen sajtolt tökmag olaj

A hozzávalókat turmix gép segítségével krémesre keverjük.



Csatlakozz a fittanyuka közösséghez a facebookon.











2011. június 1., szerda

Kukoricás Tofu saláta


Egyik nagy kedvencem a tofu, mert az igaz, hogy szójából készül, de a szója egyik legtermészetesebb származéka, 99,9 % a fehérje tartalma, növényi fehérje és könnyen emészthető a többi szója termékhez képest.
Tipp: Gastronómiai szempontból pedig egyik legjobb tulajdonsága, hogy semleges ízű, éppen ezért rengeteg féleképpen elkészíthető.
Élettani szempontból, pedig nekünk nőknek nagyon fontos összetevőt tartalmaz :  természetes fito-ösztrogéneket tartalmaz, ami miatt a japán és keleti nők ahol több ezer éves múltra nyúlik vissza a tofu fogyasztása, hírből sem ismerték a női betegségeket, mint például a mell daganatot, méhnyak rákot, meddőséget.

A fenti salátát készen vásároltam kis dobozban, annyira ízlett, hogy én magam is elkészítettem, töredéke áron, nagyobb mennyiségben.



Hozzávalók: ( 4 fő részére)

300 g natúr tofu
300 g füstölt tofu
200 ml növényi tejszín, pl.: zab vagy rizs tejszín
fél kávéskanálnyi himalaya só
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
1/2 citrom leve
késhegynyi örőlt, zöld bors
friss, zöld fűszer növény:
(én most friss tárkonnyal készítettem, de bazsalikommal, petrezselyem zölddel is finom lesz.)
250 g konzerv kukorica ( cukormentes!)


A kétfajta tofut felkockázzuk és a sóval, növényi tejszínnel, olíva olajjal, zöld borssal, citrom lével botmixer segítségével krémesre turmixoljuk.
Hozzákeverjük a lecsöpögtetett kukoricát és a felaprított zöld fűszernövényt.

Teljes kiőrlésű tönköly lisztből készült foccaciával és zöld salátával tálaljuk.
Kenhetjük is:  pirított kenyérre, vagy szendvics közé. 



Csatlakozzatok a fittanyuka közösséghez a facebookon






2011. május 30., hétfő

Blog szülinap és Gyerek zsúr:)

Kettő éves lett a Fittanyuka gastro blog:)
Terveim szerint nem sikerült az oldalnak a szülinapra megújulnia, de ami késik nem múlik.
Ez most nem rajtam múlik, hanem a honlap készítőn, de türelmesen várok - várunk...
Addig is igyekszem mint mindig, minél több változatos receptet feltölteni a lúgósító - vegán étrend témában.
Idei évtől pedig a különböző étel allergiásoknak is próbálok segíteni recept ötletekkel.
Mint például a Tej,-tojás allergiásoknak, ( ez eleve adott a vegánság miatt), továbbá gluténérzékenyeknek és cukorbetegeknek is.



Eltéveszthetetlen számomra az évforduló, mert a kislányom 2 éves szülinapján indult egy
vegán eper tortával!

Ez volt az első vegán tortám, akkor még nemis sejtettem, hogy később ilyen sok  tortát fogok készíteni, már nemcsak saját részre.



Most is megünnepeltük a szülinapot, természetesen a Vikiét és mostmár egy kisebb óvodai csoport volt a vendég sereg.
Nem gondoltam volna, hogy ez ilyen fárasztó kilenc gyerekkel:)
Egy évben egyszer viszont kivitelezhető.
A torta természetesen vegán volt és kislányom kérésére, ez már hagyomány, megint eper!
Próbálok mindig valami újítást belevinni az eper torta elkészítésébe: volt már csokival, "tejszínhabbal", most eper halomnak neveztük el, mert sok-sok epret halmoztam a tetejére.



..négy éves Kis Vegán Királylány


..ez csak a csapat fele:)


Csatlakozzatok a fittanyuka közösséghez a facebookon


2011. május 25., szerda

Tejmentes Frozen Joghurt - Mogyorós zabkeksszel

Ahogyan egyre melegebb lesz, mert nyakunkon a nyár, azon kapom magam, hogy jobban kívánom a hűsítő finomságokat.


Leginkább a kislányomnak készítem manapság
fagyi gyanánt, a mindenféle cukros, színezett fagyik és krémek helyett.
 Az anyukáknak is ajánlom, mint könnyű, cukormentes desszert!

Hozzávalók: 4 adag

500 ml natúr szójajoghurt
250 g fagyasztott, vegyes erdei gyümölcsök
2 evőkanál nyírfacukor
1/2 kávéskanál fahéj - erjedésgátló!
1 kávéskanál vanília kivonat
1 kávéskanálnyi agar-agar, vagy útifűmag héjőrlemény ( nedvesség megkötő )

Mogyorós zabkeksz:

Tipp: A kekszet is készíthetjük nádcukor helyett nyírfacukorral!

Recept itt!

A joghurtot a gyümölcsökkel és a többi hozzávalóval krémesre turmixoljuk, majd a mogyorós zabkeksszel tálaljuk.



Csatlakozzatok a fittanyuka közösséghez a facebookon

2011. május 20., péntek

FITTANYUKA ÉLETMÓDTÁBOR ERDÉLY SZÍVÉBEN

Mint azt már korábban is posztoltam, idén nyáron is megszervezzük a Fittanyuka Életmódtábort nemcsak anyukáknak, Erdélyben.

A tavalyi tábor nagyon jól sikerült, pozitív visszajelzéseket kaptam, sokat tanultunk egymástól is, a résztvevők megkapták az induláshoz szükséges tudás "kezdőcsomagot"!

A tábor célja továbbra is, hogy segítsünk mindazoknak elindulni akik életmódot szeretnének váltani, áttérni egy egészségesebb, lúgosító étrendre akár betegség, fogyás, vagy bármilyen más egyéni okok miatt.

Ezen kívül egyénre szabott  életmód tanácsadást kap minden résztvevő, mert  nem vagyunk egyformák:)!
Első helyen áll a táplálkozás, helyes étrend kialakítása a MIT-MIKOR-MIVEL elv elsajátítása,
- mini főző tanfolyam, lúgosító-vegán receptek, ételek elkészítése. ( ÚJDONSÁG!)

Második helyen áll a MOZGÁS, amely nélkül az egészséges életmód elképzelhetetlen.
- a táborban ez könnyed alakformáló torna, kocogás és lazító-nyújtó, jóga-légző gyakorlatokban nyilvánul meg.

Harmadik, de nem utolsó helyen pedig az, hogy jól érezzük magunkat: Jókat és egészségeseket együnk, kiránduljunk Erdély csodálatos tájain!




Tudással, lelkesedéssel felvértezve fogtok hazatérni, hogy majd otthon a hétköznapokban is folytathassátok a lúgosító, egészséges életmódot!


Részletek:


7 NAP 6 ÉJSZAKA TELJES ELLÁTÁSSAL

( NAPI HÁROMSZORI ÉTKEZÉS, ÖSSZEÁLLÍTOTT LÚGOSÍTÓ, VEGÁN, ÉTREND ALAPJÁN)


65.500.-FT. / FŐ/ 7 NAP, 6 ÉJSZAKA



AZ ÁR TARTALMAZZA:


- ODA – VISSZAUTAZÁST KÉNYELMES, LÉGKONDICIONÁLT KISBUSZON

- SZÁLLÁST APARTMAN HÁZBAN 2-3 ÁGYAS ELHELYEZÉSSEL: CSONKAPATAK VENDÉGHÁZBAN

 

- EGYÉNI ÉLETMÓD TANÁCSADÁS MINDEN RÉSZTVEVŐ SZÁMÁRA,

- MINDENNAPI „FITTPERCEK” (könnyű, alakformáló torna, kocogás, nyújtó-lazító jóga gyakorlatok).


- KIRÁNDULÁS: HARGHITA GYÖNGYE- TERMÁLFÜRDŐ, HOMOROD FÜRDŐ- BORVÍZFORRÁSOK,

SZOVÁTA – SÓBÁNYA- MEDVETÓ, KOROND, SZENT-ANNA TÓ.

(Az ár a belépőket és költőpénzt nem tartalmazz!)



IDŐPONTOK:



1. IDŐPONT: JÚL. 16.-TÓL – JÚL. 23.-IG!

2. IDŐPONT: AUG. 6.-TÓL – AUG. 23.-IG!




HELYEK KORLÁTOZOTT SZÁMBAN, 6 FŐS CSOPORTOKKAL INDULUNK!



JELENTKEZZ - ÉRDEKLŐDJ A RÉSZLETEKÉRT:



pemy2009@gmail.com

Tel: 36/30/479-2765


Csatlakozzatok a fittanyuka közösséghez a  facebookon

2011. május 11., szerda

Fittanyuka Életmódtábor 2011!

Lányok!

Hamarosan itt a nyár és újra szervezünk Életmódtábort: Lányoknak, Anyukáknak és nemcsak Anyukáknak.
A tavalyi volt az első és igazán jól sikerült, élményekkel és új információkkal tértek haza a résztvevők.
Nemcsak kirándulásról szól a tábor, habár Erdély a helyszín és annyi csodálatos látnivaló van, hanem az egy hét alatt teljes betekintést kapnak a résztvevők az egészséges, lúgosító életmódról, receptek elkészítéséről, helyes ételtársításról és sok más az egészséges életmód kialakításához szükséges információkról.
Mindezt tarkítják  a közös kirándulások, közösen végzett testmozgás, jóga, szekerezés stb.
Egyénre szabott életmód és étrend kialakítás, amelyet hazatérve ki-ki érzése szerint folytathat, de semmi sem kötelező.

Cél:  hogy jól érezzétek magatokat, hasonló érdeklődésű személyek között, szép környezetben, egészséges ételeket fogyasztva:)!








Kettő időpontra lehet jelentkezni:

1. időpont: Július 16.-23.-ig,
2. időpont: Augusztus 6.-13.-ig.

Kis betekintő a tavalyi táborba!

Helyszín: Csonkapatak Vendégház.

Részletekkel hamarosan jövök hírlevélben és itt a blogon is.






Csatlakozzatok a fittanyuka közösséghez facebookon

2011. május 7., szombat

Eperhab


A hónap gyümölcse az eper! Ez egy igazán, könnyű, légies finomság cukor nélkül.
Kétféleképpen is elkészíthetitek: az egyik megoldás a felverhető szója tejszínhab, viszont ha nem szeretnétek szóját fogyasztani akkor megoldás a natúr kókuszkrém.




Hozzávalók: 2 fő részére

500g-700 g friss eper
3 evőkanál xilit
300 ml kókuszkrém, vagy felverhető szója tejszín
1 kávéskanál agar-agar, vagy kukoricakeményítő ( növényi keményítő, zselésítő)

Az epret megmossuk, tisztítjuk a leveleitől, negyedeljük az eper szemeket. 
Majd az eper mennyiség felét megszórjuk a xilittel, a másik felét félretesszük.
A xilittel megszórt epret turmixoljuk, majd a kókusz, vagy szója tejszínnel, agar-agarral, robot-habverő segítségével habbá verjük.
Üvegpohárban rétegezzük: egy réteg eper, majd egyréteg eperhab. Eperrel fejezzük be a rétegezést!
Jól behűtve tálaljuk:)
Tipp: erjedésgátló fűszerként adjatok hozzá egy csipet örőlt fahéjat!



Csatlakozzatok a fittanyuka közösséghez a a facebookon

2011. május 6., péntek

Kókuszos füstölt tofu


Egzotikusan hangzik a recept elnevezése, viszont ízhatásában, talán a füstölt íz és a kissé pirított kókuszchipsz miatt: fűszeres, nekem inkább jellegzetes " magyaros" íze volt.

Amint a lenti fotók is mutatják, finom hidegen, melegen.
Frissen,  fogyaszthatjuk meleg pitába töltve, friss zöldségekkel, hidegen, akár másnap, pedig saláta feltétként. Ez a megoldás, finom saláta  - vacsora tipp.




Hozzávalók:
300 g füstölt tofu
2 evőkanál kókuszolaj
1 szál "új" fokhagyma
1 evőkanál szója vagy tamari szósz
maréknyi kókuszchipsz

Friss zöldségek

Öntet: 200 ml szója joghurt vagy növényi tejszín,
csipet himalaya só
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
3 evőkanál natúr paradicsom szósz, vagy 1 db nyers turmixolt paradicsom
1 kávéskanál szárított bazsalikom

Összekeverjük a hozzávalókat.




A tofut kockákra vágjuk, fokhagymát felaprítjuk és a wokban felhevített kókuszolajon, állandó keverés mellett a kókusz chipsszel együtt megpirítjuk.
Végén hozzáadjuk a tamari vagy szója szószt.
Friss salátával, a meleg pitával, öntettel tálaljuk.


Csatlakozz a fittanyuka közösséghez a a facebookon!


2011. május 3., kedd

Roppanós zöldségek, Tamari szósszal - Sült szejtánnal


Már biztosan tudjátok, hogy nagy kedvenceim a Wokkal készült ételek, azért is nyitottam egy külön címkét nekik. Kedvenceim a zöldségek , mert éppen csak picit megpirulnak, de roppanósak maradnak, majdnem nyersek.
Ennek az ételnek a tamari szósz adja meg a finom, keleti ízhatást.

Tamari szósz: A japán tamari szó a "tamaru" szóból származik, aminek jelentése felhalmozódik.
Ez az a folyadék, amit teljesértékű szójababból gyűjtenek össze a miso ( lágy, sós ízű pép, ételízesítésre használják) előállítása során.. A fő különbség a Tamari és a Shoyu között, hogy a Tamari nem tartalmaz búzát.
Felerősíti a tengeri só ízét, a kevesebb több  elven működik.  A makrobiotikai étrend egyik alapvető hozzávalója.
Hozzávalók :
( 2 fő részére)

3 db közepes cukkini
 3 szál répa
1 db vöröshagyma
fél fej zeller
150 g fagyasztott vagy friss zöldborsó
150-200 g sült szejtán
( kész, csomagolt sült szejtánt használtam: Tofu Compani Kft.)
3 evőkanál kókusz olaj
2 evőkanál Tamari szójaszósz

A tisztítás után a zöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, még jobb ha van olyan zöldség szeletelőnk amellyel könnyedén, gyorsan szeletelhetünk, "csíkozhatunk".
A wokk-ban felhevítjük a kókusz olajat és először a hagymát, majd  zöldborsót, a zellert, répát, legutoljára a cukkinit dobjuk rá és állandó mozgatás, vagy keverés mellett 4-5 percig pirítjuk a zöldségeket.
 A csíkokra vágott szejtánt is hozzáadjuk, majd ráöntjük a tamari szószt.
Átforgatjuk és már készen is van.
Köretként tálaljunk hozzá basmati vagy jázmin rizst.

Tipp: Ha vacsorára fogyasszuk, hagyjuk el a rizs köretet!





2011. április 30., szombat

Epres Köleskuglóf

Lassan itt a május és a májusi hónap gyümölcse az eper!
Nem sok olyan személyt ismerek aki nem kedvelné ezt a színre, zamatra, ízre csodálatos bogyós gyümölcsöt.

Élettani tudnivalók az eperről:

Tele vitaminnal, az egészsége megőrzéséhez elengedhetetlen növényi vegyületekkel.
Lédús, C-vitaminban gazdag formás kis csoda, a hosszú téli hónapok után feltölti kiéheztetett testét és lelkét. És a színe, az illata!
Mintha csak a színterápia doktorai találták volna ki, még a látványa is energetizál!
Serkenti a vérkeringést, és fokozza a méregtelenítő folyamatokat.
 Bőséges C- és E-vitamin tartalmával kitűnő vértisztító táplálék. Csökkenti a szívbetegségek, a kötőszöveti gyulladások, az agyér-elmeszedés és a rák kialakulásának esélyét.
A benne található vegyületeknek kifejezetten fiatalító hatása van.
Minden gyümölcsöt a legjobb akkor fogyasztani amikor érik, nyersen, édesítetlenül, vegyszermentesen a legjobb.
A bogyós gyümölcsök nyersen is ehetők együtt lisztes ételekkel, természetesen répacukor nélkül!!
Az eper jó hatást gyakorol a májra, élénkíti , méregteleníti.

Innen a téves allergizáló hatás, ugyanis az eper csak teszi a dolgát : méregtelenít, amely hatására a bőrön kiütések jelentkeznek.
Nem az epret kellene eliminálni, hanem leginkább a túlzottan elfogyasztott állati fehérjéket.
 Első helyen áll a hús mellett a tejtermék!
Kitűnő méregtelenítő kúra az 1-2 napos eperkúra, amikor csak vegyszermentes epret eszünk, mellé a nap folyamán kevés gyógyteát fogyasztunk .

Úgy döntöttem ebben a hónapban több olyan receptet teszek közzé ami ezzel az ínycsiklandozó gyümölccsel készül.

Első epres recept, természetesen cukor nélkül, ez a nagyon könnyű sütemény, amely tulajdonképpen nem tartalmaz búza lisztet, tehát gluténmentes is! Az egyik leginkább lúgosító gabonával készült : a kölessel.
A sütemény mellé fogyaszthatunk nyers epret is és csakis növényi , nem hidrogenizált tejszínhabot, ha fokozni akarjuk az élvezetét!



Hozzávalók:

250 g köles liszt
100 g mandula liszt, vagy örőlt mandula
80 g növényi édesítő: xilit ( nyírfa cukor)
8 evőkanál kókusz olaj
késhegynyi bourbon vanília
1 tasak foszfátmentes sütőpor
fél citrom leve és reszelt héja
3 dl víz
2 evőkanál szójajoghurt ( elhagyható).

100 g  friss eper



A köles lisztet elkeverjük a mandula liszttel, sütőporral, xilittel, bourbon vaníliával, citrom héjával, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat: olajat, citromlevet, vizet, szója joghurtot. Robotgép segítségével összedolgozzuk.
A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk és óvatosan hozzákeverjük a tésztához.
Egy kuglóf sütő formát kiolajozunk és beleöntjük a tésztát. Előmelegített sütőben 180 C fokon 30-35 percig sütjük. Szúró próbát veszünk mielőtt kivesszük és ha még nem sült át a közepe további 5-7 percig sütjük 150 C fokon. Miután kihűlt óvatosan kiborítjuk a formából.

Adhatunk mellé habbá vert szója tejszínhabot, vagy szója helyett kókusz krémet is kidolgozhatunk robot gép segítségével. ( majdnem hab állagú lesz).


2011. április 28., csütörtök

Csőben sült paradicsomos cukkini


A cukkinit nem lehet megunni, nagy előnye, hogy számtalan módon felhasználható, elkészíthető.
A vegán és lúgosító konyha nélkülözhetetlen zöldsége.
Könnyen emészthető és például lereszelve kitűnő saláta "töltelék".
A fenti recept egy nagyszerű tipp ebédre, viszonylag gyorsan elkészül, kiadós és finom.

Hozzávalók: ( 3-4 főre)

3 db közepes cukkini
3-4 szem újkrumpli
250 ml paradicsom szósz
200 ml növényi tejszín ( rizs, vagy zabtejszín)
150 g növényi sajt
 ( Olvadó! Kitűnő a szójaprodukt terméke, mert nem tartalmaz hidrogénezett zsírokat, adalékanyagot és tejszármazékot!)
2-3 cikk fokhagyma
friss vagy szárított bazsalikom
1 kávéskanálnyi himalaya só
késhegynyi örőlt rózsabors
kókusz olaj
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
2-3 cikk fokhagyma





A cukkinit felkarikázzuk, a krumplit tisztítás után  vékony szeletekre vágjuk.
Sózzuk a cukkinik mindkét oldalát  és borsozzuk. A felhevített kókuszolajon hirtelen megpirítjuk mindkét oldalukat.
A hátramaradt olajon a felaprított fokhagymát ( 1 cikket félreteszünk), megfuttatjuk, majd ráöntjük a paradicsom szószt.
 Ízlés szerint sózzuk és fűszerezzük a bazsalikommal. 3-4 percig főzzük, majd belepréseljük a meghagyott fokhagyma cikket.
A simára elkevert növényi tejszínt hozzáadjuk az elkészült paradicsom szószhoz.
Egy tűzálló tálat kiolajozunk az olíva olajjal és rétegezzük: először az elősütött cukkinit, majd a vékonyra felszeletelt újkrumplit és ráöntjük a tejszínes-paradicsomos szószt.
Addig ismételjük ameddig elfogynak a hozzávalók.
Utoljára leöntjük a szósszal, betakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben 180 C fokon 20 percig sütjük.
Levesszük róla a fóliát és a tetejére helyezzük a szeletelt növényi sajtot és további 7 percre visszatesszük amíg ráolvad a csőben sült tetejére.
Mivel krumplival készül, külön köretet nem ajánlok hozzá!


Tipp: Készíthetjük normál krumplival, viszont akkor előre főzzük meg a krumplit, amelyet főzés után szeletelünk. A sütési idő így lerövidül : 10-15 percre a 20 perc helyett!

2011. április 25., hétfő

Almás Mandulakrém

Nyammi, ahogy Vikike mondaná:)!
Könnyű, finom és nagyon egészséges ez a krém, amit fogyaszthattok akkor is, ha desszertre vágytok, de kitűnő reggelire, tízóraira vagy egy délutáni snackre.


Két adagot készítettem belőle, mert egy adagot teljesen felesleges, kevésnek bizonyul!


Hozzávalók:

2 db alma
6 evőkanál mandula liszt, vagy darált mandula
200 ml kókuszkrém
késhegynyi bourbon vanília
1 evőkanál nyírfacukor
késhegynyi örőlt fahéj
pár csepp friss citromlé

Az almákat lehéjazzuk, cikkekre vágjuk és a többi összetevővel krémesre turmixoljuk.

Tipp: mandula az egyik leginkább lúgosító olajos mag. Selymes, semleges íze szinte minden édességhez, de nemcsak édességhez illik.
Ami még mellette szól, hogy " élő" édesség, nyers hozzávalókból!

2011. április 24., vasárnap

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok !


Húsvéti recept tipp:

Foszlós, tej-tojásmentes  kalács nyírfacukorral.

Már a tavaly is megsütöttem a fenti kalácsot, viszont az idén már nádcukor helyett növényi édesítővel: nyírfacukorral készítettem. Javaslom nektek is , ízében, állagában ugyanolyan finom lett.
Recept itt!

Bébi Spenótsaláta - Pirított kesúdiós tofucsíkokkal


Itt van a Húsvét, habár nekem még tart a böjt utáni felépítő időszak. Egy vegánál nem jelent nagy különbséget a korábbi táplálkozáshoz képest, csupán annyit, hogy még több nyers zöld ételt szükséges ilyenkor fogyasztani.
 Csírákat, zöld, zsenge salátákat, hagymaféléket, mert ezek nemcsak kitűnően lúgosítanak, hanem rendkívül sok, fontos nyomelemmel, ásványianyaggal töltik fel a megtisztított szervezetet.
Lehetőségünkhöz képest fogyasszuk a vegyszermentes zöldségeket!
Jó ötlet a fenti menüt akár vacsorára fogyasztani, így könnyen megőrizhetjük a tisztítókúrával elért karcsúságot.

Magas a növényi fehérje tartalma, ezért csak a felépítő időszak második, harmadik szakaszában fogyasszuk!

Hozzávalók: ( 2 főre)

200 g bébi spenót
Maréknyi kesúdió
200 g natúr tofu
csíra ( bármilyen)
fél kávéskanálnyi himalaya só
késhegynyi kurkuma
1 szál új fokhagyma
3-4 db retek

kókusz olaj a pirításhoz

Dresszing:
hidegen sajtolt olíva olaj, friss citromlé, csipetnyi himalaya só, összekeverve.


A tofut csíkokra vágjuk, a spenót leveleket megmossuk, a hosszú szárakat letördeljük, az új fokhagymát felkarikázzuk.
Egy wokkban felhevítjük a kókusz olajat, majd rádobjuk a tofucsíkokat, fokhagymát, sózzuk, óvatosan folyamatosan keverjük. Vigyázzunk, hogy ne törjük össze.
Amikor enyhén megpirult rádobjuk a kesudiót, kisebbre vesszük a lángot, hogy ne égjen meg a kesúdió, csak nagyon picit megpiruljon. Lehúzzuk a lángról és fűszerezzük a kurkumával.
Egy salátás tálban a spentótleveleket összekeverjük a dresszinggel.
Tálalásnál a spenótsalátára halmozzuk a pirított kesúdiós tofut, megszórjuk a csírával , a félbevágott retekkel díszítjük és fogyasztható!

Elkészítési idő:  : 15 perc :)

2011. április 21., csütörtök

Blogváltozás , Facebook - like és egyebek..

Nagy öröm számomra, hogy egyre többen olvassátok a fittanyukát és egyre nagyobb a látogatottsága .
Remélem sok hasznos, egészséges recepttel tudok nektek segíteni és ígérem ez így marad a jövőben is!
Egy-két  apró változtatás lesz az oldalon hamarosan, erről időben értesítelek benneteket.
Amire viszont kérni szeretnélek titeket, hogy csatlakozzatok a fittanyukához a Facebookon és együtt hozzunk létre egy jó kis közösséget, csapatot:)!
Katt ide!

Ti mit hiányoltok az oldalon és mi az amin változtatnátok? Mindenki véleményére kíváncsi vagyok, szeretném, hogy együtt alakítsuk át az oldalt!
Írjátok le ötleteiteket, véleményeteket a megjegyzésnél.

Kellemes Húsvéti Ünnepeket Kívánok!

2011. április 17., vasárnap

Torták..,Nyuszik..

Még tart a böjti időszak, de hamarosan itt van a Húsvét Ünnepe amikor is finom falatok kerülnek az ünnepi asztalra.
 Elengedhetetlen az ünnep, a finom édességek nélkül.
Még jobb ha ezek az édességek nemcsak finomak, hanem egészségesek is!
Ezek a sütemények, torták amelyeket készítek, eleve tej,-tojás nélkül készülnek, vegán összetevőkből.
Ezen kívül semmilyen adalékanyagot, mesterséges ízfokozót, színezőt, mesterséges édesítőszert nem tartalmaznak!

Az összetevők bio, vagy natúr alapanyag, bio tönköly lisztből készülnek.
Méretek: 10, vagy 20 szeletes torták.
Kérésre édes,-sós aprósütemények a fentikben leírtak szerint.( vegán,-bio összetevők).

Kérésre akár glutén,- cukor,- szója nélkül is elkészítjük, figyelembe véve bármilyen étel allergiát, érzékenységet, candida, lúgosító diétát.

Húsvétkor minden Kedves Megrendelő  Nyuszi, vagy Kisbari forma-süteményt kap ajándékba!




A torták összetétele kérésre variálható: Gluténmentes, Cukormentes ( növényi édesítőkkel)!



Lúdláb : étcsoki, - meggy.



Vanília, csoki,-marcipán



Tej,-Étcsoki:( Glutén, cukormentes)



Kókusz,- vanília


Csoki,-Marcipán



Csoki, Kókusz



Citrom,-Mandula



Erdei gyümölcs,- étcsoki


Eper
 
Rendelhetőek: www.fittanyukasuti.hu
 

2011. április 13., szerda

Sóska krémleves - Sóska saláta


Íme a tavasz másik nagy vitamin bombája! Nem érdemli meg, hogy ennyire hanyagolva legyen.
Nagyon jól beleillik ebbe a böjti időszakba,  legyen szó a bevezető szakaszról, vagy magáról a böjtről, ugyanis böjti levesként is fogyaszthatjuk.

Tipp:
Nagy a C-vitamin-tartalma, és az emberi szervezet számára fontos ásványokból is sokat tartalmaz (foszfor, vas, kalcium), oxálsavat és sóit, cserzőanyagokat, flavonoidokat, C-vitamint és antranoidokat.
 Magas gyümölcssavtartalma következtében kedvező étrendi hatású, továbbá frissítő és élénkítő. Fűszernövényként is számon tartják.

A sóska vizelet hajtó valamint nyálkaoldó hatású. Immunerősítő hatása van. A szervezet ellenállóképességét, védekezőképességét növeli. Vértisztítóként ismert a népi gyógyászatban. Tudni kell! Az oxálsav szerepet játszhat vese- és húgyhólyagkő képződésében az erre hajlamosaknál, ehhez azonban hatalmas mennyiséget kell elfogyasztani.

A recept egyszerű, de nagyszerű:)

Hozzávalók:

500 g friss sóska sóska
1,5 l víz
kávéskanálnyi himalaya só
200 ml, nem hidrogénezett növényi tejszín
2 -3 evőkanál nyírfa cukor

Az elkészítésnél nagyon odafigyeltem, hogy minél több értékes tápanyag, vitamin benne maradjon, ezért pároló edényt alkalmaztam. Az alsó edénybe öntöttem a vizet, fölé helyeztem a tisztított sóskát és forrástól számítva: körülbelül 5 percig pároltam. Majd a vizet nem öntöttem el, hanem sóztam, beleöntöttem a tejszínt, a sóskát és bot mixer segítségével krémesre mixereltem.  A végén a nyírfa cukorral enyhén megédesítettem, hogy elvegye picit a fanyar, savanykás ízét.

Mondhatnám, hogy kettő az egyben! Ugyanis itt van egy kitűnő saláta recept, természetesen sóskával.
Fontos, hogy ne csak a böjt előtt fogyasszunk friss leveleket, zöld csírákat, zsenge zöldségeket, hanem tavasztól őszig minimum!  Ezek lúgosítanak igazán!



 Vegyes sóska saláta:
 
Hozzávalók:
 
6-7 levél sóska
1-2 szál újhagyma
retek
pár szem koktél paradicsom
friss petrezselyem zöldje
bármilyen csíra
hidegen sajtolt lenmag olaj
csipetnyi himalaya só
maréknyi előre beáztatott mandula, kesúdió, vagy gazdagíthatjuk a salátánkat nem hidrogénezett  növényi sajttal.
 
A zöldségeket feldaraboljuk, néhány sóska levél kivételével, ( ezekre az egész levelekre halmozzuk majd a kész salátát) ,a leveleket beletépkedjük a salátába, az egészet összekeverjük, enyhén sózzuk, meglocsoljuk a lenmagolajjal, megszórjuk a petrezselyem zölddel, és a mandula, kesúdió vagy a felkockázott növényi sajttal tálaljuk.

2011. április 12., kedd

Erdei Étcsokis - Gyümölcstorta


A fenti torta a minap készült egy cukorbeteg hölgynek, ezért nyírfa cukorral készítettem és természetesen vegán - bio összetevőkkel!

Összetétel:  Világos tönkölyliszt, kókusz olaj, nyírfa cukor, foszfátmentes sütőpor, citromlé, kakaópor, víz.

Krém: Nem hidrogénezett növényi margarin, agar-agar, nyírfa cukor, növényi tej, piros gyümölcsök, bourbon vanília.
Cukormentes áfonya lekvár.
Díszítés: ét-csokoládé ( fruktózzal).



Rendelhető: www.fittanyukasuti.hu