Fittanyuka

Fittanyuka
Lúgosító receptek: Tej,-Tojás,- Húsmentesen...Ami finom az mostmár egészséges is!

2010. február 1., hétfő

Gazdag Minestrone

Télen valahogy jobban szeretem a bőséges, gazdag, sűrű, forró leveseket. Akár 1-2 tányér és már elég is ahoz, hogy felmelegedjek és jól lakjak.
Soko-sok zöldséggel gazdagíthatjuk, attól függően, hogy milyen zöldségeink vannak éppen a konyhán.
A zöldség levesek, meg kifejezetten jót tesznek a szervezetünkkel, mert kívállóan lúgosítják és akár tisztítanak. ( pl. leves kúrák). Én mindig kerülöm a az ún. por leveseket, mert azok többet ártanak, mint használnak, a bennük lévő mesterséges ízfokozók miatt. Általában natura, vagy bio termékeket használok, nagyon szeretem a Dm. leveskockáit, porait. Vagy a bioboltokban kapható szárított natúr zöldségeket.




Hozzávalók:

2 szál nagyobb sárgarépa
2 szál gyökér
2 db paradicsom
1/2 közepes fej zeller
2 cikk fokhagyma
1/2 db karaláb
3 db közepes krumpli
3 maréknyi lencse
3-4 evőkanál olíva olaj
1 evőkanálnyi zöldségleves por
1/2 citrom leve
250 ml paradicsomszósz
barna tönkölytészta
szárítot  vagy friss bazsalikom
1,5 l víz

Kiegészíthetjük még zöldborsóval, vagy lencse helyett használhatunk szemes babot.

A beáztatott lencsét előszőr puhára főzzük, amíg a lencse fő addig a
 zöldségeket megtisztítjuk és a répát, gyökeret, zellert apró kockákra vágjuk. A paradicsomot negyedeljük, a krumplit szintén kockára vágjuk. Az olívaolajon megpároljuk a zöldségeket, majd megszórjuk a levesporral és lefedve kb. 5-7 percig pároljuk.
Majd felöntjük a vízzel és lassan kis lángon főzzük. Amikor a zöldségek megpuhultak hozzáöntjük a paradicsomszószt és együtt meglobbantjuk. Időközben sós vízben kifőzzük a tésztát. Majd hozzá adjuk a puhára főtt lencsével együtt. 3-4 percig még együtt főzzük , ízesítjük ha szükséges még sóval, szárított bazsalikommal, friss citromlével.
Igazából másnap sokkal finomabb amikor "összeérnek" a zöldségek ízei.

2010. január 30., szombat

Spenótos üvegtészta saláta

Az utóbbi időben "rákaptam" az üvegtésztára, közel nem annyira szénhidrát dús, mint a hagyományos tészta, mivel csupán növényi keményítőt tartalmaz,  akár vacsorára is nyugodtan fogyasztható, főleg zöldségekkel kitűnő!
Bárhogy ízesíthető, mert semleges ízű és a főzés is csupán 2 perc:)



Hozzávalók:

1 tasak száraz üveg tészta
1/2 csomag mirelit spenót ( nyáron természetesen friss spenót levél!)
1 cikk fokhagyma
1/2 kávéskanál tengeri só
1-2 evőkanál lenmag olaj *( Magas az omega3 zsírsav tartalma!!)
1 db paradicsom
1/2 fej brokkoli
1-2 szál sárgarépa

A brokkolit apró rózsákra szedjük, a sárgarépát csíkokra vágjuk és pároló edényben roppanósra pároljuk.
A mirelit spenótot edénybe tesszük és láng fölött kiolvasszuk, majd kevés sóval és 1 cikk fokhagymával ízesítjük, ( a maradékból készíthetünk főzeléket).
Az üvegtésztát lobogó vízbe dobjuk és 1-2 percig főzzük, majd leszűrjük.
Egy tálban összekeverjük az üvegtésztát a spenóttal, majd a párolt zöldségekkel, és a lenmag olajjal, sózzuk.
Cikkekre vágott paradicsommal tálaljuk! Nagyon könnyű és finom:)


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon



2010. január 28., csütörtök

Zöldséges Lasagna

Akarva akaratlanul az utóbbi időben az olaszos ételek kerülnek nálam előtérbe, talán azért , mert a nyár ízeit hozzák vissza.
Íme a lasagna vega változata és ez egy garantáltan lúgosító menü! Nem szeretnék elfogultnak tűnni, de nagyon jó sikerült.

Hozzávalók:

6 db lasagna tészta lap ( durum tésztából)
250 ml növényi tejszín
2-3 dl rizs tej
3 evőkanál tönköly liszt
50 g bio margarin
3 evőkanál olíva olaj
1 közepes fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 szál sárgarépa ( nagyobb)
1 db piros kaliforniai paprika
2 db közepes paradicsom
1/2 fej brokkoli
1 kávéskanálnyi szárított bazsalikom
1 kávéskanálnyi tengeri só
1 kávékanálnyi vegamix ( sómentes)
 
 


Zöldségek előkészítése:

A répát megtisztítjuk és hosszú szeletekre vágjuk, majd a brokkolit rózsáira szedjük, paradicsomot felszeleteljük, hagymát felaprítjuk,  paprikát felkarikázzuk, 1 cikk fokhagymát szeletekre vágunk.
A szeletelt répát és brokkolit pároló edénybe tesszük és roppanósra pároljuk.
A felaprított hagymát az olíva olajon üvegesre pároljuk , majd  beletesszük a   kaliforniai paprikát és együtt pároljuk, sóval , vegamixel fűszerezzük.

Vegán besamel:

A margarint felolvasztjuk és a lisztel csomómentesre keverjük, majd felöntjük a rizs tejjel és addig főzzük folyamatos keverés mellett amíg besűrűsödik, majd sózzuk és egy cikk fokhagymát nyomunk bele. Nekem nem volt elég krémes az íze ezért hozzákevertem még 250 ml növényi tejszínt. Végén a szárított bazsalikommal fűszereztem.
Egy tűzálló lasagne tálat kiolajoztam és leraktam 3 db tészta lapot, erre öntöttem egy réteg krémet, majd szépen ráraktam a zöldségeket, és a tetejére raktam még egy réteg tészta lapot, utána a maradék zöldségek következtek és a legvégén még a maradék besamelt öntöttem rá.
Megszórtam kevés bazsalikommal és előmelegített sütőben 200 fokon 25 percig sütöttem.




 

2010. január 23., szombat

Rozmaringos Focaccia

Az olasz konyhában azt imádom, hogy annyira változatos, na és persze a mediterrán ízek: olíva olaj, a sok zöldségek ,mindenki egyetért abban, hogy  nagyon sok egészséges ételt fogyasztanak.
Egyedül a tészták , kenyerek amire azt  mondjuk , hogy fú, az olasz konyha nagyon hizlaló és nem igazán egészséges. Pedig nem így van, csak tudni kell kombinálni az alapanyagokat. Az olasz konyhát nagyon könnyű reformosítani , mert eleve sok olyan ételt és alapanyagot tartalmaz ami egészséges. Pl.: a különböző pestók, hidegen sajtolt olíva olaj, friss zöld fűszernövények, stb.
Még focacciat nem ettem teljes kiőrlésű tönköly lisztből, viszont amikor a minap az Otthon magazin receptes oldalain szembetűnt a  focaccia recept , rögtön az az ötletem támadt, hogy megcsinálom, kipróbálom tönkölylisztből, vega hozzávalókból.



Hozzávalók:

500 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
1 zacskó bio instant élesztő ( DM-es)
1/2 evőkanál tengeri só
1 evőkanál barna nád cukor
friss vagy szárított rozmaring
6 dl víz
1,2 dl olíva olaj
1 dl növényi tej

Azzal kezdtem, hogy az élesztőt  meleg rizs tejben "felfutattam". Habár tudom, hogy instant és nem szükséges, de nekem mindig így "működött", amikor csak simán belekevertem a lisztbe, nem kelt meg a tészta.
Tehát a tejet meg melegítjük ( nem forrósítjuk), majd beleszórjuk az élesztőt és 1-2 evőkanál lisztet, majd jól elkeverjük és letakarva meleg helyen kelesztjük, kb. 5-7 percig, vagyis addig amíg megkel.
A lisztet elkeverjük a sóval, nádcukorral, vízzel és beleöntjük a kovászunkat is, és rugalmas tésztát gyúrunk.
A cipónkat, letakarva még 30 percig kelesztjük meleg helyen. Majd kiolajozunk egy  tepsit és kezzünkel kihúzzuk a tésztát. ( Egy picit kinyújtottam a cipót a munkaasztalon, majd ezt húztam ki akkorára , mint a tepsi). Kézzel beleigazítjuk a tepsibe, újjal lyukakat nyomkodunk bele, majd meglocsoljuk az olíva olajjal, megszórjuk a rozmaringgal és tengeri sóval. Előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük.
Ne süssük sokáig, mert kiszárad, akkor finom, ha puha és foszlós:)
Ha gazdagítani szeretnénk akkor akár vékonyra szeletelt cukkinit, vagy aszalt paradicsomot, olíva bogyót is tehetünk a tetejére sütés előtt, amit kissé belenyomkodunk .

forrás: Otthon Magazin, 22. évf. 2010. jan. száma.

2010. január 21., csütörtök

Fittanyuka tippek hamarosan!!

Szeretném minél előbb elíndítani veletek a másik blogomat a Fittanyuka tippeket, amely az egészséges életmódról szól, hogyan  is csináljuk? 
Olyan témák amelyek minket Nőket érdekel, hiszen mindannyian tudjuk, hogy " azok vagyunk és olyanok mint amit megeszünk" !!
Hatása van a táplálkozásnak a bőrünkre, hajunkra, alakunkra, sőt a hangulatunkra is!

Gyakorlati tanácsokkal, ötletekkel, leginkább a témái a lúgosító táplálkozás, - a fogyás,   -formában maradás, mindezt természetesen úgy, hogy egészségesebbek legyünk, nem követve valamiféle hóbort diétát!

Itt találjátok mégegyszer a blogot, HÍRLEVÉLRE is feltudtok íratkozni amelynek témái kicsit részletesebben taglalják a lúgosító táplálkozás hatásait, táplálékkiegészítőket, stb. 

A baloldali menüpontban pedig  KÉRLEK SZAVAZZATOK? HOGY MILYEN TÉMÁVAL INDÍTSUNK??
Kíváncsi vagyok a véleményetekre, mivel ezt veletek szeretném csinálni:) 

2010. január 20., szerda

"Joghurtos" saláta, grillezett szejtánnal

Ez a hét megint a gyors vacsorák és ebédek hete. Egyszerűen annyira időhiányban szenvedek, hogy legszívesebben 48 órára cserélném a 24 órás napot, akkor talán jutna idő mindenre.
Habár igyekszem azért a nagy rohanás és munka alatt is nem össze enni minden szörnyűséget.
Jégsalátát, répát, zellert szinte mindig tartok a hűtőben azért ha este haza esek akkor egy saláta összeállítása ne ütközzön nehézségekbe. Az utóbbi időben uncsi volt már a szokásos olívás-citromos dresszing ezért szójajoghurttal dobtam fel a salit meg lédús savanykás almával:)
Íme a tegnapi vacsorám:




Hozzávalók:

1/2 fej jégsaláta
1 szál répa
1/2 db zeller
1 db savanykás alma
150 g szejtán
1 kisdobozos natur szójajoghurt
1/2 citrom leve
3 evőkanál olíva olaj
késhegynyi tengeri só
friss vegyes örőlt bors
1 cikk fokhagyma


A salátát felaprítjuk, a zellert, sárgarépát lereszeljük, az almát felcikezzük, a magházát kivágjuk. A zöldségeket keverő tálban összekeverjük.
A szejtánt csíkokra vágjuk és felhevített olajon hirtelen megpirítjuk, sózzuk borsózzuk és 1 cikk fokhagymát nyomunk rá.
A szójajoghurtot elkeverjük  az olíva olajjal citrom lével és késhegynyi sóval.
Egy tányérra halmozzuk a salátánkat , tetejére tesszük a pirított szejtáncsíkokat, nyakon öntjük a joghurtos öntettel, majd az alma cikkeket köré rakjuk.

Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2010. január 18., hétfő

Jázmin rizses lencsesaláta

Annyira egyszerű étel, viszont amennyire egyszerű annyira tápláló is egyben. Ráadásúl kitűnő lúgosító hüvelyes. Továbbá a fehérje komplettálás is megvolt egy kalap alatt. ( keményitő + szénhidrát = teljes értékű növényi fehérje ) Az újévi lencse főzelék helyett úgy döntöttem most inkább salátát készítek belőle. Önmagában vagy akár köretnek is fogyaszthatjuk.




Hozzávalók:

250 g lencse
125 g jázmin rizs
1 kávéskanál vega mix
1/2 kávéskanál tengeri só
3 evőkanál olíva olaj
1 db közepes lila hagyma
1 szál zeller zöldje
1-2, babérlevél
1/2  vöröshagyma
1/2 citrom leve

A lencsét 1-2 órára beáztatjuk, majd annyi  vízben ami ellepi puhára főzzük! Főzés előtt bele tesszük a vízbe a vegamixet, 1/2 vöröshagymát, babérlevelet, sót . A rizst ha nem előfőzött szintén beáztatjuk és enyhén sós vízben megfőzzük.
Miután kihűltek összekeverjük a rizst a lencsével, az apróra vágott lilahagymát is belekeverjük az olívaolajjal, citromlével együtt, végén megszórjuk az apróra vágott zeller zölddel.

2010. január 15., péntek

Vegán hagyma leves

Hagyma leves, nagyon finom, az egyik nagy kedvenc!
A hagyma nagyon egészséges zöldség, telis tele van szerves sókkal és ásványokkal, a leggazdagabb a szerves nátrium tartalma. Erős tisztító, nyákoldó hatása ismert, ez a tulajdonsága leginkább nyersen a legerősebb.
A leves elkészítése egyszerű és a feltéteket kedvünk szerint variálhatjuk.



Hozzávalók:

1 kg vöröshagyma
1/2 evőkanál himalaya só
3 evőkanál olíva olaj
2 evőkanál zabliszt vagy tönkölyliszt
késhegynyi őrölt fekete bors
késhegynyi őrölt piros paprika
1.5 l víz


Tetetjére: Pirított kenyérkockák, vagy reszelt növényi sajt.

A hagymát apróra vágjuk, majd az olíva olajon a sóval együtt üvegesre pároljuk.
Majd amikor megpuhult, levesszük a tűzről és rászorjuk a lisztet, pirospaprikát, fekete borst és  elkeverjük. Óvatosan felöntjük a vízzel és vissza tesszük főnni. Amikor felforrt, akkor tulajdonképpen készen is van! Picit hűlni hagyjuk és botmixerrel összemixereljük.
Legfinomabb nekem reszelt növényi sajttal, vagy pirított kenyérkockákkal.

2010. január 11., hétfő

Jeges - meggyes pohárkrém




Igen tudom, hogy még nincs forróság és nincs még szezonja a hideg édességeknek, viszont kellő okom volt, hogy ilyen fagyi szerű nyalánkságot kevertem, ugyanis elég nagy baj történt a konyhámban: elromlott a sütőm:(
Hamarosan újra úgy fog működni, mint újkorában, napok kérdése... kérdés, hogy a kedves férjem mikor fog hozzá a megjavításához ?? Nálunk a vasárnap nem múlhat el desszert nélkül, ezért kénytelen voltam más alternatív megoldást választani a sütés helyett. Kinyitottam a fagyasztót és magozott meggyet találtam, még a nyár termését:)
Steviával édesítettem, viszont természetesen lehet mézzel is, sőt!


Hozzávalók:

500 g fagyasztott meggy
stevia vagy méz ízlés szerint ( én 5-6 cseppet tettem a steviából, méz: kb. 3 evőkanál)
125 g növényi tejszín
5 evőkanál szójafehérje por
dió és menta a díszítéshez 
késhegynyi fahéj

Tulajdonképpen turmixgépben krémesre kevertem a hozzávalókat. Ha nem elég kemény adhatunk hozzá 1-2 evőkanál darált diót is akár.

Tipp: Fahéjra vagy gyömbérre azért van szükség, mert erjedésgátló fűszerek és sajnos a gyümölcsök már cukortartalmuknál fogva is képesek erjedni a gyomorban. Erjedés következménye pedig a savasodás:(  Gyümölcssalátába is ezért érdemes a fenti fűszerekből tenni egy keveset.

2010. január 8., péntek

Zöldségekkel töltött káposzta üvegtésztával


Rég kiakartam próbálni ezt a receptet, a Ph csoda című könyvben olvastam, mondjuk modosításokat végeztem rajta, mivel nálunk nem minden fűszerkeverék kapható. Leheletnyi szójaszósszal ízesítettem a zöldségeket, amitől rögtön keleties ízt kölcsönzött és amihez kitűnően ment az üvegtészta.
Karcsúsító fogás, mert szénhidráttartalma elenyésző, akár vacsorára is fogyaszthatja aki nem szeretne hízni, vagy éppen fogyni szeretne:)

Hozzávalók:

8 káposztalevél
1 bögre azúki bab
125 g árpa gyöngy ( helyettesíthető rizzsel is)
1/2 evőkanál szójaszósz
1 fej vöröshgyma
1 db paradicsom
1 cikk fokhagyma
1 teáskanál levespor szárított zöldségekkel.
3 evőkanál szója vagy olíva olaj
friss zeller zöldje
1 kis zacskó üvegtészta

A töltelékek rögzítéséhez: fogpiszkáló vagy hústű.


Az előző este beáztatott babot, enyhén sós vízben puhára főzzük. A beáztatott árpagyöngyöt vagy rizst szintén enyhén sós vízben megfőzzük.
Az apróra vágott vöröshagymát kevés olajon üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a megfőtt babot , a kockára vágott paradicsomot, együtt pároljuk, fűszerezzük a szárított zöldségekkel, szójaszósszal. Majd hozzáadjuk a főtt árpagyöngyöt vagy rizst és alaposan összekeverjük. Aprított zellerzölddel szórjuk meg.
A káposzta leveleket lobogó vízbe dobjuk és 1-2 perc után kiemeljük, lecsepegtetjük őket. Kanálnyi mennyiséget teszünk a töltelékből a levelekre, majd hasonlóan mint a hagyományos töltött káposztát feltekerjük és megtűzzük hústűvel. Egy teflon edénybe kevés olajat öntünk, bele tesszük a tekercseket és folyamatosan forgatva , minden oldalukat megpirítjuk. Nekem sikerült túlpirítani némelyiket, tehát óvatosan inkább alacsony lángon.
Az üvegtésztát leforrázzuk, pár percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Készen is van. Nekem maradt még töltelék, köretként azt is megettük.


Gyömbéres sárgarépa saláta

Az utóbbi sárgarépás krémen felbuzdúlva, amelyiknél annyira ízlett a narancsal megbolondított ízvilág, úgy gondoltam kipróbálom a "nyers " változatát is saláta formájában.
Tízóraira ettem, csak úgy magában, kis dobozban magammal vittem.





Hozzávalók:

2 db nagyobb sárgarépa
2 db narancs
1 evőkanál kukoricacsíra olaj
csipet só
pár szem dió
friss gyömbér


A megtisztított sárgarépákat lereszeljük. Az egyik narancsot felcikkezzük, majd a cikkeket is felvágjuk.
Friss gyömbért reszelünk bele. A másik narancs levével , csipet sóval kukoricacsíra olajjal dresszinget csinálunk. ( akinek nem elég édes a narancs önmagában, tehet bele egy kiskanál mézet).
Ráöntjük, alaposan összekeverjük és dióbelet szórunk a tetejére.

2010. január 6., szerda

Ezékiel palacsinta narancsos sárgarépa krémmel


A mai nap jót lakmároztunk ebből a palacsintából, most a "diétám" mellett én is bátran ettem, mert speciális lisztből csináltam.
Korábbi bejegyzésemben írtam már az ezékiel lisztről, ( naturgold termék család ), ami bio,- natura boltokban kapható, nagy előnye még a  sok pozitív tulajdonságai mellett, hogy olcsó!
Ezékiel liszt lényege tulajdonképpen a fehérje komplettálás.
A vegákat általában a fontos aminosavak hiánya mellett az elégtelen fehérje fogyasztással szokták " támadni" a jóakarók, család tagok stb. (Habár nem értem miért gondolják sokan, hogy a növényi fehérjék másod osztályú fehérjék??)
Holott nem tudják, hogy a hüvelyesek pl. nagyon sok hasznos növényi fehérjét tartalmaznak.
 Ha ezeket keverjük különböző gabonákkal, mint pl. : kölessel, hajdinával, teljes értékű táplálékot kapunk, amiben szerepel  a fehérje, és szénhidrát. A hajdina és köles mindkettő rendkívül jól lúgosít, emelett gluténmentesek!! Nos ez a bizonyos ezékiel liszt tartalmaz hüvelyeseket lisztté őrölve, teljes értékű búza lisztet , kölest, hajdinát.

Az volt a tapasztalatom, hogy szendvics sütőben kitűnő "bermuda szendvicseket " sütöttem a múltkor úgy, hogy nem ragadt oda, a sima palacsinta sütőben viszont nem akart egyben maradni ezért fele- fele arányban kevertem egy rész ezékiel liszt, egy rész teljeskiőrlésű tönköly ( vagy búza ) liszttel.
A tésztába szórt köménymag rendkívül finom és nem szokványos ízt adott a palacsintának.


Hozzávalók: ( kb. 10-12 db)

Palacsinta tészta:

250 g ezékiel liszt
250 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
késhegynyi tengeri só
600 ml növényi tej, vagy víz
köménymag
1 evőkanál kókusz olaj

Az összetevőkből  csomómentes palacsinta tésztát kavarunk és palacsinta sütőben egyenként kisütjük.


Narancsos Sárgarépa krém:

Hozzávalók:

4  szál nagyobb sárgarépa
1 db narancs
1 evőkanálnyi bio margarin
csipet só
1 evőkanálnyi növényi tejszín
friss gyömbér ( erjedésgátló)

A megtisztított és felkarikázott sárgarépát pároló edényben puhára pároljuk.
Az összetevőket turmix gépbe tesszük, a narancsot alaposan megmossuk ( legjobb a bio narancs), mivel a héjából keveset bele reszelünk. A levét bele facsarjuk és összeturmixoljuk.
Végezetül friss gyömbért reszelünk hozzá ( óvatosan mert erőteljes ízt kölcsönöz).
Édeskés a narancs miatt, nekem ez ízlett jobban.
Készítettem brokkoli krémet is aminek a receptje egy korábbi bejegyzésemben található.

Római köményes töltött paradicsom



Mint már említettem, az utóbbi napok étkezését nem a sütik és a szénhidrátdús ételek teszik ki, hanem a könnyű, zöldséges ételek, ha lehet akkor inkább nyersen, mivel tombol a nyári forróság.
 Ez a a töltött paradicsom volt a tegnapi vacsorám, viszont készítettem már előételnek is! Tulajdonképpen a fűszereket kedvünkre variálhatjuk. Mivel most nálam sláger a római kömény, azt használtam fűszerezésül.



Hozzávalók:

4-5 db közepes nagyságú paradicsom
4 evőkanál darált dió ( lehet mandulával, kesudióval, napraforgó, szezámmaggal elkészíteni)
4 evőkanál teljes kiőrlésű zsemlemorzsa
2-3 evőkanál olíva olaj
3 evőkanál növényi tejszín ( szója, rizs, vagy zab tejszín)
1/2 kávéskanál só
késhegynyi őrölt római kömény
kevés víz ( 0,5 dl)


A megmosott paradicsomok " kalapját" levágjuk, közepüket kikanalazzuk.
A turmix , vagy keverő gépbe tesszük a hozzávalókat, a paradicsomok kivájt belsejét is, ha szükséges öntünk hozzá 0,5 dl vizet és homogén krémmé turmixoljuk. A krémet visszatöltjük a paradicsomokba és  én dió béllel, olíva bogyóval díszítettem, végén még öntöttem a tetejükre kevéske növényi tejszínt. Saláta mellé kiválló fogás, magas a növényi fehérje és esszenciális zsírtartalma.

2010. január 5., kedd

Új design!!

Mint látjátok, megváltoztattam a fittanyuka arculatát:))
 Kíváncsi vagyok a véleményetekre, valami frisset, játékosat szerettem volna. A technika ördöge sokszor megtréfált, de végülis sikerült!
(apró változtatások lesznek még rajta.)
ÉS VAN EGY FANTASZTIKUS HÍREM ERRE AZ ÉVRE:))
Hamarosan indítok egy másik blogot: Fittanyuka Tippek címen ( természetesen szólok amikor elkészült)  , amelynek a témája, csupa csajos dolgok, ami minket nőket foglakoztat és azért az EGÉSZSÉGES ÉLETMÓDHOZ kapcsolódik.
Mint pl: fogyás, különböző diéták, kúrák, mozgás formák, táplálékiegészítők stb.
Egy kikötésem van amihez ragaszkodom, hogy csakis olyan dolgokat fogok feltenni és veletek  együtt "kitárgyalni" ami kizárólag egészséges, nem valami féle divat hóbort!!


MIT SZÓLTOK HOZZÁ?


....ÉS MÉG EGY HÍR, aminek remélem örültök egy páran!!
Kapok folyamatosan személyes leveleket a lúgosító életmóddal , az átmeneti időszak kivitelezésével,  méregtelenítő kúrákkal, vegán táplálkozással  kapcsolatosan, ezért úgy határoztam, hogy ezeket a válaszokat, témákat összeírom egy hírlevél sorozatba, így tehát akit érdekel ez a témakör feltud íratkozni a HÍRLEVELEMRE:)
Természetesen összekapom magam és a recepteket is pótolom itt a gasztro blogomon :)


Szép napot nektek!

2010. január 3., vasárnap

B.U.É.K.!

Kedves Blogolvasóim!

Köszönöm, hogy az elmúlt évben velem tartottatok és olvastátok a bejegyzéseimet!:) Remélem sikerült azért picit segítségetekre lennem a receptjeimmel, azok számára is akik most ismerkednek a vegán, vagy a lúgosító táplálkozással.
Folytatom a blogírást és igyekszem minél gyakrabban frissíteni, fejleszteni, ( ezis az egyik újévi fogadalmam:)), remélve , hogy ebben az évben is velem tartotok! Új év, új design , változtattam a blogom arculatán is, remélem tetszik:)
NAGYON BOLDOG ÚJÉVET KÍVÁNOK MINDENKINEK, KÍVÁNOM, HOGY TELJESÜLJÖN MINDEN ÁLMOTOK, VÁGYATOK!

fittanyuka

2009. december 29., kedd

Füstölt tofu roppanós szezám bundában


Karácsony óta ez volt az első nap, hogy főztem! Eddig a maradékok is kitartottak. Mivel mi is szinte folyamatosan ettünk, nassoltunk az Ünnepek alatt, ezért mindenképpen valami könnyűt próbáltam kreálni. A család nem reklamált habár ők még nem tudják, hogy a karácsonykor felszedett kis felesleget minél gyorsabban elakarom tűntetni:)
Ezért most semmi édesség: méz, cukor semmilyen formábam, még gyümölcs sem! Kevés szénhidrát, helyette: ezékiel lisztből készűlt lepények, toastok, ( recept később) , sok méregtelenítő tea, újra iszom a lúgosító zöld porokat vízzel vegyítve, nálam csodát tesz! Természetesen sok , sok zöldség, párolva, sülve, de leginkább nyersen és  a magas fehérje tartalmű tofu, mivel szinte minden nap futok! Hatását viszonylag gyorsan érzem, a fenti étrendnek pedig alíg pár napja csinálom.  Máris könnyebbnek és fittebbnek érzem magam!  Az újévi lencse saláta is bele illik majd hamarosan  a fenti "diétába", habár én nem nevezném annak!
 Előnye, hogy nem vagyok éhes, mert többször eszem keveset, és a fenti ételekből a mennyiséget sem kell nagyon ellenőrizni, habár túl sokat egyszerre nem bírok így enni!

Mivel a tofu eléggé semleges ízű, kivételesen most füstöltet vásároltam. Tulajdonképpen majdnem úgy készűl, mint a hagyományos rántott sajt, csak természetesen : sajt, tojás nélkűl!

Hozzávalók:

1 doboz : 250 g füstölt vagy sima tofu
sárgaborsó liszt a panírnak
 2 evőkanálnyi szezámmag
olaj a sütéshez ( lehet sima étolaj is, kár a hidegen sajtolt olajért ilyenkor, mert a magas hő miatt ugyanúgy károsodik!

A tofut 4 szeletre vágom hozzában. Kétfázisú panírt készítek elő:
Egyik tálban a sárgaborsó lisztet összekeverem a szezámaggal és kevés sóval, a másik tálban 4-5 evőkanálnyi sárgaborsó lisztet vízzel keverek össze, kb. palacsinta tészta sűrűségűre.
Az olajat felhevítem és tofu szeleteket előszőr a lisztbe, utánna a folyékony panírba és legutoljára mégegyszer meghempergetem a szezámos lisztben, kisütöm őket az olajban amíg aranybarnák lesznek.
Itatós papíra szedem és  én vegyes salátát csináltam hozzá : jégsaláta, cékla, lilahagyma, paprika, uborka.
Az egészet nyakon öntöttem a szezámkrémmel, aminek receptjét korábban már közzé tettem. Megatláljátok a krémek , pástétomok címkefelhő alatt!

2009. december 26., szombat

Vegán diós mákos bejgli

Bejgli nélkűl nincs karácsony! Aki kibírja, hogy nem eszik bejglit ilyenkor, minden tiszteletem az övé. Mert én rögtön melegen szinte felfaltam egy egészet, azért volt egy kis segítségem, nemis egy hanem kettő:)
És én naív azt hittem, hogy a három bejgli túl sok lesz és ránk szárad!
Idén élesztővel csináltam, könyebb lett így a tésztája. A másik elvem a bejglinél, hogy jó sok töltelék legyen benne. Nemigazán szeretem az olyan bejglit ahol a tészta között kígyózik egy vékonyka csík töltelék gyanánt.



Hozzávalók: ( 3 bejgli lett belőle: 1 diós, 1 mákos, 1 vegyes)

650 g teljes kiörlésű búza liszt
1 zacskó instant bió élesztő ( Dm-es)
4 evőkanál nádcukor
kevéske növényi tej
250 g bio margarin
2 -3 evőkanál szója joghurt

Habár nem szükséges az instant élesztőt felfuttani , most biztosra akartam menni, mert a multkori pogácsámat nem kelesztette meg csak úgy simán.
Ezért egy kevés meleg növényi tejben csomómentesre kavartam, hozzáadtam 1-2 kanál lisztet amellyel szintén elkevertem és meleg helyen., letakavarva kelesztettem. Amikor megkelt, hozzáadtam a liszthez, margarinhoz és a szója joghurthoz, cukorral összegyúrtam és addig dolgoztam a tésztát amíg elvált az edénytől és rugalmas nem lett. Ha szükséges szórhatunk hozzá még kevés lisztet. Letakarva meleg helyen tovább pihentettem, addig megcsináltam a töltelékeket.

Diós töltelék:

300 g darált dió
2 evőkanál nádcukor,(  vagy 2 evőkanál  méz)
1 citrom reszelt héja, 1/2 citrom leve
1, 1.5 dl rizstej
3 evőkanál barack lekvár

Mák töltelék:

300 g darált mák
2 evőkanál cukor ( vagy 2 evőkanál méz)
100 g mazsola
2 db. reszelt alma
1,5 dl rizstej

Mindkét esetben a növényi tejjel, cukorral , mákosnál mazsolával, reszelt citrom héjjával össze kevert masszát, kis lángon , kevergetve főzzük. Amikor a dió és a mák megpuhult akkor a dióshoz hozzá adjuk a lekvárt, a mákoshoz a reszelt almát.

A tésztánkat egyenként  3 db,  kb.25 dkg  gombócokká osztjuk .

Vékony téglalap alakúra kinyújtjuk és tetszés szerint megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük, végeit be nyomkodjuk , tetejét megszúrkáljuk és kevés növényi tejjel elkevert mézzel le kenjük, vagy szórhatunk a tetejére barna nádcukrot.
Hosszú gerinc formákba  tesszük őket és letakarva, kb.: 20 percet még pihentetjük. Előmelegített sütőben 150 fokon, 15 perc múlva 100 fokon  még 45 percig sütjük.
Tavaly nem tettem hosszú tepsibe és szép lapos terebélyes bejglik lettek. most nem volt alkalmuk csakis felfelé nőni.

Vegán töltött káposzta - Erdélyiesen


Mint már említettem, idén hagyományos ízekre vágytam, ezért esett a választásom a töltött káposztára, habár régebben sem tömtem tele magam a töltött káposztával, a nagy kedvencek közé sosem tartozott, most mégis hiányzott az íze, illata.
 Nekem ez a változat tökéletesen vissza adta azt az ízhatást amire vágytam.
 Mivel elfelejtettem gabona kolbászt vásárolni, viszont a káposzta már megvolt és az elhatározás, dióval és füstölt tofuval töltöttem meg a leveleket.
Régen hallottam egy dióval töltött káposzta receptet, viszont az már elég régen volt és a receptet sem találtam, ezért  most kicsit improvizáltam.
 A töltelék  sok lett, valószínű a barnarizs miatt, semmi gond nem lett volna ha van még káposzta levelem:( A tölteléket akár a rakott káposztánál leraktam a  már megtöltött levelek  alá.

Hozzávalók:

kb. 500 g vágott savanyú káposzta
10-15 db. káposzta levél
250 g füstölt tofu
125 g barnarizs
200 g darált dió
1 kávéskanál só
1/2 kávéskanál borsika fű
1-2 babérlevél
1 kávéskanál piros paprika
pár szem  egész fekete bors
3 evőkanál olíva olaj
1 hagyma
2 cikk fokhagyma
víz

Tetejére:

Natúr szója joghurt elkeverve növényi tejszínnel.

Az előző nap beáztatott barna rizst  sós vízben puhára főzzük.
A tofut sajt reszelőn lereszeljük, majd összekeverjük a rizzsel, dióval .
A  megtisztított hagymát bele reszeljük, bele préseljük a fokhagymát, fűszerezzük a sóval, borsikafűvel, piros paprikával, összekeverjük az olíva olajjal.
A káposzta levelek erős erezetét kivágjuk, és a töltelékből kb. diónyi , vagy kicsivel több töltelékkel megtöltjük.
A káposzta levél alsó és felső szélét behajtjuk, majd feltekerjük.
Egy edényben lerakjuk először a vágott savanyú káposztát, majd erre következnek szép sorban a töltött levelek. ( én a kettő közé rétegeztem a maradék tölteléket), a tetejére újra a vágott káposzta kerül.
Rászórjuk a babér leveleket, egész bors szemeket, felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje és kis lángon , lassan 1-1.5 órát főzzük.
Erre a változatra is igaz, hogy felmelegítve finomabb:))


Kenyér nélkül karcsúsító fogás is , a barnarizs miatt viszont laktató.


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

Fahéjas aszalt szilva leves

Szerintem ez lett a legfinomabb:)) Nem készítem gyakran, mert úgy gondolom, hogy ez egy téli, karácsonyi leves.



Hozzávalók:

250 g magozott aszalt szilva
1 dl vörösbor
300 ml kókusz tejszín
2-3 evőkanál barna rizs liszt, vagy kukorica keményítő
1/2 mokkáskanál bourbon vanília
1 rúd egész fahéj
pár szem szegfűszeg
2-3 evőkanál nyírfa cukor
1-1,5 l víz

Tetejére:
pirított mandula szeletek
növényi tejszín hab

Az aszalt szilvát megmossuk, és a fűszerekkel, nyírfa cukorral, vízzel, vörösborral oda tesszük főni.
Amikor felforrt lehúzzuk a tűzről .
Elkeverjük a növényi tejszínt csomómentesen a keményítővel és ezzel sűrítjük be a levest. Újra felforraljuk a tejszínnel, ízesítjük még őrölt fahéjjal.
Másnapra lesz igazán finom, amikor egy éjszakát áll még a hűtőszekrényben.
Kevés zsiradékon mandula szeleteket pirítottam , növényi tejszínhabot nyomtam a tetejére és megszórtam a mandulával. ( fotóról lemaradt:(  .. )
Célszerű melegen, de nem forrón tálalni!


 

Karácsonyi menü a családnak

Íme a karácsonyi repertoár:)
Idén hagyományos ízekre vágytam, nem volt kedves kísérltetzni, tanultam a tavalyiból. Ugyanis tavaly 24.-én egész álló nap a konyhában voltam és "kísérleteztem" , a vége pedig az lett, hogy az újonnan kipróbált receptek nem sikerültek. Most bitosra akartam menni és ez sikerült is. A tegnap az összegyűlt család nálunk ebédelt, igaz nem készíthettem csak vega menüket, viszont lúgosító  fogások voltak:

1. Aszalt szílva leves
2. Hamis húsleves
3. Vegán töltött káposzta
4. Gyömbéres  - citromos tengeri hal
5. Sült zöldségek, barnarizs
6. Saláta
7. Vegán bejgli és aprósüti

BÉKÉS KARÁCSONYT KÍVÁNOK MINDENKINEK!!

2009. december 21., hétfő

Paprikás köles fasírt - Almás torma salátával

A tegnap  ebéd gyanánt sütöttem az alábbi fasírtokat, ami mellé a megszokott és sablonos krumpli pürét feldobtam egy kis torma salátával:)
A torma gyógyhatását ismerve nem volt véletlen ez a merényletem, ugyanis kicsit mindenki náthás a családban és az igazat megvallva a torma javított a helyzeten , legalábbis az enyémen biztosan.



Paprikás köles fasírt

Hozzávalók:

Kb.: 100 g nyers köles
2 db közepes  főtt krumpli
2 evőkanál sárga borsó liszt
teljes kiörlésű panír morzsa
2 evőkanál olíva olaj
1/2 kávéskanál só
2 cikk fokhagyma
1 hagyma
1 evőkanál bio margarin
örölt fekete bors

A kölest háromszoros mennyiségű sós vízben megfőzzük.
Az apróra vágott hagymát a felhevített olajon üvegesre pároljuk, megszórjuk a pirospaprikával kevés sóval és összekevrjük a kölessel.
Krumpli nyomon bele nyomjuk a főtt krumplit, bele tesszük a sárga borsó lisztet, margarint , préselt fokhagymát, borsózzuk. Össze dolgozzuk a hozzávalókat és egyenként vizes kézzel fasírtokat formázunk.
Meghempergetjük őket a panír morzsában és kiolajozott tepsibe sorakoztatjuk, majd előmelegített sütőben 170 fokon 20 percig sütjük.



Almás torma saláta



Hozzávalók:

1 szál közepes torma
2 db édes alma
1 kávéskanál méz
csipet só
1/2 citrom leve
dióbél és kandírozott narancs héj a díszítéshez

A tormát sajt reszelőn, ( papírzsebkendőt oda készíteni, mert sírással jár:)) az almát alma reszelőn lereszeljük. Egy keverő tálban össze keverjük őket, rácsorgatjuk a mézet, csipet sót, rá facsarjuk a citrom levét, mégegyszer jól összekeverjük és  kész is.
Dió béllel és narancs héjjal díszítettem. Ez nem az a saláta amit nagy kanállal eszünk, kevéske kell belőle, viszont jól illik a sült ételekhez.

Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

2009. december 15., kedd

Adventi mézes kenyér


Ez az a süti, hogy csak összekeverem, beleöntöm és kisütöm, praktikus megoldás, ha gyorsan valami finomat szeretnénk.
Reggelire esszük, meg uzsira, ma például meleg  rizstejes gabonakávéval isteni volt.
A receptet picit módosítottam, mert nekem picit tömött lett a tészta, viszont puha, finom.
Tulajdonképpen mindent bele ztehetünk, minden földi jót: magokat, diót, mandulát, mazsolát és más aszalványokat.
Nekem most otthon csupán dióm és kókusz pelyhem volt...

Hozzávalók:

125 g zabliszt, vagy bio finom liszt
125g teljes kiőrlésű tönkölyliszt
3 evőkanál méz
mézes kalács fűszer keverék, ha nincsen akkor: fahéj, örőlt szegfűszeg, őrőlt szerecsen dió, vanília kivonat
3 evőkanál olaj, vagy bio margarin
1 tasak foszfát mentes sütőpor
2- 2,5 dl víz vagy növényi tej
maréknyi dió bél
maréknyi kókusz pehely ( mazsola, napraforgómag, mandula stb. gazdagítható.)

A dió belet felhevített teflon edényben picit pirítjuk, addig amíg finom illata lesz.
A hozzávalókat robot géppel összedolgozzuk. ( olyan állagúra , mint a hagyományos piskóta tészta)
Kiolajozott formába öntjük a tésztát és előmelegített sütőben 150-170 fokon , 45 percig sütjük.
Lassan sütjük , sokáig, vigyázzunk, hogy ne égjen meg a teteje.

2009. december 13., vasárnap

Szejtán paradicsomos vajbabbal


Tudom, hogy közeleg a karácsony és inkább ünnepi menüben kellene inkább gondolkodni, de azért még karácsonyig van egy pár hétköznap.
Az alábbi recept volt a minap az  ebédünk, egyszerű, gyors , hétköznapi, laktató.

Hozzávalók:

250 g szejtán
1db konzerv vajbab
2 cikk fokhagyma
3 evőkanál olíva olaj
200 ml paradicsom szósz
zeller zöld
kevés szárított bazsalikom
1 kávéskanál só

A szejtánt kockákra vágjuk és a felhevített olajon megpirítjuk, sózzuk, majd rányomunk 1 cikk fokhagymát.
Beleöntjük a babot, paradicsomszószt, és kb. 10 percig  főzzük, fűszerezzük a bazsalikommal, ha szükséges még sózzuk.
Amikor elkészült a maradék fokhagymát belepréseljük és az aprított zeller zölddel megszórjuk!
Köretnek adhatunk hozzá krumpli pürét, vagy kölest. Az utóbbit szívesebben ajánlom!

2009. december 12., szombat

Hajdina halmocskák


Ezeket a kis halmokat imádom csak úgy elrágcsálni, habár köretként is fogyasztható, sütis dobozban kitűnően eltárolható, nem szárad ki. Hajdinát nem készítek sűrűn, mert a családban csak én szeretem.
Nagyon jó tulajdonságainak egyike, hogy kivállóan lúgosít, alacsony a szénhidráttartalma, mert tulajdonképpen nem gabonaféle, hanem magtermés. Nem  annyira semleges íze, mint a kölesnek, viszont édesen és fűszerekkel is finoman elkészíthető.


Hozzávalók:

250 g hajdina
1/2 kávéskanál só
vegamix
1 cikk fokhagyma
késhegynyi cayenne paprika
1-2 szál petrezselyemzöld
1 evőkanál olíva olaj
1 evőkanálnyi bio margarin
kevés örölt fekete bors
4 evőkanál darált dió vagy mandula

A hajdinát kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük  a sóval és a vegamixel.
Amikor már kihűlt ( fontos, hogy megvárjuk amíg teljesen kihűl, hogy formázható legyen.), hozzáadjuk a préselt cikk fokhagymát , az apróra vágott petrezselyemzöldet, olíva olajat, fűszereket,  a margarint és a darált diót.
Kiolajozott tepsire evőkanállal halmokat teszünk és előmelegített sütőben 150-170 fokon 25 percig sütjük.
Mint, már említettem akár önmagában , vagy amíg meleg salátával vagy köretnek is kitűnő:)





2009. december 8., kedd

Zabpelyhes palacsinta mandarinos "túrókrémmel"

A mai ebéd desszertje az alábbi palacsinta volt, kislányom kért ma palacsintát méghozzá túrósat, én csupán feldobtam egy kis mandarinnal. Nagyon finom lett, habár nagyon laktatós, önmagában is.
Az ebéd amúgy eléggé  hagyományos volt : zöldborsó főzelék bundázott búza husival.


Hozzávalók:

250 g zabpehely liszt
250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt, vagy világos tönköly liszt
50 g zabpehely
2 evőkanál étolaj
víz
kókusz olaj a sütéshez

A hozzávalókból palacsinta tésztát kavarunk és palacsinta sütőn egyenként kisütjük. A legjobb kókusz olajon, mert késöbb ég el és szagtalan!

Mandarinos " túrókrém":

250 g natúr tofu
4 evőkanál növényi tejszín
1/2 citrom leve és reszelt héja
4-5 mandarin
1 evőkanál méz
késhegynyi vanília kivonat

2-3 mandarint feldarabolunk, kimagozunk és a tofuval, tejszínnel, mézzel, citrom lével és a reszelt citrom héjával turmix vagy keverő gépben krémmé keverjük.
Majd a maradék mandarint felcikkezzük és a krémbe keverjük.



Fittanyuka lúgosító ételek a facebookon

2009. december 4., péntek

Kati süti - Kati " fitten " süti:)

Hétvégén érkezik a Mikulás, mint már említettem.  Jó pár gyerek érkezik  hozzánk, nemigazán reform ételeken élők. Most próbálok a kedvükben járni , na és persze az anyukák kedvébe is. Szerintem az alábbi sütim után nem fogják úgy érezni, hogy ha vegán táplálkozik valaki az nem csak lemondással és önsanyargatással jár!
Sőt, ha így folytatom a süti gyártást, ebben az ütemben , akkor december végére gurulni fogunk:).
Na jó, ez most egy különleges alkalom, a gyerekek meg imádják az édeset és akkor inkább ilyen természetes és kevésbé savasító  összetevőkből készűlt finomságokat egyenek!
Ennél a sütinél is nagyim ihletet, habár az eredeti recept rum aromával készűl ( aki szeretné ki próbálhatja), én általában mellőzők minden féle "laboratoriumban készűlt" aromát:), az összetevőket kicseréltem, picit módosítottam és nagyon fincsi lett, habár az igazi tesztelés holnap lesz. A nevét is átírtam:)



Hozzávalók:

250 g teljes kiörlésű búza vagy tönköly liszt
100 g barna nádcukor, vagy méz
100 g bio margarin
1 tasak foszfátmentes sütőpor
1-2 dl növényi tej ( rizs tej)

Krém:

4-evőkanál karobpor ( vagy cukrozatlan kakaó)
2-3 evőkanálnyi bio margarin
3 evőkanál barna nádcukor , vagy méz
2 evőkanál cukormentes barack lekvár
1/2 kávéskanál vanília kivonat ( szintén bio boltban kapható, nem egyenlő a vanilin cukorral!!)

Krém tetejére:

Szója tejszínhab ( bio boltokban kapható, dobozos és habbá verhető)
1 tasak habfixáló

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és ketté osztjuk, 2 lapot sütünk!
Mindkettőből 0,3 mm vastagságú lapot nyújtunk és tepsibe tesszük, megszúrkáljuk a tetejét és előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük.
Az egyik lapot amelyik kevésbé sikerült formásra morzsává törjük.

Közben elkészítjük a krémet.:
A margarint felolvasztjuk hozzá keverjük a nádcukrot, vagy mézet, kakaó vagy karobport ( én fele , fele arányban adagoltam, mert lesznek olyan gyerekek és anyukék is akik még sosem ettek karobot, ) kevés vizet öntünk hozzá ( kb. 1 dl), és állandó keverés mellett addig főzzük amíg picit besűrűsödik.
A morzsává tört tészta lapot rizstejbe, vagy más növényi tejbe áztatjuk ( szórhatunk bele kevés vanília kivonatot). Hozzá adjuk a kakaós krémet, ( keveset meghagyunk a végére bevonónak díszíteni), barack lekvárt  és jól összekeverjük .
A tésztalapunkat vékonyan szintén megkenjük a barack lekvárral, erre jön a "morzsás" krém.
A szója tejszínt a hab fixálóval habbá verjük és egy hosszú késsel a krémre rétegezzük:
( az eredeti receptben ez tojásfehérje hab cukorral).



Végezetűl pedig tetszőleges mintázatban rá csorgatjuk a maradék karobos kakaós bevonónkat.
Alufóliával letakarva, hűvős helyen tároljuk kb.24 órát, hogy a süti összeálljon, az alap lap megpuhúljon!




2009. november 30., hétfő

Magyaros karfiol ragu - Szejtánnal

A tegnapi ebédünk igazán jól sikerült, valami picit hagyományos ízre vágytam, mindenképpen valami kicsit hétköznapira. Mivel volt egy nagyobbacska karfiol otthon, a ragu mellett döntöttem, mivel a leves és főzelék kicsit már unalmas. Nevezhetjük akár karfiol pörköltnek is, habár ez a fajta pörkölt távpol áll az eredetitől, pl.: nem zsíros és nincs benne hús, csupán azokat az ízeket hozza vissza.



Hozzávalók:

1 kisebb fej karfiol
1 kis fej hagyma
1 db paprika
4 evőkanál olíva olaj
1 kávéskanál só
250 g szejtán, csíkokra vagy kockára vágva
1 cikk fokhagyma
örölt kömény
1 evőkanálnyi édes pirospaprika
késhegynyi csipős paprika, vagy chili
kevés víz
1/2 evőkanál kukorica keményítő

Az apróra vágott hagymát az olajon üvegesre pároljuk és a paprikával, piros paprikával pörkölt alapot készítünk. Majd hozzáadjuk a karfiol rózsákat, csíkokra vágott szejtánt , kevés vizet , a fűszereket és lefedve addig főzük amíg a karfiol megpuhul. Ha szükséges öntünk hozzá még annyi vizet , hogy jó szaftos legyen, szintén ha igényli adunk hozzá fűszereket a fentiekből, pirospaprikát.
A kukorica keményítőt hideg vízzel elkeverjük és hozá adjuk a ragunkhoz. Ezzel picit besűrítjük. Amikor kész akkor adtam hozzá a préselt fokhagymát.
Főtt krumplival, barna rizzsel, kölessel tálalható. Nálunk most a családnak közkívánatra krumpli volt!
Készítettem hozzá egy nagy tál zöld salátát olívás citromos dresszinggel.



2009. november 29., vasárnap

LEZÁRULT A SZAVAZÁS:)!

Köszönöm mindenkinek a szavazást, nagyon pozitív eredmény született, bevallom rosszabra számítottam, hamarosan azt is elárulom, hogy miért is érdekelt ez engem ennyire:)

A következő eredmény született:


66 % -otok gondolja úgy, hogy szívesen elfogadna folyamatos segítséget, tanácsokat abban, hogy áttérjen egy egészségesebb, lúgosító életmódra, vagy csak egyszerűen tartson egy méregtelnítő, lúgosító kúrát!


33% -otok gondolta úgy, nincs szüksége ilyesmire!

Továbbra is várom az ötleteket, hogy mi is kerüljön a Fitt  Mikulás csomagjába:)
Dulmina  szinte minden lehetőséget felsorolt, hiszen egy nagyon jó ötlet sorozatot írt, viszont hátha van még valakinek jó ötlete?!

Mivel ma van az első Advent Vasárnap, ma  este biztos gertyát gyújtunk és az adventi vásárba is kilátogatunk:)
Legyen nektek is Szép, Békés  Advent vasárnapotok!

2009. november 28., szombat

Gyümölcsös kölesfelfújt



Megint egy nagyszerű példa arra, hogy a köles milyen sokféleképpen elkészíthető.  A választásom a köles felfújtra esett, amelyet szinte ugyanúgy készítettem el, mintha rizs lenne. 
A köles az egyik legjobban lúgosító gabona féle, magas tápanyag és ásványianyag tartalommal, könnyen emészthető és semleges íze miatt édesen, sósan egyaránt készíthető.
 

Hozzávalók:

250 g köles
maréknyi mazsola
maréknyi aszalt sárgabarack
maréknyi dió
1 alma
1 narancs leve, kevés a héjából ( legjobb a bio, ha megoldható, mert akkor a mérgező anyagokat nem sütjük bele a héjáról)
3-4 evőkanál méz vagy agave szirup
70 g bio margarin
3 dl rizs tej
1/2 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 evőkanál kókusz cukor vagy nyírfacukor
valamilyen erjedésgátló fűszer: pl.: 1 kávéskanálnyi fahéj
kevés vanília kivonat
kókusz reszelék

Az aszalt gyümölcsöket, felaprítjuk és a rizstejbe áztatjuk kb. 1 órára. Közben a kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor picit hűlt hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket  a tejjel együtt, bele reszeljük az almát,  sütőport, narancs levét belefacsarjuk  és jól összekeverjük, hagyjuk, hogy a köles magába szívja a tejet is, lefedve picit pihentetjük.
Majd hozzáadjuk az agávét, margarint, fűszereket, diót. 
A narancs héjából vékony csíkokat vágunk és szintén beleszórjuk .
Egy tűzálló üveg tálat kikenünk kevés margarinnal és beleöntjük  a masszát, tetejét megszórjuk a kókusz cukorral. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütjük, amíg a teteje picit megpirul. Tálaláskor a tetejét megszórjuk kókusz reszelékkel.


 

Zöldséges Süti Padlizsánkrémmel

Az alábbi kreálmányomat nevezhettem volna zöldséges pizzának vagy pitének, valahogy a zöldséges süti érdekesebben hangzik:).
Szeretem az olyan ételeket amit ha csak simán alufóliába csomagolok magammal vihetek és akár útközben vagy munkahelyen elfogyaszthatok és még laktató is  és  természetesen egészséges:).
Nagyon jó ötlet arra , hogy a padlizsán krém nemcsak kenyérre kenhető.

Hozzávalók:

Tészta:

300 g teljeskiőrlésű tönköly liszt
2 dl víz
1 zacskó foszfátmentes sütőpor
1 kávéskanál só
3 evőkanál kókuszolaj vagy bio margarin

Padlizsán krém:

 Most a fagyasztott változatot használtam amit még szeptemberben fagyasztottam le, előre lesütve és aprítva.
A krém receptjét itt találjátok!

Feltét:

Fagyasztott zöldborsó
1 kis fej hagyma
1-2 szál sárgarépa
1 db paprika
( A fantáziára van bízva ki milyen zöldséget tesz rá. )
szárított majorana



Nagyon egyszerű és gyors az elkészítés: A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, pár percig a hűtőben pihentetjük, majd kb. 0,7-1 cm vastagságúra nyújtjuk. Kiolajozott tepsibe helyezzük, olajjal megkenjük, erre kenjük a padlizsán krémet, majd a felaprított hagyma karikákat, paprikát, reszelt sárgarépát, zöldborsót rakjuk, tetejét megszórjuk a szárított majoránnával , előmelegített sütőben kb. 180 fokon 25 percig sütjük.


Fittanyuka - Lúgosító ételek a facebookon

"Tejszínes" szejtán ragu

Visszatérve a hétköznapi ételek készítéséhez, habár lassan inkább az ünnepi ételek kerülnek előtérbe,
gyakran kapom énis azt a kérdést, amikor valakinek elmondom, hogy vega vagyok , hogy : "Akkor te mit eszel ???" Ilyenkor, mostmár mosolygok és azt mondom, hogy mindent , meg nézd meg a blogomon, sokkal egyszerűb, mint elkezdeni neki magyarázni, hogy szinte mindegyik hagyományos ízű étel elkészíthető vegán is, hiszen a húsos ételek ízét is a fűszerek és a többi hozzávaló adják meg, amúgy semmi íze nem lenne!
Ilyen recept az alábbi is, a szejtánnak ugyanolyan állaga van , mint a húsnak és ugyanúgy elkészíthető.

Szejtánról ( Búzahúsról ) pár szót....:

Nem mellékes az sem, hogy 70-80%-os a fehérje tartalma, 0 % a koleszterint tartalma és tisztán növényi fehérje amit a szervezet úgy hasznosít, hogy közben nem marad utánna tömérdek méreganyag. Nem savasítja a szervezetet, mint a hús, hanem lúgosít!!
Ráadásúl olcsó , leginkább akkor ha valaki saját maga elkészíti. Bioboltokban kapható sikér liszt, kb. 300-400 ft. 1 kg, és ennyi lisztből tömérdek szejtán lesz. Semleges ízű, állaga hasonló a húséhoz, bármilyen fűszerrel fűszerehető, pácolható, rántható, pirítható , tölthető stb.


Hozzávalók:

250 g szejtán
250 ml növényi főző tejszín
4-5 evőkanál hidegen sajtolt olaj
2 cikk fokhagyma
1-2 evőkanál kukorica keményítő vagy barna rizsliszt
kevés víz
1 kávéskanál só
késhegynyi fehérbors
friss petrezselyem zöld

A felhevített olajon az apróra vágott 1 cikk fokhagymát picit pirítjuk, majd hozzáadjuk  a csíkokra vágott szejtánt, sózzuk, borsózzuk és kb 1-2 percig pirítjuk. Majd felöntjük a főzőtejszínnel , kevés vizet adunk hozzá ( kb. 1 dl). Lefedve 5 percig főzzük. Az étkezési keményítő ( vagy barna rizslisztet) elkeverjük hideg vízzel és hozzáadjuk a raguhoz, addig keverjük amíg besűrűsödik.
Amikor készen van belepréseljük a maradék cikk fokhagymát és petrezselyemmel megszórjuk.
Köretnek barnarizst főztem mellé, de tökéletes a köles vagy esetleg a tészta.