A múlt héten Vikike 5-ik szülinapját tartottuk.
Ilyenkor mindig legalább annyira izgulok, mint ő, mert hetekig a szülinapról beszélünk, előtte és utána is!
Ő nagyon várja, tervezgeti, meghívja a kis ovis társakat.., én pedig a zsúr asztalt tervezgetem:)!
Ő nagyon várja, tervezgeti, meghívja a kis ovis társakat.., én pedig a zsúr asztalt tervezgetem:)!
Mint anya mondom nem egyszerű ( és itt maximálisan együttérzek a többi anyukával), hogy a finomságok amit kínálunk a kicsiknek ne csak egészségesek legyenek, de finomak is ,vagy fordítva is mondhatnám: ne csak finom, hanem egészséges is legyen!
Azt tudom, hogy mit szeret a gyerekem, de vajon a többi is szívesen elfogyasztja?
Viki alapvetően úgy táplálkozik ahogy én.
Nem eszik húst, tejet, tojást ( érzékeny is rá), adalékokat, cukrot, finomított élelmiszereket. Mind amellett egy nagyon jó étvágyú, édesszájú kislány.
Tiltani nem szoktam neki ételeket, inkább elmondom, hogy mi - miért van és miért esszük úgy ahogy esszük.
Ha megkínálják tudja, hogy megkóstolhatja amit kínálnak neki.
5 évesen már magától mondja, hogy ő nem szereti a "szúrós" italokat ( szénsavas).
Elmondja, hogy az állatok az ő barátai és nem eszi meg őket, a rejtett cukrot azért nem tudja megkülönböztetni, erre nekem kell odafigyelni.
Azt vallom, hogy nem tiltani kell a gyerekeket, mert az szorongást vált ki, hanem saját példán keresztül tanítani, mert ők úgyis azt akarják másolni amit mi csinálunk ( ez mindenben így van).
Viszont a példamutatást-tanítást nem elég elég korán kezdeni.
Többször tapasztalom, hogy anyukák "panaszolják", hogy nem tud mit tenni, ugyanis a gyereke nem issza meg a növényi tejeket, a sima vizet stb., a legjobb igyekezete ellenére sem.
Ne feledjük, hogy mi ismertettük meg a gyerekkel a kólát, a cukrot, stb.
Ilyenkor már nehezebb a dolga az anyáknak. Az agresszív ételek, ízek szinte érzéstelenné teszik az ízlelést. A legagresszívabb a konyhasó, fehér cukor, ízfokozók, adalékok.
Tudom van a közösség, az óvoda, iskola, de mindig az otthoni minta a legerőteljesebb.
Ilyenkor már nehezebb a dolga az anyáknak. Az agresszív ételek, ízek szinte érzéstelenné teszik az ízlelést. A legagresszívabb a konyhasó, fehér cukor, ízfokozók, adalékok.
Tudom van a közösség, az óvoda, iskola, de mindig az otthoni minta a legerőteljesebb.
Ebben nekünk anyáknak van a legnagyobb felelősségünk!
Én a következőképpen állok hozzá: tanítom saját példámon keresztül, és bízom benne, az ő ítélő képességében, hogy amikor nagyobb lesz úgy tudjon dönteni ami neki a legjobb!
Visszakanyarodva az zsúr asztalhoz:
A favorit egy uzsonna sütemény volt: a Krumplis hajtogatott, amit kapros "túróval" töltöttem meg.
Második helyen a Csokis almás muffin állt, utána az eper következett. Utólag visszagondolva nem javaslom a csokis epret ha féltjük a bútorokat, kárpitokat:)
Ezen kívül tálaltam alma chipszet, kitűnő alternatíva a hagyományos chipsek helyett, amit imádtak, volt a tönköly lisztből készült magos - sós rúd, fittanyuka süti -ből.
Italok közül a gyömbéres limonádé fogyott , nem csináltam erősre, mert a gyömbér karakteres ízű.
Barbi ruhája: tej,-tojás,-adalék és cukormentes eper torta.
www.fittanyukasuti.hu kérésre.
Az abszolút favorit pedig a almás-barackos cukor,-adalék mentes kölyök pezsgő volt és az általam kreált Barbi torta, ami Viki kívánsága volt.
Receptek:
Csokis Almás muffin - zabpehellyel
Recept: Itt!
Étcsokoládéba mártott Eper
Recept: Itt!
Krumplis hajtogatott kapros "túróval"
Recept: Itt!
Recept Itt!
..vagy a narancsos amaránt golyók,
Recept Itt!
Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon
2 megjegyzés:
Szuper vagy, Emi! Remek a dizájn, és jó sokat dolgoztál a bulira is!
Köszönöm, nagyon Kedves vagy:)!
Megjegyzés küldése