Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2011. október 17., hétfő

Sütőtök Kókuszos - Rizzsel Töltve


 
Kiváló őszi étel, a gyerekek ( és felnőttek ) kedvence, az édeskés sütni való tök.
Életmód tipp: A sütőtök remek ellenszere a megfázásból eredő gyulladásoknak, petefészek és húgyhólyag-gyulladásnak, prosztata problémáknak, allergiás tüneteknek, bõrpanaszoknak, a máj működését pedig serkenti, látás zavarokra is kiváló, mindezek felett kisimítja a narancs bőrt.


A növény húsa - amint azt a sárga színe is mutatja - igen gazdag karotinoidokban, A-, C- és B-vitaminokban.

Ebben az időszakban vétek lenne kihagyni, viszont sokszor unalmas az önmagában megsült tököt kanalazni.
Fantasztikus főételként vagy köretként is tálalhatjuk.
Ebben a formában megtartja egészség védő  - lúgosító hatását ez a nagyszerű növény.


Hozzávalók:

1 db közepes nagyságú, hosszú sütőtök
100 g jázmin vagy basmati rizs
1 kávéskanál himalaya só
1 kis fej vörös hagyma
késhegynyi örőlt fehér bors
késhegynyi édes curry
2 evőkanálnyi kókusz olaj
1 evőkanálnyi vegamix
200 ml kókusz tejszín
növényi sajt a tetejére


A tök tetejét hosszában levágjuk, majd a  közepét, magházát kikanalazzuk és meghagyva egy
1,-1,5 cm-es réteget, a tök húsának többi részét is kikanalazzuk.
A tetejét zöldség hámozó segítségével lehéjazzuk, felkockázzuk.
A sütőtök alját vékonyan levághatjuk, hogy ne boruljon, billegjen.
Majd előmelegített sütőben, 180 C fokon, alufóliával letakarva félpuhára sütjük.
A hagymát felaprítjuk és a felhevített kókusz olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a kikanalazott és felkockázott tök húsát.
Sózzuk és fűszerezzük a fehér borssal, curryvel, kevéske vizet öntünk hozzá és puhára pároljuk.
A rizst kétszeres mennyiségű enyhén sós vízben szintén megfőzzük.
A puhára párolt sütő tök húsára ráöntjük a kókusz tejszínt és forrásig hevítjük.
Ha túl híg a tejszínes tök akkor sűríthetjük egy kávéskanálnyi étkezési keményítővel.
A rizst is hozzáadjuk a tejszínes tök ragunkhoz.
A félpuhára sült tököt kivesszük a sütőből, az üregébe betöltjük a rizses  - kókusz tejszínes tölteléket. Tetejét megszórjuk enyhén, reszelt olvadó növényi sajttal és visszahelyezzük a sütőbe további 15 percre.
Tálalás előtt meglocsoljuk tökmag olajjal.
Fogyaszthatjuk friss salátával, vagy köretként, hidegen- melegen.

2011. október 10., hétfő

" Tejszínes " Karfiol - leves


Újra elérkezett a leveses hónapok ideje, amikor jól esik egy lélekmelengető leves.
Természetesen nagyon nem mindegy, hogy mi van a levesben:)?!
Mivel elkezdtük a felkészülést az őszi böjtünkre, kiváló választás akár ebédre vagy vacsorára az
alábbi recept.
A jó hír, hogy a leveseket a böjt alatt sem kell mellőznünk, a legjobb módja az
éhség elűzésének.
Speciális böjti leveseket itt találtok.
Kísérletezzetek bátran, a fontos szempont, hogy az összetevők a lúgosító zöldségek legyenek, mellőzzétek
az ízfokozókkal teli leves porokat, ételízesítőket, használjátok a bio megfelelőiket.




Hozzávalók:
(4 fő részére)

1 db kis fej karfiol
3-4 db krumpli
200 ml növényi tejszín ( kókusz tejszín )
1 db bio zöldség leves kocka
 1 kávéskanálnyi kukorica keményítő
2 kávéskanálnyi himalaya só
1,5 l víz
rózsa bors
4 evőkanálnyi tökmag
2 evőkanál olíva olaj, vagy kókusz olaj
friss petrezselyem zöldje

A karfiolt rózsáira szedjük, a krumplit lehéjazzuk, majd kockákra vágjuk és az olajon enyhén megpirítjuk, sózzuk, majd felöntjük a vízzel, leves kockával együtt a lassú tűzön puhára főzzük.
A növényi tejszínt csomómentesen elkeverjük a keményítővel és hozzáöntjük a leveshez, meglobbantjuk.
Tálaláskor meghintjük a nyers tökmaggal és az aprított petrezselyem zölddel, frissen darált
rózsa borssal megszórjuk.




fittanyuka közösség a facebookon

2011. október 3., hétfő

2011. szeptember 25., vasárnap

Rakott póréhagymás - köles



Az alábbi recept is kitűnő példa arra, hogy ezt a semleges ízű gabonát: a kölest, milyen sokféleképpen elkészíthetjük.
 Ahogyan az ezt megelőző poszt is példázza, még tortát is süthetünk belőle.

Beltartalami értéke és ásványianyag tartalma rendkívül magas, gluténmentes, könnyen emészthető és nagyon jól lúgosítja a szervezetet, nem utolsó sorban: szénhidrát tartalma is alacsony!



Hozzávalók ( 4 fő részére ):

125 g köles
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
1 db zöldség leves kocka
1 evőkanálnyi bio margarin

1 nagyobb szál póréhagyma
3 evőkanálnyi kókusz olaj
250 ml növényi tejszín ( én tönköly tejszínt használtam )
1 kávéskanálnyi kukorica keményítő
késhegynyi örőlt zöld kardamon
2 cikk fokhagyma
1 kávéskanálnyi himalaya só
1,5 dl víz

200 g tönköly fehérje ( készen kapható, állaga, színe a fehér húsokhoz hasonló ),
Kevés növényi sajt a tetejére

Tipp: A tönköly fehérje rendkívül gazdag növényi fehérje forrás.
Szintén könnyen emészthető és növényi eredete lévén nem hagy méreganyagokat maga után a szervezetben ( a hússal ellentétben ).

Fehérje tartalma: 24 %
Rost és ásványianyag tartalma: 4%
Szénhidrát: 2,5 %
Növényi zsírtartalma: 0,3 %
Energia 100 g-ban: 120 Kcal



A kölest alaposan megmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben a leves kockával és a sóval együtt puhára főzzük, miután levettük a lángról belekeverjük a margarint.

A póréhagymát felkarikázzuk és a kókusz olajon a fűszerekkel párolni kezdjük, majd hozzáöntünk 1-1,5 dl vizet és puhára főzzük.
A növényi tejszínben a kukorica keményítőt elkeverjük és hozzáadjuk a póréhoz, majd belepréseljük a fokhagymát. Addig keverjük amíg besűrűsödik.

A tönköly fehérje tömböt vékony szeletekre vágjuk és kevés olajon teflon edényben mindkét oldalukat megpirítjuk.


Tipp: Szórjuk meg frissen örőlt rózsa borssal!

Egy tűzálló tálat kevés margarinnal kikenünk és a köles alapot beleöntjük, erre rétegezzük a tönköly szeleteket, majd ráöntjük a tejszínes póréhagymát.
Tetejére kevés növényi sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben 180 C fokon 15-20 percig sütjük.

Friss salátát ajánlok hozzá!






Fittanyuka közösség a facebookon



2011. szeptember 16., péntek

Köles - Barack torta / az ország tortája 2011 - megreformálva /



Zila tortaformában

Tej,-Tojás,-Gluténmentes
( kérésre : Nád,- vagy nyírfacukorral )

                                                                       Rendelhető: www.fittanyukasuti.hu





2011. szeptember 6., kedd

Sárgarépás, kukorica - tészta saláta


Nemrégen fedeztem fel a kukoricából készült tésztákat és nagyon finomnak, ízletesnek találtam őket.
Másrészt sokkal könnyebben emészthető és azok számára is jó megoldás akik glutén - érzékenyek, vagy szénhidrát szegény diétán vannak. Természetesen a kukorica tésztából is csak mértékkel
A fenti saláta melegen és hidegen is egyaránt fogyasztható.


Hozzávalók ( 4 fő részére ):

250 g penne kukorica tészta
1 szál sárgarépa
1/2 fej zeller
200 ml növényi tejszín
1 cikk fokhagyma
1 evőkanál kókusz olaj
1 evőkanál szezámmag
1 kávéskanálnyi himalaya só
késhegynyi rózsa bors
friss petrezselyem zöld

A kukorica tésztát enyhén sós vízben  puhára főzzük. A zellert nagy lyukú reszelőn lereszeljük.
A répát csíkokra vágjuk, vagy speciális  zöldség szeletelővel szalagokat szelünk ki.
A felhevített kókusz olajon  enyhén megpirítjuk a szezámmagot.
A növényi tejszínt összekeverjük a sóval, rózsa borssal, préselt fokhagymával.
A leszűrt tésztát beleforgatjuk a kókusz olajban megpirult szezámmagba és ráöntjük a fűszerekkel elkevert növényi tejszínt.
Tálalás előtt megszórjuk az aprított petrezselyem zölddel.



fittanyuka közösség a facebookon

2011. szeptember 3., szombat

Köleses Barack Torta



Tej,-Tojás,-Cukor,-Gluténmentes 
( ország tortája 2011 - hagyományos formában )


...rendelhető



fittanyuka közösség a facebookon


2011. augusztus 31., szerda

Pirosgyümölcsös Mák kuglóf ( újrasütve: )


Tej, tojás,-cukor,-gluténmentes

Már egyszer elkészítettem ezt a mákos sütit áfonyával, nagyon tetszett nektek, többen írtátok, hogy sikeresen megsütöttétek és, hogy mennyire ízlett.
Ez a változat szintén mákkal készült, (mondhatni a recept kísérlet alatt), mindkét változat finom annak aki szereti a mákos desszerteket.
 Ez a recept viszont igazán egészséges , ugyanis a különbség, hogy ez nem őrölt mákkal készült, hanem mákliszttel.

Mákliszt:

A mákliszt készítése során a mákszemeket finomra őrlik, miután vegyszermentesen kisajtolják az olaját. 30 %-al magasabb a mákliszt beltartalmi értéke, mint a sima őrölt máké, mert sokkal több rostot, fehérjét, valamint ásványi anyagot tartalmaz, ugyanakkor a búza, vagy tönköly búzához képest kevesebb szénhidrátot és kalóriát tartalmaz. ( 280kcal/100 g ), valamint az elkészített ételnek finomabb ízt kölcsönöz. Sütésre és sűrítésre egyaránt alkalmas, mivel nagy mennyiségű folyadékot vesz fel.
Sütés közben nem keletkeznek benne káros anyagok, miután az olaját kisajtolták.
Még értékesebbé teszi magas kalcium, magnézium, vastartalma.
Kiemelkedően magas a kálcium, foszfor és kálium tartalma.
Ahol utána nézhettek: www.biobolt.e-tar.hu



Hozzávalók:

200 g mákliszt
100 g mandulaliszt
80 - 100 g nyírfacukor
6 evőkanál kókusz olaj
1 tasak foszfátmentes sütőpor
késhegynyi bourbon vanília
1/2 citrom leve és reszelt héja
250 ml víz vagy növényi tej

Öntet: friss vagy fagyasztott piros, erdei gyümölcsök, 1 evőkanál nyírfacukor, 1 kávéskanálnyi citromlé, késhegynyi agar - agar ( növényi,-természetes zselésítő ).

A sütemény elkészítésénél először a száraz hozzávalókat keverjük össze, majd hozzáadjuk a nedves hozzávalókat és robotgép segítségével homogén masszává dolgozzuk ki.
A kuglóf formát ha szükséges vékonyan kikenjük olajjal, beleöntjük a masszát és előmelegített sütőben 180 C fokon 35 - 40 percig sütjük. Az utolsó 15 percben lejjebb vehetjük a hőfokot 150 C fokra.
Miután teljesen kihűlt, csak utána borítjuk ki a süteményt a formából.

Az öntethez a gyümölcsöket a nyírfacukorral, citromlével és az agar - agarral alaposan összekeverjük és alacsony lángon főzni kezdjük. Forrástól számítva, további 2-3 percig főzzük és készen is van az öntetünk, lehúzhatjuk a lángról.


Nyers öntet:

Egyszerűen ha nem kívánjuk a gyümölcsöket hőkezelni, akkor összeturmixoljuk a citromlével és a nyírfacukorral a friss gyümölcsöket. Erjedésgátlónak ne feledjünk csipetnyi fahéjat vagy bourbon vaníliát beleszórni. Agar - agar ebben az esetben , természetesen elhagyható.




Fittanyuka közösség a facebookon

2011. augusztus 25., csütörtök

Hűsítő nyári Citrom - Lime torta


10 szeletes ,Tej,-Tojás,-Cukormentes ( nyírfa cukorral)..rendelhető!


Az elmúlt napok slágere, a nyári nagymelegben jólesik, akárcsak egy cukormentes limonádé:)



Fittanyuka közösség a facebookon

2011. augusztus 23., kedd

Karfiol felfújt

Őszintén szólva ebben a nyári forróságban elmaradtak a nagy főzőcskék, inkább több nyers, friss salátát, gyümölcsöt fogyasztunk, ha főzök  valami könnyűt akkor azt minél inkább az egyszerűség elvén teszem.
Egy fej karfiol már pár napja a hűtőben csücsült és ezt a receptet készítettem el belőle. 
Finom és könnyű egyszerre, akár hidegen is fogyasztható egy nagy tál, friss saláta kíséretében.

Hozzávalók:

1 db közepes karfiol
200 g barna rizs, (árpával  vagy kölessel is készíthető)
2 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj
200 ml növényi tejszín
1 kávéskanálnyi himalaya só
1 kávéskanálnyi vegamix
késhegynyi őrölt koriander
1/2 kávéskanálnyi borsikafű
1 cikk fokhagyma
élesztőmentes zsemlemorzsa
kávéskanálnyi nem hidrogénezett margarin
olvadó, nem hidrogénezett növényi sajt

Előre beáztatott tetszőleges gabonát enyhén sós vízben puhára főzzük.
Karfiolt rózsáira szedjük és az enyhén sós, vegamixes vízben puhára pároljuk. 

Majd botmixer segítségével pürévé turmixoljuk a karfiolt a növényi tejszínnel, sóval, préselt fokhagymával, korianderrel, borsikafűvel.
Karfiol pürét összekeverjük a barnarizsel, ha szükséges még ízlés szerint utána fűszerezzük.
Egy jénai tálat kikenünk a margarinnal, tálat körbe- beszórjuk a zsemle morzsával, ebbe öntjük a karfiolos masszát , tetejére növényi sajtszeleteket teszünk és előmelegített sütőben 180 C fokon 20 perc alatt megsütjük.
Friss, vegyes salátával fogyasszuk.


Fittanyuka közösség a facebookon

2011. augusztus 17., szerda

Nyárvégi Összefoglaló

Kicsit szomorú vagyok, hogy lassan vége a nyárnak, annyira rövid volt...
 Gyermekkoromban, emlékszem a nyarak szinte örökké tartottak..
Gyorsan telik az idő, néha túl gyorsan.
Így voltam az erdélyi Fittanyuka táborral is. Gyorsan eltelt, viszont a tavalyihoz hasonlóan tartalmasan és eseménydúsan.
A csapat nagyszerű volt, a lányok nyitottak és felszabadultak.
Csodás helyeken jártunk és még az időjárás is mellettünk állt.
A jó levegőn végzett sport, kirándulás, az egészséges fogások, a jó társaság mindannyiunkra fantasztikus hatással volt testileg - lelkileg egyaránt.

A tavalyi tábortól eltérően most nem írom le naplószerűen a menüt, viszont a kedvenceket fontos kiemelnem:)



Mondanom sem kell, hogy idén is a társaság egyöntetű kedvence az erdélyi padlizsán krém volt, amelyet élesztőmentes tönköly kenyérrel vagy tönköly pászkával és sok-sok friss zöldséggel fogyasztottunk.
Receptet itt találjátok.

A programok és kiránduló helyek közül a szekerezés és a Szent Anna tónál tett kirándulás - piknik tetszett a csapatnak a legjobban.

Az összefoglaló fotóalbumot itt tudjátok megtekinteni!

Vége a nyárnak lassan, de a Fittanyuka gastro és életmódtipp  oldalakat vezetem tovább.
 Még több lúgosító  - vegán étel receptet szeretnék veletek megosztani,
Ősszel - Tavasszal , immár negyedik alkalommal "megszervezzük" a virtuális-közös léböjtkúrát, 3-7 napos idő intervallumban, amihez bárki csatlakozhat aki  méregteleníteni szeretne.
És ha ti is akarjátok, jövő nyáron is lesz újra Fittanyuka életmódtábor:)

 Szeged és környékbeliek vagytok akkor továbbra is várom megrendeléseiteket ha,
Egészséges - Növényi összetevőkből álló tortákat és aprósütiket szeretnétek szülinapra, ünnepekre egyaránt :

Tej-tojás,-Glutén,-cukor,-adalékanyagmentes változatban.

Remélem velem tartotok a későbbiekben is, kérdéseitekre pedig szívesen válaszolok, legyen szó  receptekről vagy a lúgosító - életmóddal kapcsolatos témákról.

Kellemes nyárutót Kívánok:)



Fittanyuka közösség a facebookon

2011. augusztus 2., kedd

Szezámmagos csicseripástétom


Ennek a pástétomnak a finom , jelleget adó ízét az enyhén pirított szezámmag adja.
Könnyű, nyári étel pirítóssal sok, friss zöldséggel. Mivel minden kencét nagyon szeretünk, ebből sem tudok eleget készíteni.


Hozzávalók

250 g puhára főtt csicseri borsó
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
1/2 kávéskanálnyi édes curry
1 cikk fokhagyma
2 evőkanál citromlé
1 evőkanál szezámmag
3 evőkanál hidegen sajtolt olíva olaj


A puhára főtt és kihűlt csicseri borsót a fűszerekkel, fokhagymával, olajjal, citromlével krémesre turmixoljuk. A szezámmagot enyhén, éppen csak megpirítjuk egy teflon edényben, állandó keverés mellett. A pirított szezámmagot a csicseri krémhez keverjük.
Elkészítése egyszerű, egyedül a csicseri borsó főzése időigényes.

Tipp: Egy éjszakára áztassuk be a csicseri borsót annyi hideg vízben amennyi ellepi, áztatás után cseréljük le a vizet  és főzzük 40 percig minimum.

Élettanilag: A csicseriborsó élelmirost tartalmának köszönhetően kiválóan alkalmas a székrekedés megelőzésére, illetve kezelésére. Rendszeres fogyasztása esetén elérhetjük, hogy vér koleszterin szintünk csökkenjen, így csökkenhet a szív-, és érrendszeri megbetegedések kialakulása is.


Kutatások igazolják, hogy pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést, ezért a cukorbetegek számára is közkedvelt növény. Magas fehérje tartalmának köszönhetően gyakran fogyasztják sportolók, idősek is.

Alacsony zsír- és magas rosttartalma kedvezően hat a fogyókúrázókra.

A növény tartalmaz karotint, valamint E vitamint.
 
 
Csatlakozz a Fittanyuka közösséghez a facebookon.

2011. július 30., szombat

Vegán Csokoládé torta


Tej,-Tojás szójamentes bio összetevőkből

Összetevők: tönköly liszt, kókusz olaj, rizstej, foszfátmentes sütőpor, citromlé, bourbon vanília, kakaópor, étcsokoládé, nem hidr. növényi margarin, kukorica keményítő, agar-agar, nádcukor.

DÍSZÍTÉS: A PILLANGÓK NEM EHETŐEK!

2011. július 25., hétfő

Erdei gyümölcsös Rizsdesszert


Aki szereti, vagy szerette a hagyományos, állati tejjel készült tejberizst, annak ez is nagyon ízleni fog, mert íze ugyanaz!
Egészséges változata a tejberizsnek, mert a cukrot is mellőztük, helyette xilitet használtam.
Könnyű, nyári desszert vagy akár önmagában is fogyasztható. Gyerekek, felnőttek  kedvence:)


Hozzávalók: 
(4 fő részére)

200 g bio fehér jázmin rizs, vagy "tej" rizs
500 ml vaníliás rizstej
reszelt citrom héj
3-4 evőkanál xilit
vegyes erdei, piros gyümölcsök
1 kávéskanál agar-agar ( növényi zselésítő)
1 kávéskanálnyi, bio, nem hidrogénezett margarin
víz



A rizst 1 órára beáztatjuk, leöntjük róla a vizet és újra annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje, majd főzni kezdjük.
  Forrástól számítva  30 percig főzzük. 
A rizstejet összekeverjük  a xilittel, reszelt citrom héjával.
A félig megfőtt rizsről leöntjük a vizet és a tejben főzzük tovább addig ameddig teljesen meg nem puhul és a tejet magába nem szívja.
Néhányszor keverjük meg, mert gyorsan odaég. 
Miután megfőtt, bele tesszük a margarint, pár szem friss gyümölcsöt  és összekeverjük. 
Desszertes poharakba töltjük.

Tipp: A desszertes poharakat öblítsük át vízzel és csak utána tegyük bele a rizst, hogy később könnyebben kiboríthassuk.
 Töltsük tele a poharakat,  hagyjunk helyet a gyümölcsöknek is a tetején.

A gyümölcsöket 1 kávéskanálnyi xilittel és az agar-agarral, állandó keverés mellett 2-3 percig "meglobbantjuk".
Levesszük a tűzről és állandó keverés mellett hűtjük 1-2 percig, majd a rizsdesszertek tetejére halmozzuk.
Hagyjuk kihűlni, mikor már szoba hőmérsékletűre hűltek, hűtőbe tesszük 1-1,5 órára.
Tálalás előtt tányérra borítjuk őket és fogyasztható!


fittanyuka közösség a facebookon



2011. július 20., szerda

Gyömbéres - Zöldségkrémleves

 

Hiába a nyári meleg egy jó kis leves mindig jólesik. 
Ráadásul a zöldség levesek nagyon jól lúgosítanak, nemhiába illeszthetőek be a méregtelenítő kúrákba is. 
Gyömbérrel viszont kellemes, kissé pikáns és anyagcsere gyorsító hatása van.
Hidegen-melegen ajánlom.



Hozzávalók:

2 szál répa
1 db batáta, (édesburgonya )
1/2 fej zeller
1 fej hagyma
1 db bio zöldségleves kocka
200 ml nem hidrogénezett növényi tejszín. Pl.. rizs vagy kókusz tejszín
1-1,5 l víz
újjnyi friss gyömbér
1 kávéskanál himalaya só


A zöldségeket tisztítjuk, felaprítjuk és a vízzel, sóval, leves kockával együtt odatesszük főni. 
Miután a zöldségek kellően megpuhultak, ez körülbelül 20 perc, lehúzzuk a tűzhelyről és hagyjuk kicsit hűlni, majd a növényi tejszínnel bot mixer segítségével krémesre turmixoljuk. 
Utólag citromhéj reszelőn belereszeljük a gyömbért.
Tetejére bármilyen hidegen sajtolt olajat csorgathatunk, én most tökmagolajat használtam.





Fittanyuka közösség a facebookon



2011. július 13., szerda

Fittanyuka Életmódtábor 2011, jelentkezési határidő!


Lassan elérkezik az augusztus 6.-i, Fittanyuka életmódtábor időpontja!
Aki szeretne velünk tartani, tegye meg jelentkezését vasárnapig, vagyis


 Jelentkezési határidő: 2011. 07. 17. -e!

  Utána lezárjuk a jelentkezést, mert fixáljuk az elutazáshoz  szükséges részleteket!


Kellemes nyarat Mindenkinek!




fittanyuka közösség a facebookon

2011. július 10., vasárnap

Málna Torták


 Nagy Málna.. ( 20 szeletes )

Anticandidás ( cukormentes ), Tej,-Tojás, -Gluténmentes: - mandula, -köles, -rizsliszt.



Glutén,-tej,-tojásmentes -nádcukorral, - 20 szeletes Málna torta


Még szezonja van a finom, illatos málnának. Ezért  a júliusi hónap szezonális tortája a Málna - torta.




Kis Málna ( 10 Szeletes )

Anticandidás ( cukormentes ), Tej, -Tojásmentes, tönköly liszttel.


Rendelhető: pemy2009@gmail.com

Árak, ízek és fajták emailen kérhetőek!






Fittanyuka közösség a facebookon



2011. július 8., péntek

Málna, - Sárgabarack - mandulalisztes pite



50 kg lédús, édes sárgabarack..nem kevés mennyiség igaz:)?
Ennyi finom gyümölcsöt kaptunk az egyik kedves ismerősünktől.
Ezért ezen a héten tartottunk már sárgabarack - gyümölcs napot, tettünk el sárgabarack lekvárt nád,- és nyírfa cukorral egyaránt.
A minap pedig ezt a finom illatos pitét sütöttem, amit desszert gyanánt ajánlok nektek a nyári hétvégékre akár.
A gyümölcsöket kedvetek szerint variálhatjátok.
Azon kívül, hogy vegán: tej,-tojásmenmtes, még  glutén és cukormentes is egyben.
Glikémiás indexe alacsony.



Hozzávalók:

180 g köles liszt
80 g mandula liszt
6 evőkanál kókusz olaj
50 g xilit ( nyírfa cukor)
késhegynyi bourbon vanília
1/2 citrom leve és reszelt héja
2,5 dl víz
1 zacskó foszfátmentes sütőpor

1/2 kávéskanál fahéj - 1 kávéskanál xilit

150 g sárgabarack,
100 g málna

A hozzávalókat robotgép segítségével összedolgozzuk. Gyümölcs torta formát kiolajozunk, beleöntjük a tésztát. A félbevágott és kimagozott sárgabarackokat belemártjuk a fahéjas xilitbe, melyet előtte egy tányérban összekevertünk.
A tészta tetejére rakjuk a gyümölcsöket tetszés szerint, megszórjuk tetsző mennyiségű málnával ( kb. egy maréknyi).
Előmelegített, légkeveréses sütőben 200 fokon sütjük 10 percig, majd 180 C fokon további 25-30 percig.
A mandula liszttel készült piskóta, pite közepe mindig sületlennek tűnik, de ne süssük tovább a megadott időnél. Ez a mandula olajos állaga miatt van, attól még nagyon finom, laza a sütemény.
Hagyjuk a formában teljesen kihűlni, utána szeleteljük.




2011. július 3., vasárnap

Zöldborsós füstölt -Tofusaláta


A nyár tálcán kínálja a friss, ropogós zöldségeket. Zöldségekből annyit ehetünk amennyi jólesik.
Jó választás vacsorára ez a saláta-recept. A tofu füstölt íze pikánssá teszi a kompozicíót.

Rövid összefoglaló a tofu pozitív hatásairól orvosi megközelítésben:

A növényi hormonok, más néven fitoösztrogének az úgynevezett másodlagos növényi hatóanyagokhoz tartoznak.
 Jellemzőjük, hogy kémiai felépítésükben és hatásukban egyaránt közeli rokonságot mutatnak az emberi hormonokkal. Összességében nézve azonban hatásuk enyhébb, de egyértelműen érezhető és mérhető.


A növényi ösztrogének megelőző hatásúak a hormon függő rákok esetében (mell- és prosztatarák), és enyhíthetik a klimaxos panaszokat.
Japánban például, ahol a tofu és az egyéb, fitohormonokban gazdag ennivalók naponta asztalra kerülnek, a mellrák négyszerte ritkábban fordul elő, mint például az Egyesült Államokban vagy más jóléti államokban.
A két sztár: a szója és a lenmag


A fitoösztrogének között a szója és a lenmag számít a sztárnak.
A szójában főként az izoflavonoidokból van sok, közülük is a genisteinből, amely rákellenes hatóanyagnak számít, és gátolja a tumorsejtek vérellátásának kialakulását.
Hasonlóképpen tumorellenes és antioxidáns hatású a szójában található másik fitoösztrogén, a daidcein. A szójabab sokoldalúan feldolgozható, sajt, paszta, szósz, tej, pörkölt, olaj, liszt és természetesen túró, azaz tofu formájában. Szójatermékekkel a hús és a tej egyaránt helyettesíthető.

A túlzottan feldolgozott szójatermékek nehezen emészthetőek, ilyen az extrudált szója és a különböző felvágottak. Kivétel a tofu amely könnyen emészthető, 98% növényi, könnyen felszívódó fehérjeforrás.
Hölgyeim kövessük a japán nők példáját:)



Hozzávalók:

300 g füstölt tofu
1/2 fej jégsaláta
pár szem koktélparadicsom
1 kis bögrényi friss zöldborsó
1/2 kávéskanálnyi himalaya só
3 cikk fokhagyma
kókusz olaj a pirításhoz
3-4 evőkanálnyi hidegen sajtolt tökmag vagy más olaj
rózsabors
1/2 citrom leve

A tofut kockákra vágjuk és wok edényben a kókusz olajon megpirítjuk.
A zöldborsót enyhén megpároljuk és összekeverjük a tofuval.
Összeforgatjuk alacsony lángon és sózzuk, fűszerezzük a rózsaborssal. Préselt fokhagymával ízesítjük.
A jégsalátát felaprítjuk, összekeverjük a zöldborsós tofuval, meglocsoljuk a citrom levével és a tökmag olajjal.
A koktélparadicsommal díszítjük.



2011. június 26., vasárnap

Rózsa - fagylalt


A hétvégén a szőregi Rózsa fesztiválon jártunk. Csodaszép volt az a rengeteg virág. Rózsa mindenhol!
Az ihletett  a virág özön adta. 
Rózsa széppé tesz kívül -  belül.  
Ismerjük a rózsavíz, rózsa olaj isteni hatását. 
A belőlük készült természetes kozmetikumok hatása messze felülmúl minden mást.
A rózsa az ehető virágok közé tartozik. Viszont fontos, hogy a virágok vegyszermentesek legyenek.
Nekem a rózsa szépsége láttán valami könnyű desszert jut eszembe, mint ez a selymes fagylalt.

Ez a fagylalt tej,-tojás, cukor,-gluténmentes, VEGÁN és fagylalt gép nélkül készült.


Hozzávalók:

500 ml növényi tej
100 ml növényi tejszín ( én kókusz tejszínt használtam )
3 evőkanál eredeti rózsavíz
( keleti fűszer boltban találtam)
3 evőkanál xilit
3 evőkanál kukorica keményítő
1 evőkanálnyi nem hidrogénezett margarin, vagy pálma vaj
1 evőkanálnyi vanília kivonat
pár csepp citromlé

maréknyi, vegyszermentes, szárított rózsaszirom.

A növényi tejet a tejszínnel, xilittel, kukorica keményítővel, vaníliával elkeverjük és lassú tűzön, állandó kevergetés mellett főzzük, amíg az besűrűsödik. 
A rózsavizet és a margarint, vagy pálma vajat, citrom levet utólag keverjük hozzá.
Beleszórunk fél maréknyi szárított rózsa szirmot.
Miután szoba hőmérsékletűre hűlt, berakjuk a fagyasztóba és néhányszor megkeverve fagyasztjuk.
( körülbelül 4-5 óra )

Evőkanállal vagy fagyi kanállal gombócokat porciózunk és a tetejére morzsoljuk a maradék rózsa szirmokat!


 
Rózsa fesztivál..


Babyrose:)
















2011. június 24., péntek

La crema rosa - sült cukkinivel


Ez a szósz a színéről kapta a nevét, mivel rózsaszínű és bármilyen rakott vagy csőben sült zöldséges ételeknél alkalmazhatjuk.
Ízét és színét a paradicsom szósz adja. Aki nem szereti a paradicsom szószos, kissé savas ételeket is megkedvelheti, mert a paradicsom íze selymes, nem íntenzív.
Az alábbi étel lehet akár egy főétel köret nélkül.

Hozzávalók: 4 fő részére

2 - 3 db nagyobb cukkini
2 cikk fokhagyma
250 ml növényi tejszín
200 ml paradicsom szósz
1 kávéskanál himalaya só
2 evőkanál hidegen sajtol olíva olaj
150 g kész, sült szejtán szelet vékony csíkokra vágva
diónyi nem hidrogénezett margarin

A cukkinit közepes vastagságú karikára vágjuk.
A paradicsom szószt összekeverjük a növényi tejszínnel, sóval és a zúzott fokhagymával, olíva olajjal.
Egy tűzálló tálat vékonyan kikenünk a margarinnal és a cukkini karikákat rétegezzük a szósszal.
A vékony csíkokra vágott sült szejtánt is a rétegek közé tesszük.
A rétegezést a szósszal fejezzük be, letakarjuk alufóliával és előmelegített sütőben 180 C fokon 15-20 percig
sütjük, majd levesszük az alufóliát és további 10 percig sütjük.
Friss salátával fogyasszuk.

Az fenti receptet" dúsíthatjuk" karikára vágott újkrumplival, így kicsit tartalmasabb lesz az étel.

Tipp: Bármilyen sült vagy főtt ételt fogyasztunk, ne feledjük "élővé" tenni azzal, hogy mellé nyers zöldségeket, salátát, vagy csírákat eszünk. Ezt a szabályt legkönnyeb nyáron betartani, amikor sok a friss zöldség, télen pedig előtérbe kerülhetnek  a csírák.


Fittanyuka közösség a facebookon is!

2011. június 19., vasárnap

Kaporszósz - kókusz krémmel


Ideális grillezett vagy párolt zöldségekhez öntetként.
 Legfinomabb a friss, illatos kaporból. Sajnos a szárított kaporral nincsen ennyire finom intenzív illata és íze.


Hozzávalók:

pár szál friss kapor
200 ml kókusz krém
1 evőkanál nem hidrogénezett margarin
1 evőkanál fehér tönkölyliszt
1/2 kávéskanál himalaya só
1/2 kávéskanál nyírfa cukor
1/2 kávéskanál citromlé
2 dl víz

Hasonlóan készül, mint a besamel mártás, csak itt a sajt helyett a kókusz krémet használjuk.
A margarint alacsony lángon felolvasztjuk, folyamatos kevergetés mellett hozzáadjuk a lisztet, majd a vizet és csomómentesre keverjük. Ha túl sűrűnek találjuk adhatunk hozzá még vizet.
Levesszük a lángról és ízesítjük a sóval, felaprított kaporral, a citromlével, nyírfa cukorral.
Hozzáadjuk a kókusz krémet és alacsony lángon újra alaposan elkeverjük.





Csatlakozz a fittanyuka közösséghez a facebookon.